Meghalt a legendás fociedző

CUP-FR98-NED-CRO-BLAZEVIC-JUBI Horizontal WORLD CUP MATCH JOY FOOTBALL
Croatian national team coach Miroslav Blazevic jubilates after winning the1998 Soccer World Cup third place match against the Netherlands, 11 July at the Parc des Princes stadium in Paris. Croatia won 2-1 and takes the third place of the World Cup. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO (Photo by PASCAL GEORGE / AFP)
Vágólapra másolva!
87 éves korában meghalt Miroslav 'Ciro' Blazevic, a horvát és a bosnyák labdarúgó-válogatott korábbi sikerkapitánya.

A boszniai horvát nemzetiségű, élete nagy részében Jugoszláviát képviselő Blazevic játékosként horvát, bosnyák és svájci csapatokban futballozott, de ekkor még nem ért el nagy sikereket.

Edzői karrierjét Svájcban kezdte, 1976-ban két meccsen irányította a svájci válogatottat is, később a Dinamo Zagreb, a Nantes és a PAOK kispadjára is leült.

A legnagyobb sikerét horvát szövetségi kapitányként érte el, amely posztot 1994 és 2000 között töltötte be: az 1998-as világbajnokságon óriási meglepetésre ugyanis bronzéremhez juttatta a csapatát.

Miroslav Blazevic öröme az 1998-as horvát vb-bronzérem megszerzése után Forrás: AFP/Pascal George

Blazevic ezután Irán nemzeti csapatát is vezette, majd visszatért a klubfutballhoz, de 2008-ban ismét szövetségi kapitány lett:

2008 és 2009 között Bosznia-Hercegovinát irányította, amelyet története során első (és máig egyetlen) alkalommal sikeresen kivezetett a világbajnokságra.

Edzői karrierjét 2015-ben, a Zadar trénereként fejezte be.

A szerda hajnalban bejelentett halála után felesége, három gyermeke és öt unokája gyászol.

Forrás