Az olasz csapatok történelmet írtak, a Manchester Uniteden fogott a spanyol átok

Sporting CP v Juventus - UEFA Europa League 2023,Football,Juventus,Lisbon,Portugal,Sport,sporting,Sporting C Horizontal
LISBON, PORTUGAL - APRIL 20: Players of Juventus celebrate after winning the match during the UEFA Europa League quarterfinal second leg between Sporting CP and Juventus at Estadio Jose Alvalade on April 20, 2023 in Lisbon, Portugal. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Először fordul elő, hogy Olaszországot egyidejűleg öt csapat is képviseli az európai sorozatok elődöntőiben - írta a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) pénteken az Európa-liga és a Konferencia-liga csütörtöki játéknapjának eredményeit értékelve.

A Bajnokok Ligájában már a legjobb négy közé jutott AC Milan és Internazionale után az El-ben, a második számú kontinentális kupában csütörtökön a Juventus és az AS Roma, a harmadik számúban, a Kl-ben pedig a Fiorentina biztosította helyét az elődöntőben.

A Juventus 22. alkalommal jutott be európai sorozatban a négy közé,

e tekintetben a torinóiaknál mindössze három klub sikeresebb: a Real Madrid (37), a Bayern München (28) és az FC Barcelona (26).

A Manchester United története egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el

csütörtökön, amikor 3-0-ra alulmaradt a Sevilla vendégeként, így az angliai 2-2 után búcsúzni kényszerült az Európa-ligától. Az MU-t a Juventus győzte le szintén 3-0-ra 1976. november 3-án az El elődjének számító UEFA Kupában.

A Manchester Unitednak finoman szólva sem a Sevilla a kedvenc ellenfele Forrás: AFP/Paul Ellis

A hazai visszavágón

a Sevilla minden idők legidősebb - 30 év és 295 nap átlagéletkorú - kezdőcsapatát küldte harcba a Manchester ellen, amelyet az elmúlt hat szezonban egyformán spanyol csapat ejtett ki az európai porondon,

három alkalommal - a mostani előtt 2018-ban és 2020-ban is - éppen a Sevilla volt a "tettes". Az andalúziai alakulat ötödször jutott be az Európa-liga elődöntőjébe, minden más együttesnél többször. Ráadásul valamennyi korábbi ilyen alkalommal - 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban és 2020-ban - meg is szerezte a trófeát.