Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Karim Benzema nyerte az Aranylabdát

award fbl Horizontal
Benzema a szenegáli Sadio Manét és a belga Kevin De Bruyne-t előzte meg a szavazáson
Vágólapra másolva!
Hétfőn este kiosztották a nemzetközi labdarúgás legnagyobb egyéni elismerését. A Real Madrid francia világsztárja, Karim Benzema kapta meg az Aranylabdát, pályafutása során először. A párizsi Chatelet Színházban megrendezett gálán kiosztották még a Kopa-trófeát a legjobb fiatalnak, a Jasin-trófeát a legjobb kapusnak és a Gerd Müller-trófeát a legeredményesebb góllövőnek, illetve a legjobb női labdarúgónak járó Aranylabdát is. Emellett idén először a leghasznosabb szociális és jótékonysági projektekben résztvevő játékost is díjazták.

A rangos díjat az 1956-os alapítása óta eddig mindig a naptári év végén adták át, ám a France Football márciusban alapjaiban változtatta meg a szavazás metódusát, így az idei évtől kezdve már nem a naptári évet, hanem a legutóbb befejeződött szezont veszik figyelembe.

Hétfőn este kiderült, hogy a 2021-2022-est szezon alapján a Real Madrid támadója, Karim Benzema kapta meg idén a labdarúgás legnagyobb egyéni elismerését, az Aranylabdát.

A 34 éves francia csatár az előző szezonban is nélkülözhetetlen volt csapata számára, amellyel megnyerte a Bajnokok Ligáját és a spanyol bajnokságot is, valamint 27 találattal a La Liga, 15-tel pedig a BL-gólkirálya lett. Emellett a spanyol Szuperkupa elhódításában két góllal vette ki a részét. Minden sorozatot figyelembe véve 46 meccsen összesen 44 gól és 15 gólpassz fűződött a nevéhez a szezonban. Így

Benzema a szenegáli Sadio Manét és a belga Kevin De Bruyne-t előzte meg a szavazáson Forrás: AFP/Franck Fife

Zinadine Zidane 1998-as győzelme után érdemelte ki ismét francia játékos a díjat, ráadásul éppen a Real Madrid legendája adta át a trófeát hónfitársának. Ezzel Raymond Kopa, Michel Platini, Jean-Pierre Papin és Zidane után Benzema az ötödik francia aranylabdás.

Valamint Benzema lett a legidősebb győztes az első aranylabdás, az 1956-ban kitüntetett angol Sir Stanley Matthews óta.

A Bajnokok Ligája előző kiírásának legjobb játékosának választott támadó a szenegáli Sadio Manét, valamint a Manchester City belga középpályását, Kevin De Bruyne-t előzte meg a szavazáson, amelyen a nagy esélyesnek tartott lengyel klasszis, Robert Lewandowski csak a negyedik helyen zárt.

Benzema a szenegáli Sadio Manét, valamint a belga Kevin De Bruyne-t előzte meg a szavazáson, amelyen Robert Lewandowski csak a negyedik lett Forrás: AFP/Franck Fife

A hétszeres aranylabdás Lionel Messi 2005 óta először nem került fel az Aranylabda-jelöltek névsorára, míg az ötszörös győztes Cristiano Ronaldo pályafutása legrosszabb eredményét elérve a 20. helyen zárt.

A gálán először a legjobb 21 év alatti játékost díjazták, a Barcelona tehetséges középpályása, Gavi vehette át, amelyet a tavalyi győztes Pedri és a legendás brazil labdarúgó, Ronaldo adott át a spanyol futballistának.

A Barcelona tehetségét, Gavit választották az előző szezon legjobb fiatal játékosának Forrás: AFP/Franck Fife

Ezt követően új kategóriában is hirdettek győztest, a Sócrates-díjat, vagyis a leghasznosabbnak vélt szolidaritási akcióban résztvevő labdarúgónak a nyáron a Liverpoolból a Bayern Münchenhez szerződött szenegáli válogatott támadó, Sadio Manét választották, aki többek között iskolákat, kórházakat és jótékonysági intézményeket építtetett Afrikában.

Majd a legjobb női játékosnak járó Aranylabda kihirdetése következett, ahol címvédés történt, ugyanis Alexia Putellast, a Barcelona játékosát jutalmazták meg a díjjal, ezzel a spanyol játékos a női labdarúgás történetének első kétszeres aranylabdása lett. Putellast az UEFA-nál is az év játékosának választottak.

Az év csatárának járó Gerd Müller-díjat Robert Lewandowski kapta meg, aki 35 góllal elnyerte el ezt a címet, ráadásul éppen a lengyel csatár döntötte meg az előző szezonban a legendás német csatár rekordját a Bundesligában.

Robert Lewandowskinak idén is be kellett érnie a legjobb csatárnak járó elismeréssel Forrás: AFP/Franck Fife

A legjobb kapusnak járó Lev Jasin trófeát a Real Madriddal spanyol bajnoki címet és Bajnokok Ligáját nyert belga kapus, Thibaut Courtois kapta, akit a BL-döntő legértékesebb játékosának választottak az előző szezonban, miután 9 védést mutatott be, az egész sorozatban pedig összesen hatvanegyet.

Az Év klubja az angol bajnok Manchester City lett.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye:
1. Karim Benzema (francia, Real Madrid)
2. Sadio Mané (szenegáli, Liverpool/Bayern München)
3. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City)
4. Robert Lewandowski (Bayern München/FC Barcelona)
5. Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool)
6. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)
7. Thibaut Courtois (belga, Real Madrid)
8. Vinicius Junior (brazil, Real Madrid)
9. Luka Modric (horvát, Real Madrid)
10. Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund/Manchester City)

Mindent egy helyen az Eb-ről