Vágólapra másolva!
A magyar futballszeretők teljes körében nagy érdeklődést vált ki és mindig az év egyik legjobban várt találkozója a Fradi-Újpest derbi, függetlenül attól, hogy a két klub éppen milyen helyezést foglal el a tabellán. A 118 éves múltra visszatekintő rangadó számos izgalmas és érdekes mérkőzést hozott már, persze olyan is előfordult, hogy elszabadultak az indulatok a pályán, vagy épp a letátón. Ezek közül a legemlékezetesebbeket elevenítjük most fel.

A rivalizálás

A két csapat közti rivalizálás alapja kezdetben Budapest-vidék versengés volt, hiszen Újpest 1950-ig nem volt Budapest része. A kisvárosi csapat évtizedekig nem is számított a Ferencváros igazi ellenfelének, az 1920-as évekig a FTC-MTK meccs számított az igazi nagy rangadónak. Az 1950-es évektől kezdve viszont ez a rivalizálás megváltozott. A Fradi az akkori rendszer „ellenzéki" csapata lett, az Újpest pedig a Belügyminisztérium együttese, így kivételes lehetőségekhez jutott. A rivalizálás végképp elmérgesedett azzal, hogy a lila-fehérek Dózsaként élték aranykorszakukat: 1967 és 1980 között kilenc bajnoki címet nyert az együttes 14 kiírásból. Már nem az FTC volt a városi nagy- és az Újpest a vidéki kiscsapat, sőt vidéken egyre többen kezdtek a Ferencvárosnak drukkolni. A két szurkolótábor közötti rivalizálás is ekkor ekkor indult el, de igazán a 90-es években csúcsosodott ki és csapott át egyfajta brutális gyűlölködésbe.

Az ultramozgalom a látványos koreográfiák és kiírások mellett a balhéknak is táptalajt adott, rendre háborús helyszínné változtatva a várost.

Bár a rendszerváltás óta sok minden változott, az újabb generációk örökölték ezt és a mai napig fenntartják. Sőt, az igazi botrányok a Ferencváros-Újpest rangadókon csak a rendszerváltás után kezdődtek igazán. A szocializmus szétesésével együtt a rendfenntartás ereje is meggyengült, így gyakorlatilag az elszabadult indulatokat és a huliganizmust nem tudták megfékezni. Volt már a derbiken kődobálás, tömegverekedés, szitkozódás és egyéb nagy botrányok.

A 2000-es évek környékén csak úgy sorjáztak a balhés derbik a Fradi-Újpest meccseken. Jóformán nem volt olyan meccs, ami gond nélkül zajlott volna.

Ezek közül az egyik legemlékezetesebb 25 éve történt, amikor a Fradisták kövekkel, italos dobozokkal dobálták a biztonsági őröket, a rendőröket és az ÚTE szurkolóit. A rendbontás a mérkőzés után, a stadion körüli utcákban is folytatódott, a drukkerek a metróállomásokon és a kocsikban is kárt okoztak, valóságos háború dúlt a letátón és az utcákon is azokban az időkben.

Rendszeresek voltak a derbiket megelőző verekedések a szurkolók között. 2000 áprilisában például a meccs alatt különböző tárgyakat dobáltak be a drukkerek a pályára. A mérkőzés végén a rendőrség füstgázzal és vízágyukkal biztosította az újpesti szurkolók elvonulását. Majd fél évvel később a két csapat Magyar Kupa-mérkőzése alatt is balhé tört ki, miután a Fradi-drukkerek mintegy 250 műanyag széket téptek ki és rongáltak meg, a rendőrök hét szurkolót állítottak elő.

Tíz a különbség

A két csapat történetében sok különleges meccs volt már, az első és máig a legnagyobb különbségű győzelmét az 1933-as Magyar Kupa-döntő hozta, amelyet a Ferencváros 11-1-re nyert meg. A Blum Zoltán által irányított Fradi Takács II (4 gól) és Sárosi (3 gól) vezérletével kiütötte a Hungária körúton a lila-fehéreket. Az eredmény azért is volt sokkoló, mert az egy évvel korábban százszázalékos teljesítménnyel bajnoki címet nyerő Ferencváros nem tudta megvédeni a bajnoki címet.

A szurkolók mindig félelmetes hangulatot teremtenek a derbiken Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Drámai stadionbúcsúztató

Mintegy 16 ezer néző előtt rendezett derbin Somalia bombagóljával szerzett vezetést a Fradi az első félidőben, ám a szünet után egyenlített az Újpest. Amikor sokan már elkönyvelték az 1-1-es végeredményt, akkor jött Vladan Cukic és drámai körülmények között, a 93. percben megszerezte a győztes találatot a zöld-fehéreknek. Abban a pillanatban szinte felrobbant a stadion, a Fradi pedig a nagy rivális legyőzésével búcsúzott az Albert-stadiontól.

A modern idők újpesti csodája

2000. november 30-án 1-0-ra nyert az FTC a Megyeri úton Dragóner Attila góljával, utána viszont sorozatban 12 Megyeri úti mérkőzésén képtelen volt nyerni a zöld-fehér csapat (7 újpesti siker mellett 5 döntetlen született). Ezen időszakban volt az a bizonyos meccs, amelyet Fradi-drukkerek örökre elfelejtenének, Újpesten viszont még dalt is írtak róla, ajándéktárgyakat adtak ki, ráadásul a stadionújságot is átnevezték. 2010. szeptember 11-én történelmi, 6-0-s sikert aratott a lila-fehér klub, addig a 8-3-as meccs számított a legnagyobb Fradi-verésnek Újpesten.

Ferencváros szurkolói nehezen viselték a 13 évvel ezelőtti hatost Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Paprikás hangulatban zajlott a meccs, mindkét oldal részéről hergelték egymást, az ellenfelet és a drukkereket is a játékosok.

Az első félidő hajrájában, 1-0-s újpesti vezetésnél a ferencvárosi Marek Heinz nyújtott lábbal igyekezett szerelni, és bár nem találta el teljesen az újpesti játékost, a mozdulatot Solymosi játékvezető azonnali piros lappal büntette.

Az ötödik gól már sok volt a Fradi szurkolók egy részének, akik elkezdtek székeket feltörni és dobálni, valamint megpróbálták lebontani a kerítést és a pályára akartak rohanni.

Több percig állt a játék, aztán nagyjából megnyugodtak a kedélyek, Solymosi pedig továbbengedte a játékot. A 6-0-s kudarcot nehezen viselték a Fradi szurkolói. A mérkőzés után a rendőrség 14 személyt állított elő, egy drukkert életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Dráma, könnyek és öröm

Ugyan egy év múlva az Albert-stadionban 3-0-val válaszolt a megsemmisítő vereségre az FTC, de 12 évnek kellett eltelnie, hogy szintén rúgjanak egy hatost a derbin. A Fradi szinte edzést tartott a Megyeri úton, mivel a szünetben már 4-0-ra vezetett. A végeredmény 6-0 lett a Ferencváros javára. Ez volt az Újpest legsúlyosabb hazai veresége az FTC-től. A Ferencváros történelmi győzelme után a rendőrsorfalnak kellett megvédenie a hazai játékosokat saját szurkolóik haragjától. A dühös lila-fehér drukkerek nem engedték a játékosokat bevonulni az öltözőbe, és levetették róluk a mezt.

A Fradi szurkolóinak ugyancsak szép emlék lehet a közelmúltból a tavaly áprilisi derbi, hiszen a Ferencváros az Újpest legyőzésével nyerte meg az NB I-et, akárcsak 2021-ben. Jól kezdett a Újpest, Budu Zivzivadze tizenegyes az első félidőben vezetett, majd Tokmac Nguen és Vécsei Bálint fordított. A találkozó 95. percében az Újpest ugyan kiegyenlített, azonban Yohan Croizet gólját később a videóbíró elvette, mivel francia támadó kezéhez ért a labda. Így végül a Fradi örülhetett, hiszen megnyerte a derbit, és története 33. bajnoki címét ünnepelhette a mérkőzés után.

A két 6-0-ás mérkőzés között eltelt 12 év alatt volt egy másik hatgólos mérkőzés is 2016. szeptember 24-én, amikor 3–3-ra végeztek a felek – talán ez volt a legjobb meccs ebben az időszakban, hiszen 1–0-s hazai vezetés után 3–1-re fordítottak a vendégek, ám a zöld-fehérek végül ki tudtak egyenlíteni.

Az Újpest minden sorozatot figyelembe véve 21 meccs óta nyeretlen a Fradi ellen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2020/21-es idényben is a Ferencváros nyerte az Újpest elleni a derbit a Groupama Arénában. A Covid-időszak utáni első derbin zsúfolásig megtelt a lelátó, az alaphangot pedig a hazai ultrák adták meg: fekete, zöld és szürke füstbombát gyújtottak a kapu mögötti szektorban, a gomolygó füstköd pedig szinte az egész arénát beterítette. Szerhij Rebrov csapata bő egy óra alatt kétgólos előnyre tett szert, az UTE pedig elhibázott egy tizenegyest, ami után végképp érezhető volt, hogy elment a meccs a számukra. Ettől függetlenül a hajrá tartogatott néhány rendkívül durva belemenést: a hosszabbítás perceiben Abraham Frimpong teljesen feleslegesen fejbe rúgta Bacsa Patrikot, a sportszerűtlen megmozdulásáért pedig azonnali piros lapot kapott. Ezt követően kissé elszabadultak az indulatok és tömegjelenet alakult ki a pályán.

Az Újpestnek meglehetősen rég volt oka az örömre a Fradi ellen, hiszen 2015 decemberében tudta legutóbb legyőzni ősi riválisát. Ráadásul éppen az üllői úton. Böde Dánielt már öt perc után elvesztette a Ferencváros, egy ütközés következtében kifordult a bokája és nem tudta vállalni a folytatást.

Ettől függetlenül a Fradi első félidő legvégén betalált, de Kassai Viktor játékvezető nem adta meg les miatt Michal Nalepa fejesgólját. Végül Mbaye Diagne döntötte el az Újpest javára a meccset.

A vereséget nehezen viselték a hazai drukkerek, mintegy 500-600-an balhéztak a stadionon kívül, a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük ellenük.

Mivel a két csapat között jelenleg a tabellán és tudásban is jelentős a különbség, ráadásul az Újpest minden sorozatot figyelembe véve 21 meccs óta nyeretlen a Fradi ellen, így vélhetően kicsi rá az esély, hogy a lila-fehérek vasárnap visszavágjának a közelmúltban elbukott derbikért. Persze, a történelemben olyan is volt már, hogy egy kiütéses sikert követően újra súlyos csapást mért a csapat az ősi riválisra, de mégis meglepő lenne, ha a kiesés elől menekülő lila-fehér együttes újra megsemmisülne a Groupam Arénában.