Vágólapra másolva!
A Világgazdaság készített megdöbbentő összeállítást azokról a világsztár focistákról, akik úgy keresnek euromilliókat, hogy kis túlzással a focipálya közelébe sem mennek.

Az elmúlt hetekben szinte naponta érkeztek a hírek a legnagyobb európai klubok háza tájáról, amelyek mind arról szóltak, hogy ügyeskednek, manővereznek, élnek vissza a kiskapukkal, hogy kijátszhassák egy-egy ország vagy éppen az UEFA szigorú pénzügyi szabályait. Legyen a szó a világ minden pénzét játékosokra költő Chelsea-ről, a könyvelésében a fizetésekről és átigazolási díjakról hazudó Juventusról, vagy a szabálytalanul feltőkésített Manchester Cityről, minden esetben olyan számok röpködnek, hogy azokat hétköznapi ember fel sem foghatja.

És akkor még ott van a játékosok ugyancsak csillagászati fizetése. Ami még nem is akkora baj, ha az adott játékos hétről hétre megdolgozik érte, de vannak olyan sztárok, akik jóformán azóta nem rúgtak labdába, hogy aláírták milliárdos szerződésüket. A VG összeállítása közülük szemezgetett.

A legkirívóbb eset talán a 27-szeres angol válogatott Phil Jonesé, aki állandó sérülései miatt a legutóbbi négy évben összesen 13 mérkőzésen játszott, de a megelőző nyolc idényben is átlagban csupán 27-szer lépett pályára. 2019-ben klubja, a Manchester United a kórtörténetét ismerve kötött vele négy évre szóló szerződést, aminek köszönhetően Jones ebben az idényben úgy keresett nagyjából 1,7 milliárd forintnak megfelelő pénzt, hogy egyetlen másodpercet sem töltött a pályán.

Egy jellemző kép Phil Jones karrierjéről: megsérült Forrás: AFP/Paul Ellis

Hasonló a helyzete a világbajnok Paul Pogbának, akitől - milliárdos fizetésével együtt - éppen a Manchester United szabadult meg tavaly nyáron. A vevő az a Juventus volt, amelyiktől a világbajnok (2018) francia középpályás az angolokhoz ment (ahonn egyébként egyszer már megvették őt a torinóiak). Pogba azonban állandóan sérült, a 29 éves középpályás így még egy percet sem játszott a Juventusban, a kispadon is csak egyszer ült, hogy aztán ismét megsérüljön. A Juve így is kénytelen utalni a havi 650 ezer eurós (kb. 260 millió Ft) fizetését, remélve, hogy egyszer még hasznát veszik.

Paul Pogba egyelőre nem játékra jelentkezik Forrás: NurPhoto via AFP/Alberto Gandolfo/NurPhoto/Alberto Gandolfo

A világbajnokságon a politikai propagandatevékenységével kitűnő német kapus, Manuel Neuer néhány nappal a katari lebőgés (a németek kiestek a csoportkörben) után síelés közben eltörte a lábát. Miközben szidja a klubját, a Bayern Münchent a kapusedzőjének kirúgása miatt, és látja, hogy a svájci Yann Sommer személyében hoztak a helyére egy legalább olyan jó kapust, mint ő maga, a játékára esély sincs, viszont kapja 20 millió eurós fizetése aktuális havi részét.

A belgák két sztárral is képviseltetik magukat: a 2019-ben a Real Madrid által több mint 100 millió euróért megvett Eden Hazard három és fél szezonban összesen 51 meccsen lépett pályára (ezek jó részét nem is játszotta végig), miközben a Realnak egy idényben több meccse van ennél. Idén hiába tűnik egészségesnek, a 32-ből 18 meccset a kispadon ült végig, egyszer pedig keretbe sem került. A Realnak ellenben sokba kerül: 24 millió eurós (kb. 9,6 milliárd forint) éves fizetést utalnak neki.

Hazard (10) és Lukaku (9) a belga válogatottban Forrás: AFP/Jack Guez

Honfitársa, Romelu Lukaku is több mint 100 millió euróért került az olasz Interből a Chelsea-be, hogy idén nyáron visszafelé is megtegye a London-Milánó utat. Sérülése miatt azonban egészen januárig szinte alig léphetett pályára, 11 meccsen van nagyjából 450 perc a lábában. A számlája azonban 2022 júliusa óta mintegy 6,3 millió forinttal gyarapodott, azaz aligha szomorkodik.