Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn este 2-0-ra kikapott az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik fordulójában a Puskás Arénában, ezzel második helyen végzett a Nemzetek Ligája A csoportjában. Ez azt jelenti, hogy október elején az EB-slejetző sorsolásán a magyar válogatott az első kalapból sorsolják. A meccsen elbúcsúzott Szalai Ádám, a lefújás után percekig éltette a közönség, majd Szalai vezényelte a szurkolótábort. 

A magyar fociválogatottra csoportdöntő várt hétfőn a Nemzetek Ligája hatodik fordulójában, melyben az első helyen állva a kétpontos hátránnyal második, Európa-bajnok olasz csapatot fogadta hazai pályán.

A találkozó tétje tehát nem más volt, mint a sorozat jövő júniusi négyes döntőjébe jutás, ehhez Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványainak elég volt döntetlent elérniük

a tavalyi kontinensviadal után alaposan megfiatalított olaszok ellen.

Nagy Ádám és az olasz Lorenzo Pellegrini csatája a két csapat első meccsén a Nemzetek Ligájában Forrás: MTI/Illyés Tibor

A két csapat júniusi meccsét az olaszok nyerték 2-1-re Cesenában, így több okból is volt miért visszavágni. A nemzeti együttes a németek ellen tudta pótolni két hiányzóját, az egyaránt sérült Nagy Zsoltot és Sallai Rolandot, ebben reménykedhettünk az olaszok ellen is.

Azt előre tudtuk, hogy a telt házas mérkőzés több szempontból is különleges lesz. Egyrészt utoljára öltötte magára a címeres mezt a magyarok csapatkapitánya,

Szalai Ádám, aki 86. válogatottságával megelőzte Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát és utolérte az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát.

Szalai Ádám, a visszavonuló legenda Forrás: MTI/Illyés Tibor

Másrészt az összecsapásnak pikantériát adott, hogy Marco Rossi ezúttal saját hazája ellen vezette a magyar csapatot, ráadásul a kollégája a túloldalon, Roberto Mancini egyúttal a barátja is, akivel 1993 és 1995 között együtt játszott a Sampdoria színeiben.

A csapat mellett ezúttal is ott állt a világ legjobb szurkolótábora. A lipcsei vonuláshoz hasonlóan a drukkerek itthon is együtt vonultak a Verseny utcából indulva. Mondani sem kell, hogy ismét elképesztő volt a hangulat.

Ahogy a stadionban is igazi poklot teremtettek a magyar drukkerek, akik fantasztikus élőképpel is készültek a meccs előtt.

Együtt vonultak a magyar szurkolók Fotó: Koncz Márton - Origo

Alig lehetett órákkal a meccs előtt is már eljutni a stadion környékére, ahol csak piros-fehér-zöldbe öltözött embereket lehetett látni.

Egy biztos, talán az Eb-n volt utoljára ekkora őrület itthon egy futballmérkőzés körül. A stadionba való bejutás már zökkenőmentesen ment, így már csak a várakozás maradt, hogy elkezdődjön a várva várt összecsapás.

A magyar válogatott a Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai Attila - Fiola, Nagy Á., Schäfer, Kerkez - Nego, Szoboszlai - Szalai Ádám összeállításban kezdte a meccset, a németek elleni mérkőzéshez képest tehát egyetlen változás történt, Nego Loic kezdett Gazdag Dániel helyett.

A meccs előtt a magyar szurkolók Fotó: Csudai Sándor - Origo

A meccs előtt

a telt házas közönség előtt búcsúztatták a visszavonuló Szalai Ádámot, aki a Himnusz éneklése közben elsírta magát.

A videó a linkre kattintva érhető el Szalai Ádám búcsúztatásáról, itt pedig a zokogás.

Ilyen érzelmek után kezdődött el az összecsapás, méghozzá nem is akárhogyan. Szalai Ádám jobb oldali beadását elrúgta Bonucci, majd Barella kézzel ért a labdához a kaputól 20 méterre. Szoboszlai Dominik szabadrúgása azonban elakadt a sorfalban.

A következő percekben az olaszok is megmutatták, hogy a pályán vannak, de Szoboszlai hibája után Di Lorenzo jobb oldali beadása után hiába esett ki Gulácsi Péter kezéből a labda, szerencsére a gólvonalon nem csorgott át, Szalai Attila elrúgta.

Gulácsi hibája a linkre kattintva érhető el.

A meccs a folytatásban is hihetetlen pörgős volt, egy pillanatra nem volt megállás,

a közönség pedig ezt fantasztikus hangulattal köszönte meg, olyan hangzavar volt, hogy az ember még a mellette ülőt sem hallotta.

Hatalmas volt a küzdelem a pályán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 13. percben jött az újabb olasz lehetőség, Di Lorenzo fejelt tizenegy méterről a bal alsó mellé Raspadori jobb oldali szabadrúgása után. Érezhető volt, hogy az olaszoknak fontosabb a gólszerzés,

a magyar csapat nagyon okosan játszott, nem kockáztatott, viszont a kontrákban végig ott volt a veszély.

A 20. percben például egy labdaszerzés után Szoboszlai indult meg a félpályáról az olasz kapu felé, Schäferhez játszott, de a középpályás a lövés előtt hosszan vette át a labdát, és szerelni tudták. Ebben is több volt.

A 27. percben hátul passzolgattunk, Szalai Attila balról középre adta a labdát, majd

Nagy Ádám a tizenhatosról rosszul gurított haza Gulácsinak, aki kivetődött lábbal, összecsapott Gnontóval, a labda viszont így Giacomo Raspadori elé került, aki egy csel után a jobb alsóba lőtt öt méterről (0-1).

Raspadori szerzett vezetést az olaszoknak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olaszok gólja a linkre kattitntva tekinthető meg.

A 32. percben Di Lorenzo lőtt nagy helyzetben 14 méterről a jobb alsó mellé, majd jött egy magyar helyzet is: egy felívelt szabadrúgás után Orbán fejelt középre, az érkező

Fiola átvette a labdát a kapu előtt, megpróbálta magát keresztül hámozni három olasz védőn, de a lövés előtt szögletre tisztáztak előle.

Szalai Ádám mindent megtett a búcsúmeccsén Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olaszok egygólos előnyben sem álltak le, a 38. percben Dimarco beadása után eljutott a labda Raspadorihoz, aki 15 méterről lőtt, de az elvetődő Kerkezben elakadt a labda. A 42. percben elképesztően nagy magyar ziccer maradt ki:

Szoboszlai jobb oldali szabadrúgása után Donnarumma aláfutott a labdának, Orbán a bal szélről ballal visszarúgta, viszont Szalai Attila négy méterről már nem tudta jól irányítani, és a próbálkozása után a bal alsó mellé csorgott a labda.

A 45. percben Szoboszlai lőtt 19 méterről, de Donnarumma vetődve fogta a bal alsóba tartó lövést. A végén még volt egy kis kakaskodás, az amúgy nagyon sportszerű első félidő végén, de újabb gól már nem esett, így egygólos olasz előnnyel mentek a csapatok a szünetre.

A félidőben az olaszok álltak vezetésre Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második játékrészt mindkét válogatott új emberrel kezdte, a magyar csapatba Callum Styles állt be, méghozzá Nagy Ádám helyére, míg az olaszoknál Francesco Acerbi helyére Alessandro Bastoni állt be.

A 47. percben Dimarco bal oldali beadását Di Lorenzo az ötösről a kapu rövid felső sarka mellé fejelte,

majd jött egy olyan kimaradt helyzet, amire nincsenek szavak: néhány másodperc alatt néygszer is betalálhatott volna a magyar csapat,

Nego kísérletezett, de Donnarumma védett, a kipattanó Szoboszlaihoz került, akinek a közeli lövését a gólvonlaról vágták ki, a kipattanót Styles rúgta rá, ezt Donnarumma hatalmas vetődéssel védte, végül Szalai Ádám öt méterről újra próbálkozhatott, de az olasz kapus valami szenzációs mozdulattal védett.

És ahogy az ilyenkor lenni szokott, ami nálunk nem ment be, az az olaszoknál igen:

az 53. percben a jobbról laposan tökéletesen középre passzoló Cristante passzából Federico Dimarco a léc alá lőtt egy méterről Negót megelőzve (0-2).

Az olaszok jól használták ki a helyzeteiket Fotó: Csudai Sándor - Origo

A linkre kattintva tekinthető meg az olaszok második gólja.

Szinte azonnal jöhetett volna a szépítés, de ebből sem lett gól. A magyar kontra végén Szoboszlai futtatta Negót, a szélső átívelte a labdát

a hosszún érkező Stylesnek, aki három méterről kapura fejelt, de Donnarumma átért a hosszúra, és lábbal védeni tudott.

A 63. percben ismét Donnarumma villant, Styles lőtt kapura 18 méterről, Bonucciról majdnem a jobb alsóba pattant a labda, de ezt is elérte hihetetlen bravúrral az olasz kapus. Ezt követően is futószalagon jöttek a magyar lehetőégek, Orbán Donnarumma kiejtett labdáját lőtte kapu mellé közvetlen közelről, majd Styles 17 méteres lövése kötött ki a kapu mögött, miután megpattant Bonucci fején.

A magyar válogatott egyetlen másodpercre sem adta fel kétgólos hátrányban sem, az olaszok erejéből már csak a védekezésre jutotta.

Az olaszok csak védekeztek a második góljuk után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 75. percben kettős cserével próbált még frissíteni Marco Rossi: Bolla Bendegúz és Ádám Martin állt be, és Nego mellett

lement a pályáról a magyar válogatottban az utolsó meccsét játszó Szalai Ádám.

A 78. percben

Ádám Martin esett nagyot a tizenhatoson belül, miután két kézzel ellökte őt Bastoni, de hiába vizsgálta VAR az esetet, nem kapott büntetőt a magyar csapat. Elképesztő.

Az utolsó tíz perchez érkezve így még mindig két góllal vezetett az olasz válogatott, valami csodára volt szükség a pontszerzéshez. Az olaszok már csak arra figyeltek, hogy megússzák kapott gól nélkül, ennek érdekében rendesen húzták is az időt, amikor csak alkalmuk volt rá. Mivel újabb gól már nem esett a meccsen . még Gulácsi mutatott be egy nagy bravúrt a 89. percben -, így Marco Rossi csapata 2-0-ra kapott ki.

A magyar válogatott hiába szenvedett vereséget a meccsen, nagyon büszke lehet a Nemzetek Ligájában mutatott teljesítményére és a második helyre az A divízió halálcsoportjában. A fantasztikus sorozatnak köszönhetően az EB-selejtezőn a magyar válogatottat az első kapalból sorsolják.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Olaszország 0-2 (0-1)
Gólszerző: Raspadori (27.), Dimarco (52.)
sárga lap: Szalai Á. (45.), illetve Acerbi (34.)

Magyarország: Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai A. - Fiola, Nagy (Styles, a szünetben), Schäfer, Kerkez (Gazdag, 57.) - Szoboszlai (Kleinheisler, 85.), Nego (Bolla, 75.) - Szalai Á. (Ádám, 75.)

Olaszország: Donnarumma - Acerbi (Bastoni, a szünetben), Bonucci, Tolói - Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.), Barella, Jorginho (Pobega, 72.), Cristante, Dimarco - Raspadori (Scamacca, 72.), Gnonto (Gabbiadini, 65.)

A csoport végeredménye:
1. Olaszország 6 3 2 1 8- 7 11 pont
2. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 8- 5 10
3. Németország 6 1 4 1 11- 9 7
4. Anglia 6 - 3 3 4-10 3