Vágólapra másolva!
Hétfő este a labdarúgó Nemzetek Ligája A osztályának 2-es csoportjában a spanyol válogatott 1-0-ra legyőzte a portugál csapatot Bragában, így Luis Enrique együttese végzett a kvartett élén és készülhet a jövő júniusban esedékes négyes döntőre. A spanyol szövetségi kapitány alaposan átverte a portugálokat: szinte cserecsapattal kezdett, hét helyen cserélt játékost az előző meccshez képest, és 60 percig úgy játszottak, mintha nem is érdekelné őket a továbbjutás. Aztán gyors egymásutánban beküldött négy pihent középpályást és támadót, innentől kezdve pedig a spanyolok óriási fölénybe kerültek és a portugálok nem is tudták kihúzni kapott gól nélkül.

Mindkét csapat számára a csoportelsőség volt a tér, ám a portugálok azzal a tudattal léphettek pályára, hogy nekik a döntetlen is elegendő lehet, míg a forduló előtt második helyen álló spanyoloknak csak a győzelem volt jó.

Az eseménytelen első fél óra után a portugálok kezdtek aktívabban játszani. A meccs első komoly helyzetére a 33. percig kellett várni, akkor Diogo Jota léc alá tartó lövését védte hatalmas bravúrral Unai Simón. Majd Bruno Fernades életerős bombája ment centikkel mellé. A szünet előtt még a spanyolok előtt is adódott egy sovány lehetőség, de Ferrán Torres éles szögből fölé lőtt.

Az első félidő kevés izgalmat hozott a portugál-spanyol rangadón Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Egészen döbbenetes, de 2016 márciusában fordult elő utoljára, hogy a spanyol válogatottnak két egymást követő meccsen sem volt kaput eltalált lövése az első félidőben.

A fordulás után Cristiano Ronaldo kis híján megszerezte a vezetést a portugál válogatottnak, ám a kapusba lőtte a ziccert.

A 60. percig szinte semmit nem csináltak a spanyolok, ekkor azonban Luis Enrique egyszerre hármat cserélt, majd később még egyet, beküldött négy villámgyors fiatal játékost és a spanyolok teljesen átvették a meccs irányítását. A hazaiak látványosan visszaálltak. A 77. percben Morata lövését Diogo Costa vetődve szedte ki a bal alsó sarokból.

Luis Enrique csapata az utolsó percig küzdött, harcolt, nyomott és

a 88. percben sikerült kicsikarniuk a győzelmet. Nico Williams alapvonalról középre visszafejelt labdáját az üresen hagyott Álvaro Morata közvetlen közelről lőtte a léc alá.

Cristiano Ronaldónak semmi sem sikerült, Spanyolország legyőzte Portugáliát Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Sikerével a spanyol válogatott megelőzte a portugálokat a csoport élén és készülhet a jövő nyári négyes döntőre, akárcsak Horvátország, Hollandia és Olaszország.

A csoport másik mérkőzésén Csehország 2-1-re kikapott Svájcban, ezzel eldőlt, hogy búcsúzik az A-divízióból.

Nemzetek Liga, A osztály, 2-es csoport:
Portugália-Spanyolország 1-0 (0-0)
Svájc-Csehország 2-1 (2-1)
A végeredmény: 1. Spanyolország 11 pont, 2. Portugália 10, 3. Svájc 9, 4. (és kiesett) Csehország 4