Sürgősen kell még 200 millió euró, különben idén nyáron sem igazolhat játékost a Barcelona

fbl Horizontal FOOTBALL ILLUSTRATION FLAG LOGO SPORTING CLUB FLAG CATALONIA
The FC Barcelona flag (L) and the Catalonia flag flutter at Spanish football club Barcelona's Camp Nou stadium in Barcelona on April 19, 2021. - Plans for a breakaway Super League announced by twelve of European football's most powerful clubs plunged European football into an unprecedented crisis, with threats of legal action and possible bans for players, as the UEFA president called it a "spit in the face" for supporters. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár sokat dolgozott a klub vezetése, de még mindig tetemes hiánnyal küzd az FC Barcelona, ami, ha így marad, akkor továbbra sem igazolhatnak, sőt nem is regisztrálhatnak új játékost a felnőtt keretbe. Pedig vannak terveik.

A katalán sztárcsapat az előző nyári átigazolási időszaknak is úgy futott neki, hogy nem igazolhat és nem regisztrálhat új játékost, végül aztán komoly vagyonelemek (marketingjogok, filmes cégek) eladásával valamelyest sikerült konszolidálni a helyzetet.

A klub elnöke, Joan Laporta kedden azzal állt elő, hogy a Barca kész kidolgozni, mi több végre is hajtani egy megvalósíthatósági tervet, amely lehetővé tenné, hogy jelentősen csökkentsék a még mindig meglévő 200 millió eurós adósságukat. A tervhez a spanyol liga, és annak elnöke, Javier Tebas is ragaszkodik, a Barcának pedig nem nagyon van más választása, mint engedni, különösen most, a klub nyakán lévő bíróbotrány idején.

A legnagyobb spanyol sportlap, a Marca honlapján megjelent cikk nem közöl részleteket a megvalósíthatósági tervről, csupán annyit, hogy a klub irdatlan bértömegét sikerült vállalható léptékűre, évi 450 millió euróra lefaragni, nem kis részben Antoine Griezmann távozásának, Gerard Piqué visszavonulásának, és a csapatkapitány, Sergio Busquets életkorának köszönhetően. A veterán középpályás szerződése lejár, és, ha hosszabbít is a klubbal, eddig bérének csak a töredékét fogja kapni.

Pique (balra) ment a fizetésével együtt, Busquets, ha marad is, már nem fog sokba kerülni Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A katalán óriásklub nem csak a focicsapatnál, hanem gyakorlatilag minden szakosztálynál komoly megszorításokat vezetett be, melyek célja: a kiadások csökkentése mellett a bevételek maximalizálása. Ebben pont nem fog azonban segíteni, hogy a közel 100 ezres kapicitású Camp Nou átépítése miatt a Montjuic hegyen lévő, fele akkora befogadó képességű Olimpiai Stadionban kell pályára lépniük Lewandowskiéknak.

A nagy tervek fókuszában elsősorban Lionel Messi "haza hozása" áll, a klub argentin legendája 2021-ben hagyta el a klubot a Paris Saint-Germain kedvéért, de a kapcsolat egyik fél reményeit sem váltotta be.

Messi nem érzi jól magát Párizsban, a PSG pedig nem lett világverő csapat az érkezésével.

Az argentin újbóli szerződtetése mellett az sem lenne baj, ha olyan fiatal sztárok, mint Gaví vagy Araujo végre nem a junior, hanem a felnőtt csapat keretében lennének regisztrálva.