Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott ugyan a Nemzetek Ligája utolsó fordulójában hazai pályán 2-0-ra kikapott az Európa-bajnoki címvédő olaszoktól, így lecsúszott a négyes döntőben való szereplésről, de a hat mérkőzésen mutatott játéka kiemelkedő volt, és a csapat messze-messze túlszárnyalta az előztes elvárásokat. Az utolsó mérkőzés örökre emlékezetes marad Szalai Ádám búcsújáról, hiszen a kapitány elköszönt a válogatottól, valamint arról, ahogy a több mint 60 ezer néző ünnepelte a válogatottat. Mi is ünnepeljünk, ugyanis újra "van csapatunk"!

Megszámolni sem tudjuk, és nem is akarjuk, hogy a 90-es évek közepétől a 2010-es évek közepéig, azaz mintegy két évtizeden át hányszor és hányszor hallottuk a stadionokban egy-egy válogatott mérkőzés közben és után, ahogy a szurkolótábor elkeseredetten skandálva kérdez, hogy "Hol a csapatunk?" Hát, most már végérvényesen kijelenthetjük, hogy megvan a csapatunk. A 2016-os Európa-bajnokság eufóriája után még el-eltűnt, de úgy már soha, mint azelőtt. Ráadásul a szurkolótábor, amellyel szinte eggyé forrt a nemzeti csapat, a legnehezebb időkben is mögötte állt, hitet adott a játékosok, és visszarángatta őket a pályára.

A tábor mindig ott áll a csapat mögött Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennek is betudható az, hogy 2022. szeptember 26-án a magyar labdarúgó-válogatott úgy fejezte be szereplését a Nemzetek Ligája legmagasabb, A jelű osztályában, hogy második helyével Európa nyolc legjobb csapata között van a hat mérkőzésen megszerzett 10 ponttal. Ez a csapat, amelyik sokban hasonlít az egy évvel korábban sorozatban a második Eb-jén szereplő válogatottra már 2021 nyarán is megmutatta, hogy méltó ellenfele az olyan világsztárokkal megpakolt csapatonak, mint a világbajok franciák, az akkor még Eb-címvédő portugálok, vagy éppen a németek. Öt percen múlt a csoda és a továbbjutás a halálcsoportból (azért sem tesszük idézőjelek közé!), és ugyanígy, ha nem is öt percen, de egy mérkőzésen múlt a továbbjutás a messze legerősebb NL-csoportból.

A magyar csapat a hat meccséből hármat megnyert, az angolokat oda-vissza verte, a németeket idegenben győzte le,

és az utóbbiak elleni itthoni döntetlen mellett csak a vb-ről lemaradó, emiatt extra motivált olaszokkal nem bírt (idegenben 1-2, itthon pedig, ugye 0-2). Senki ne áltassa magát azzal, hogy "de az ellenfeleknek nem számított a Nemzetek Ligája", mert az angolok és a németek csak itt tudtak nívós ellenfelekkel szemben valódi tétmeccsekkel készülni a november 20-án rajtoló katari vb-re, míg az olaszoknak a vb-selejtezők kudarca után muszáj volt megmutatniuk, hogy még mindig tényezők.

A hétfői magyar-olasz így a csoportelsőségről döntött, és méltó volt a téthez, amit a két csapat a pályára tett. Volt harc, folyt egy kis vér (szerencsére csak egy párharc végén a pályán), a közönség pedig ezúttal is elképesztő hangulatot teremtett a Puskás Arénában. Az a közönség, amelyik egy többezer fős vonulással mutatott erőt és egységet a csapatnak és a kívülállóknak.

Együtt vonult a tábor a Puskás Arénához Fotó: Koncz Márton - Origo

Az utolsó NL-meccs a sorozatban, amelyiken ugyan kikapott a csapat, biztos, hogy nem hagy keserű szájízt senkiben. Jóval a lefújás után is lehetett még vidáman söröző társaságokat látni a stadion közelében, ami azt jelenti, hogy

az eredménynél fontosabb volt, hogy látták harcolni a játékosokat, és látták, hogy a csapat fejlődik.

Az egyetlen dolog, ami miatt szomorúak lehettek, az volt, hogy a csapatkapitány, Szalai Ádám hétfőn este 86. alkalommal, egyben utoljára lépett pályára a címeres mezben. Nem csoda, hogy még ő maga is elérzékenyülve, zokogva hallgatta a Himnuszt, amit 65 ezren énekeltek vele.

Nem sokszor láttuk Szalai Ádámot meghatódni, de most ennek is elérkezett az ideje Fotó: Csudai Sándor - Origo

A találkozón nekünk voltak ordítóan nagy helyzeteink, mentettek az olaszok becsúszva, labda elé vetődve, és ott volt Gianluigi Donnarumma, aki ezen az estén mindent védett. Nekünk egy sorozatra elég ziccerünk volt (ami azért nem rossz jel a híresen stabil olasz védelem ellen), ők pedig a gólokat rúgták. A 27. percben Giacomo Raspadori használta ki Nagy Ádám hibáját, aki eladott egy labdát, míg az 53. percben egy elképesztő magyar tűzijáték után vezetett gyors akció végén lezárták a meccset az olaszok. Tulajdonképpen csak érvényesült a papírforma, de nem sok kellett volna hozzá, hogy ismét borítsa azt a magyar csapat.

A játékosok a lefújás után Szalai Ádámot ábrázoló, "Köszönjük Kapitány" felíratú egyenpólóba felsorakozva énekelték el a közönséggel együtt a Himnuszt, majd a 86-szoros támadó elköszönt a tábortól.

Nem tudni mikor lesz legközelebb Szalai Ádámhoz hasonló vezére a magyar válogatottnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A külföldi sajtóban előszeretettel kritizált magyar szurkolókra ezúttal a legszigorúbb UEFA-ellenőrnek sem lehetett egy szava sem, olyannyira, hogy az olasz kapitány, Roberto Mancini külön is köszönetet mondott nekik a találkozó után.

– mondta Mancini a lefújást követő sajtótájékoztatón.

Míg Szalai Ádám a meccs előtt, addig Marco Rossi a meccs után sírta el magát.

De ma az olaszok is megszenvedtek velünk. Ajándékoztunk nekik egy gólt, de a hozzáállással és a szenvedéllyel nem volt gond. A magyar szívet és az olasz tiszteletet láttam. Kivívtuk az összes európai top csapat tiszteletét" - mondta könnyek között a lefújás után az olasz szakember.

Marco Rossi nagyon jó csapatot épített az évek során Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Olyan jó lett volna ma még egyszer csodát tenni. Ilyen csapatok ellen tökéletesen, majdnem hibátlanul kell játszani és bízni abban, hogy ők elkövetnek néhány hibát - értékelt az olasz szakvezető, aki szerint a játék olvasásában kell előrelépni és javulni, mert ilyen magas letámadás esetén, nem röviden kellett volna passzolni hátul, hanem például hosszú labdával Szalai Ádámot keresni elöl" - mondta Rossi, leszögezve, hogy nem fog felelősöket keresni, inkább azt hangsúlyozta, hogy büszke a tanítványaira, különösen a második félidőben nyújtott teljesítményükre, mert "mindent, tényleg minden tőlük telhetőt beleadtak" minden meccsen.

A kapitány kitért Szalai Ádámra is, akiről elmondta, hogy bár három hónapja szinte egyáltalán nem játszik svájci klubcsapatában, az FC Baselben, ez nem látszott meg rajta "ma is úgy küzdött, mint egy oroszlán".

Szalai Ádámra utolsó válogatott fellépésén sem lehetett panasz Fotó: Csudai Sándor - Origo

"A fontosságát akkor látjuk majd meg igazán, amikor már nem lesz" - mondta Rossi, aki azt is elmondta, hogy úgy tervezi, kitölti 2025-ig szóló szerződést, illetve megerősítette, hogy Dzsudzsák Balázs "megkapja az őt megillető elismerést", azaz novemberben Görögország ellen még egyszer utoljára magára öltheti a címeres mezt, ezáltal Király Gábort megelőzve válogatottsági csúcstartó lehet.

A magyar labdarúgó-válogatottól búcsúzó Szalai Ádám szerint nagy lehetőséget szalasztottak el hétfőn az Európa-bajnok olaszoktól elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával, ugyanakkor a Nemzetek Ligája A divíziójában csoportmásodik gárda csapatkapitánya hangsúlyozta, erőn felül teljesített az együttes a sorozatban.

Nagy lehetőséget szalasztottunk el annak ellenére, hogy tudtuk az esélyeket" - idézte az MLSZ a Basel csatárát a találkozót követően.

A 34 éves támadó köszönetet mondott a szurkolóknak, a stábnak és a társainak, egyúttal jelezte, egy hét múlva edzői vizsgát tesz, amivel egy új fejezet kezdődik az életében.

Így búcsúzott a tábortól a csapatkapitány, Szalai Ádám Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Ha megnézzük, honnan hova jutottunk, akkor Marco Rossinak kell köszönetet mondani, aki a stábjával együtt olyan csapatot hozott össze, amely erőn felül teljesít. Remélem, hogy a következő években minden fiatal tehetségünk beérik és tudjuk folytatni ezt az utat" - mondta Szalai, aki 86 alkalommal viselte a címeres mezt, ezzel megelőzte Puskás Ferencet és beérte Grosics Gyulát az örökrangsor hetedik helyén.

"Elképesztő, hogy védett Donnarumma, gyakorlatilag ő hozta nekik a mérkőzést, és mi is segítettünk nekik, hiszen az első gólt szinte oda ajándékoztuk, a második előtt pedig volt egy ordító ziccerünk, amit nem tudtunk kihasználni . Nem könnyű ezt feldolgozni - mondta önkritikusan Schäfer András, a válogatott középpályása.

A visszavonuló Szalai Ádámról elmondta, hogy nagyon büszke rá, hogy karrierje eddigi 22 válogatott szereplése során egy olyan kapitány mellett játszhatott, mint a rutinos csatár.

- mondta a fiatal játékos.

Schäfer szerint egy kicsit talán félénken kezdték meccset, pedig annyira nem volt félelmetes az olasz válogatott. Hátul viszont stabil volt a csapat, jók voltak a labdakihozatalok "csak éppen nem mi rúgtuk az első gólt, pedig a helyzeteink bőven megvoltak hozzá".

Schäfer András (13) és Lang Ádám gyötrik Federico Dimarcót Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szemmel látható önbizalomról, amivel meccsről meccsre pályára lép, azt mondta, anélkül nem lehet sikeres egy élsportoló.

"Volt egy edzőm, aki egyszer azt mondta, ha nincs önbizalmam, akkor menjek ki a sarki boltba, mert most akciós" - idézett egy emlékezetes pillanatot.

Elmondása szerint arra még nem gondol, hogy a magyar váogatott az első kalapból várja a 2024-es Európa-bajnokság október 9-i sorsolását. De azért a mutatott teljesítményről nagyon is megvan a véleménye.

Az Eb-sorsolás előtti kalapbeosztás:

"A sorsolás után az volt az általános vélemény, hogy egy vagy két pontunk lehet, meg egy-két lőtt gólunk.

és végül 70 ezer ember előtt azért játszottunk az olaszokkal, hogy bejussunk a négyes döntőbe. Ez ugyan nem sikerült, de az egész csapat előtt le a kalappal, mert fantasztikus munkát végzett."

Szalai Ádám búcsújáról elmondta, hogy a kapitány elköszönt a csapattól, de szerinte a szavaknál fontosabb, hogy "ha egy fiatal játékos megnézi, hogy Ádám mit ért el a karrierje során, az az, ami igazán megsüvegelendő. Nálam ez az igazi búcsú, amikor egy játékos a szurkolókkal együtt énekelheti a dalokat.

- szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy a csapat mit visz magával a jövő tavasszal kezdődő Eb-selejtezőkre Shäfer ezt mondta:

"Ha ettől a 10 ponttól nem lesz nagyobb önbizalmunk, akkor semmitől. El kell hinnünk, hogy ezek ellen a csapatok ellen is van keresnivalónk, bárkivel is kerüljünk egy csoportba. Meg kell tanulnunk kiegyensúlyozottnak lenni, és a nálunk gyengébb csapatok ellen is biztosan nyerni" - mondta az Origo kérdésére.

Az újságírók közé homlokán ragtapasszal kisétáló Fiola Attila elmondta, hogy ugyan szerettek volna nyerni, mindent megtettek a győzelemért, és mindenki büszke lehet magára.

Fiola Attila nem kímélte magát a párharcoknál Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Az első félidőt oda adtuk nekik, a másodikban pedig hiába voltak meg a helyzeteink, nem tudtuk azokat gólra váltani, így egy kicsit keserű a szánk íze. Meg azért is, mert Ádit (Szalai Ádámot) szerettük volna egy szép hazai sikerrel elbúcsúztatni.

- mondta a MOL Fehérvár védője az Origo kérdésére. A védő szerint ezúttal pontatlanabbak voltak, amihez köze lehet, hogy az olaszoké volt a legjobb, legszervezettebb csapat a csoportban.

Büszke vagyok, hogy ennek a társaságnak, ennek a csapatnak a tagja lehetek" - mondta arra a kérdésre, hogy mit adott számára, számukra ez a sorozat.

Az előttünk álló Eb-selejtezők sorsolásáról Fiola azt mondta, ez közös dicsőségük, hogy sikerült kiharcolniuk, és már érezhető volt a különbség, az első meccsek után, ahogy a magyar válogatotthoz viszonyulnak az ellenfelek.

A védő szavaira sok tekintetben rímeltek a csereként pályára lépő csatár, Ádám Martin szavai is. A koreai bajnokságban egyre jobb formába lendülő támadó ezúttal is jól szállt be a meccsbe, egy tizenegyest is kiharcolt, az már más kérdés, hogy a francia Benoit Bastien játékvezető nem adta meg a nyilvánvaló büntetőt.

- mondta viccesen Ádám Martin, aki a jövőben pótolhatja majd a Basel támadóját a nemzeti csapatban. - Ilyen a foci, benne van, hogy valaki befejezi. Természetesen szomorúak vagyunk, mert nagy szerepe volt az öltözőben is. Nem áll meg az élet, menni kell tovább. A szövetségi kapitány majd megoldja a pótlását. Nem érzek terhet, ha én pótolom majd, akkor mindent megteszek majd a pályán" - tette hozzá Ádám Martin, aki szerint jogos büntetőt nem adott meg a játékvezető, amikor fellökték a tizenhatoson belül.

Bárki bármit mond, nem magától esett el Ádám Martin miután gólhelyzetbe került az olasz kapu előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A támadó elárulta, holnap még van egy kis pihenője, de szerdán utazik vissza Dél-Koreába. Ádám Martin reménykedik benne, hogy ott is sikeresek lesznek, és örül neki, hogy ott is folyamatosan szerzi a gólokat, még ha az elején meg is kellett szoknia az új közeget.

Lang Ádám sem hagyta szó nélkül Szalai Ádám visszavonulását.

"Kicsit keserű a szánk íze. Remek sorozatban voltunk, ezt szerettük volna nagyon jól lezárni. Volt egy másik faktor is, méghozzá Ádinak a búcsúztatása. Ez nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Mérkőzés elején több technikai hibát vétettünk, ami eddig nem volt jellemző.

A második gólnál én követtem el egy helyezkedési hibát, belógtam sajnos. Ez legközelebb nem fog előfordulni, ezekből tanulni kell" - mondta Lang Ádám, aki hozzátette, még mindig egy tanulási folyamatban vagyunk. A védő elmondta, még mindig van hova fejlődni és fogunk is fejlődni, de 'a csapat jó közösség, intelligens srácok alkotják, az Eb-selejtezőre maximálisan készen fogunk állni".

Lang Ádám (2) az olasz kapu előtt is feltűnt a magyar a szögleteknél Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nagyon jó alapjaink vannak, ezt meg kell őrizni. Ebből hitet kell meríteni, mert jó csapatok ellen képesek voltunk labdát birtokolni, nehéz helyzetbe hozni őket. Képesek vagyunk dominálni topválogatottak ellen is. Az a következő feladat, hogy a kiscsapatok ellen is magabiztosan gyűjtsük be a pontokat" - tekintett a jövőbe a magyar válogatott védő, aki szerint a Nemzetek Ligájában nyújtott teljesítmény édes teher volt.

Még egyszer hangsúlyozzuk: a 2024-es németországi Európa-bajnokság sorsolását Magyarország az első kalapból várja, ami szinte már példa nélküli a válogatott történelmében.

Olyan csapatok szorultak a második kalapba, mint a világbajnoki címvédő franciák, vagy a novemberi vébén minden hibája ellenére az esélyesek közé sorolt angolok. A sorsolás október 9-én lesz Frankfurtban, és a mieinket bizony sokan szeretnék már elkerülni.

A válogatott legközelebb novemberben lép pályára: 17-én előbb Luxembourgban lesz a Nemzetek Ligája C osztályban szereplő (a csoportot megnyerő törökökkel pl. isztambulban 3-3-at játszó) hazaiak vendége, míg három nappal később, tehát november 20-án a Puskás Arénában a görögöket fogadja. Mint fentebb írtuk, az lesz a korábbi csapatkapitány Dzsudzsák Balázs hivatalos búcsúmérkőzése.