Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott 18 órakor tartotta hivatalos stadionsétáját a lipcsei Red Bull Arenában, majd ezt követően a sajtótájékoztatóját, amelyen Schäfer András és Marco Rossi állt a helyszínen tartózkodó újságírók rendelkezésére. A magyarcsapat pénteken este (20.45) Németország ellen lép pályára a Nemzetek Ligája A divíziójának utolsó előtti fordulójában.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Lipcséből.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a júniusi első négy találkozóján hét pontot szerzett és egy ponttal előzi meg pénteki ellenfelét, míg az olasz csapatot kettővel, a kétszer legyőzött angolokat pedig öttel.

"Nagyon boldogan jövök mindig ide vissza. Megváltozott az életem, amióra Németországban játszom" -

kezdte Schäfer András, aki a visszavonuló Szalai Ádámmal kapcsolatban elárulta, hogy sajnálják a döntését, mert nagyon értékes játékos és ember. Viszont azon lesznek, hogy élvezzék vele együtt az utolsó két meccsét.

Az Origo kérdésére, miszerint előny vagy hátrány, hogy a Bundesligában játszanak többen is, a következőket mondta.

"Igazából az a fontos, hogy magasabban jegyzett bajnokságban tudunk hétről-hétre pályára lépni, teljesen mindegy, hogy Bundesligáról vagy épen Premier League-ről van szó. A válogatott találkozók mindig mások, mint a klubmeccsek.

- mondta az Union Berlin középpályása, aki hozzátette, hogy a csapattársai közül sokan szerencsét kívántak neki, mindenki meglepően pozitívan állt hozzá. "Azt is mondták, hogy nagyon nehéz meccs vár a németekre. Na meg persze ránk is."

Schäfer elmondta, sajnálja, hogy megint nem tud Manuel Neuer ellen játszani. Ami pedig az esélyeket illeti, nem érdemes szerinte számolgatni.

"Elsődleges cél a bennmaradás, viszont egy jó eredménnyel jó esélyeink lehetnének a csoportelsőségre is."

Mielőtt még távozott volna a sajtótájékoztatóról, Schäfer leült az újságírók közé. Érkezett is számára egy tipp, hogy kérdezze meg Rossitól, miszerint "játszik-e holnap." Rossi erre később egyébként viccesen úgy válaszolt, hogy még nem biztos, mert nem a Lipcsében játszik.

Schäfer András és Marco Rossi is csak arra koncentrál egyelőre, hogy meglegyen a bennmaradás Forrás: MLSZ

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi elmondta, mindenkinek nagyon jó a kapcsolata Szalai Ádámmal, de ez az élet rendje, az idő elszáll.

"Közben fel kell készülnünk két nagyon nehéz találkozóra.

A németek és az olaszok célja még mindig az, hogy megnyerjék a csoportot. Ez a kezükben is van, főleg a németeknek. Tudjuk pontosan, hogy nagyon nehéz mérkőzés lesz. Fel vagyunk készülve,

ugyanolyan hangulatban és olyan célokkal vágunk neki ezeknek a találkozóknak, mint júniusban. Szeretnénk büszkén lejönni a pályáról. Ha nem tudunk pontot szerezni, az a normalitás, de azon dolgozunk, hogy ne a papírforma igazolódjon be."

Az olasz szakember elmondta, amikor a meccs előtt az utolsó beszédét mondja, az mindig magától jön, nem írja meg előre. Hozzátette, nagyon jó eredmény lenne, ha benn tudnánk maradni.

"Nekünk elsősorban magunkra kell koncentrálnunk. Mindent meg fogunk tenni, hogy eredményesek legyünk, megpróbáljuk kihozni a maximumot" - mondta Rossi, aki a pénteki kezdőcsapattal kapcsolatban először azzal viccelt, hogy

Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter és Willi Orbán nem játszik, de utána elmondta, hogy természetesen a lipcsei hármas ott lesz a kezdő sípszónál.

"Júniusban a sikerek alkalmával több időnk jutott a felkészülésre, illetve ahhoz képest pár játékos hiányzik is, de nem a problémákon gondolkozunk. Szeretnénk áthidalni ezeket és jó eredményt elérni.

- összegzett az olasz edző, aki szerint a klubok mindig panaszkodnak és nem akarják elengedni a játékosokat, ezzel az erővel ők még többet panaszkodhatnának.

A magyarok a Nemzetek Ligája első kiírását még a harmadik vonalban, azaz a C divízióban kezdték, aztán az átszervezés hatására kerültek a másodosztályt jelentő B divízióba, ahol csoportjukat megnyerve az élvonalba jutottak. Bár az ellenfelek ismeretében a sorsolás után még minimálisnak tűnt az esély rá, de az élvonalbeli szereplés egyben azt is jelentette, hogy most először a sorozat trófeájáért is harcba szállt Rossi együttese, mivel az A divízió négy csoportgyőztese küzdhet majd meg a végső diadalért a 2023 júniusában sorra kerülő négyes tornán. Ami viszont az A divíziós szerepléssel járó legfontosabb előny, hogy igen jó esélyt kínál az Eb-pótselejtezős részvételre, ha a magyar válogatott jövőre lemaradna a kijutást jelentő első két helyről a hagyományos selejtezősorozatban, a pótselejtező 12 csapatos mezőnye ugyanis a Nemzetek Ligája alapján alakul ki. Ha az élvonal 16 csapatából legalább 12 kijut a hagyományos selejtezősorozatból az Eb-re, akkor a maradék négy lemaradó együttes mindenképpen pótselejtezős lesz, erre pedig igen jó esély van.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 5. forduló:
péntek:
Németország-MAGYARORSZÁG, Lipcse 20.45
Olaszország-Anglia, Milánó 20.45

A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 7-3 7 pont
2. Németország 4 1 3 - 8-5 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5-7 5
4. Anglia 4 - 2 2 1-6 2