Vágólapra másolva!
A mieink elleni pénteki Nemzetek Ligája-találkozót megelőzően még nem a mérkőzés helyszínén, Lipcsében, hanem Frankfurtban tartott sajtótájékoztatót német válogatott. Az online is követhető eseményen a szövetségi kapitány, Hansi Flick és a csapat támadója, Timo Werner válaszolt a kérdésekre.

A német kapitány elmondta, hogy a rendelkezésükre álló rövid felkészülési időt igyekeztek a legjobban kihasználni, minél jobban megtervezni az edzéseket.

"A kedd délelőtti edzést le is mondtuk, hogy több idejük legyen pihenni a játékosoknak. Elsősorban a védekezést gyakoroltuk, a tolódást, a pontrúgásokat. Gyakoroltuk a támadásokat, szeretnénk majd nyomás alá helyezni a magyar csapatot" - mondta a szakvezető, aki elmondta, ahogy mindig, ezúttal is kíváncsi volt a játékosok véleményére.

A német válogatott két játékosa, az első számú kapus és csapatkapitány, Manuel Neuer, valamint müncheni klubtársa, Leon Goretzka is kidőlt szerdán koronavírus-fertőzés miatt. Pótlásukról már gondoskodott a stáb, és az is eldőlt, hogy ki fog a kapuban állni.

Ezéert van itt az egész keret, hogy mindenki mindenre fel tudjon készülni. Folyamatosan kommunikálunk az edzőkkel, és nagyon örülünk, hogy a behívott játékosok, Oliver Baumann és Maximilian Arnold edzésben voltak, nem pedig nyaralásból kellett behívnunk őket. Ők a múltban is fantaszitkusan teljesítettek, akkor is tökéletes profizmussal álltak a feladathoz, ha tudták, hogy nem fognak pályára lépni."

Hansi Flick elismerően beszélt a magyar válogatottról Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Karmann

A koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatban Flick elmondta, hogy nincs könnyű helyzetbe, hogy megvédje a játékosait a vb előtt a fertőzéstől, különösen úgy, hogy mindenhol más és más szabályok vannak érvényben.

"Bosszantó, de el kell fogadnunk, hogy mára ez egy mindennapos szituáció lett. Olyan, mintha megfázna az ember, figyelni kell, hogy ne adja tovább másoknak. Érdemes kicsit redukálni a kapcsolatokat, de ez nehéz helyzet" - mondta a kapitány.

A német csapat már a novemberi katari világbajnokságra is készül, ezért jó kérdés, hogy számukra milyen súllyal, téttel bír a Nemzetek Ligája.

"A legfontosabb, hogy rendesen irányítsuk az edzésmunkát,

Nagyon komoly teljesítmény lenne, ha meg tudnánk nyerni a csoportot, és bejutnánk a Nemzetek Ligája döntőjébe."

Flick elmondta, hogy szinte biztosan ki fogja használni mind az öt cserét, hogy minél több játékosa pályára léphessen, köztük várhatóan csereként szerepet kap a Southampton 20 éves védője, Armel Bella-Kotchap is. Arról, hogy Manuel Neuer távollétében ki lesz a csapatkapitány, azt mondta, hogy várhatóan az, aki a legtöbb meccset játszotta a nemzeti csapatban.

A német csapatban az utóbbi időben kulcskérdés lett, hogy ki tud gólt, gólokat szerezni. Flick elmondta, hogy a csütörtök délelőtti edzésen minden támadója remekül mozgott, és örömmel látta, hogy mindannyian igyekeztek gólokat lőni. Felmerült a kérdés, hogy a társak feladata lesz-e, hogy a lipcsében focizó Timo Wernernek széppé tegyék az estéjét a pénteki meccsen.

Edzésen már jól megy a gólszerzés a sárga mellényes Timo Wernernek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Gollnow

"Alapvetően a saját játékunkra figyelünk, miközben persze bizonyos szinten alkalmazkodunk az ellenfelekhez is. Ami Timót illeti szerintem már bizonyította, hogy milyen gólerős, úgyhogy inkább abban kell javulnunk, hogy az utolsó passzokat jó ütemben kapja.

A csatárposztról elmondta, hogy több opciójuk is van, mindig az adott szituáció dönti el, hogy ki kap szerepet. Külön kitért Jamas Musiala személyére, akiről elmondta, hogy egyrészt egészséges, másrészt pedig egyre jobb formában van.

A német csapat Frankfurtból vonattal utazik Lipcsébe szerdán, és Flick reményét fejezte ki, hogy ezúttal nem kell számolniuk az elmúlt hónapokban Németországban rendszeressé váló késésekkel.

Szalai Ádámról és magyar csapatkapitány visszavonulásáról Flick azt mondta, hogy jól ismeri őt a Hoffenheimnél töltött időkbő.

Ádámnak a pályán kívül is mindig megvolt a véleménye, amiért nagyon tisztelem. De remélem, hogy pénteken a miénk lesz a három pont, és Ádám majd az olaszok ellen tud szépen búcsúzni a válogatottól" - mondta tréfálkozva a német kapitány.

Szalai Ádám a magyar válogatott utolsó edzésén Telkiben Fotó: Polyák Attila - Origo

A korábban sokat emlegetett Timo Werner elmondta, hogy legutóbbi lipcsei válogatott fellépésén két gólt szerzett, ami szép emlék, és szeretné megismételni a produkciót, és bízik benne, hogy a lefújás után a német csapat vezeti majd a csoportot.

A Chelsea-től visszatérő csatár elmondta, hogy kezdetben nem igazán találta a helyét a csapatban, de most már minden klappol, és egyre jobban élvezi a játékot. Werner elmondta, hogy a szövetségi kapitánnyal mindig nagyon kapcsolatot ápolt, és Flick akkor is számított rá, amikor a Chelsea-ben nem ment neki a játék.

Három magyar csapattársa van Lipcsében, Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orban, így mondhatni, jól ismeri a magyar focit, és már azon sem lepődik meg, hogy a magyar csapat vezeti az A osztály 3. csoportját.

Szoboszlai Dominik és a mögötte érkző Timo Werner is kulcsfigura lehet a pénteki meccsen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

"Valóban sokszor hallottam ezt tőlük mostanában, hogy ők vezetik a csoportot - válaszolta neveztve Werner.

Ezt próbáljuk majd pénteken megakadályozni, és, ha sikerül, akkor eredményesek lehetünk.