Minden idők legőrültebb meccsén dőlt el az Európa-liga döntő a Puskás Arénában

Sevilla FC v AS Roma - UEFA Europa League: Final Jose Mourinho Soccer Hungary Budapest AS Roma Sevilla FC UEL Puskas Arena Final Game Union of European Football Associations UEFA Europa League May 31 2023 Giuseppe Maffia/NurPhoto Horizontal FOOTBALL UEFA
Jose Mourinho Head Coach of AS Roma during the UEFA Europa League final match between Sevilla FC and AS Roma at Puskas Arena, Budapest, Hungary on May 31, 2023. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto) (Photo by Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Európa-liga budapesti döntőjében a sorozat rekordbajnoka, a spanyol Sevilla az 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel győzte le az AS Roma csapatát,, ezzel története során hetedik alkalommal hódította el a második számú európai kupatrófeát, míg José Mourinho pályafutása első döntőjét bukta el a nemzetközi színtéren.

A döntő nagy kérdése az volt, hogy a Sevilla vagy az AS Romát irányító José Mourinho sikersorozata folytatódik-e tovább. A spanyolok hetedszer jutottak a második számú európai kupasorozat fináléjába, az előző hatot mind megnyerték, így csúcstartók az Európa-ligában, míg a portugál edző a korábbi öt európai kupafináléját kivétel nélkül megnyerte: kettőt a BL-ben, egyet-egyet az UEFA Kupában, az Európa-ligában és tavaly a Konferencia-ligában.

A Puskás Arénában rendezett El-döntő napján rengeteg olasz és spanyol szurkoló érkezett Budapestre. A stadion területén és a környező utcákban is nagy túlsúlyban voltak a római drukkerek, szinte elveszett a bordó-sárga tömegben a néhány fehérmezes andalúziai szimpatizáns.

Természetesen telt ház és fergeteges hangulat volt a Puskás Arémában, 61 476 volt a hivatalos nézőszám.

Telt ház fogadta a Puskás Arénában a Sevilla és a Roma csapát Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az El-döntő mindkét csapat számára óriási téttel bírt, hiszen a gyenge bajnoki idény miatt a Bajnokok Ligája szereplésre egyik együttesnek sincs esélye az utolsó forduló eredményeitől függetlenül, ám a győztes a következő szezonban a BL-főtábláján szerepelhet. A Sevilla a La Ligában csak a 11. helyen áll, azaz vereség esetén egy évet távol maradna a nemzetközi porondtól, míg a Roma hatodik jelenleg a Serie A-ban, vagyis ismét az Európa-liga, vagy rosszabb esetben a Konferencia-liga maradna, ha kikapna a magyar fővárosban.

Összességében mindkét csapat döntőbe jutása meglepetés volt,

de a Sevilla klasszisai az idény legfontosabb részében lendültek formába, míg az idény során rendre sérülésektől tizedelt rómaiak annak örülhettek, hogy olyan vezéregyéniségeik, mint Paulo Dybala és Chris Smalling a döntőre felépültek.

A Roma világbajnoka, Paulo Dybala meglepetésre kezdőbe került Forrás: MTI/Illyés Tibor

Noha Mourinho a meccs előtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a világbajnok argentin támadó csak húsz-harminc percet fog játszani majd a bokasérülése miatt, mégis helyet kapott a kezdőcsapatban. Dybala csapatba kerülése mellett más meglepetés nem volt a kezdőcsapatok összeállításában, így az olaszok a Rui Patrício – Ibanez, Mancini, Smalling – Spinazzola, Cristante, Matic, Celik – Pellegrini – Dybala, Abraham kezdővel léptek pályára a Puskás Arénában. A Sevillából azonban hiányzott egy világbajnok, mivel Marcos Acunát kiállították az elődöntő visszavágóján.

José Luis Mendilibar így a Bunu – Jesús Navas, Badé, Gudelj, Telles – Fernando, Rakitic – Ocampos, Óliver Torres, Gil – en-Nesziri tizeneggyel futott ki a pályára, vagyis tulajdonképpen mindkét gárda a legerősebb összetételében kezdte a finálét.

Már rögtön a döntő 2. percében kettős ápolás miatt állt a játék, miután egy római szögletet követően Ibanez és Gudelj fejelt össze, de végül mindkét játékos maradhatott a pályán.

Apró szabálytalanságok és reklamálások miatt rengeteget állt a játék az első félidőben Forrás: MTI/Kovács Tamás

A mérkőzés első komoly helyzetére a 12. percig kellett várni, akkor Roma szerezhetett volna vezetést, de Spinazzola próbálkozását vetődve védte a visszafelé mozgó kapus. A következő percekben némiképp a Sevilla birtokolta többet a labdát, de a kapuk nem forogtak veszélyben, sok apró szabálytalanság tördelte a játékot. Az iramra ugyanakkor nem lehetett panasz, ahogy a hangulatra sem:

az olasz szurkolók félelmetes légkört teremtettek a Puskás Arénában, a sevillai Ivan Rakitic például egy szögletet is alig mert elvégezni az olasz tábor közelében.

A 31. percben a Roma támadója, Tammy Abraham a fejét fogva összeesett a tizenhatoson belül, miután Gudelj elrúgta előle a labdát, de a videobíró és Anthony Taylor játékvezető nem ítélt tizenegyest.

José Mourinho gyakoratilag az egész mecset végig reklamálta Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 35. percben aztán megszerezte a vezetést a Roma, amely az előzetes várakozásokkal ellentétben nem játszott alárendelt szerepet. Egy labdaszerzés után Mancini adott remek kiugratást Paulo Dybalának, aki kilépett ziccerben, majd 13 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. A spanyol csapat játékosai a gól után egyöntetően reklamáltak Anthony Taylor játékvezetőnél, mert úgy látták, Dybala gólja előtt szabálytalanul szereztek labdát az olaszok, de a videobíró jóváhagyta a találatot. Érdekesség, hogy

Lionel Messi óta Paulo Dybala az első argetin játékos, aki gólt lőtt egy európai kupadöntőben.

Paulo Dybala gólöröme a budapesti Európa-liga döntőjében Forrás: MTI/Illyés Tibor

A vezetés megszerzése után Mourinho együttese semmi mást nem csinált, csak folyamatosan rugdalta el a labdát és tördelte a játékot. A spanyolok először a 43. percben veszélyeztettek, akkor egy szögletet követően Fernando fejelt öt méterről kapu fölé. Majd az első félidő hét perces hosszabbításában a Sevilla nagyobb nyomást helyezett ellenfelének kapujára, és centiken múlt csak az egyenlítés: Rakitic mintegy 21 méterről, kapásból lőtt, de a labda a bal kapufán csattant.

A második félidőt sokkal nagyobb elánnal kezdte a Sevilla, a nyomás pedig gyorsan góllá érett, igaz ehhez az olaszok közreműködése is kellett, ugyanis egy öngóllal sikerült egyenlíteni.

Jesus Navas középre tekert labdáját Mancini megpróbálta kirúgni, de a combjáról a saját kapujába juttatta a labdát.

Gianluca Mancinit (j) nem kímélték a spanyolok és a sors sem, peches öngólt szerzett Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az egyenlítés után a Sevilla megérezte a vérszagot, és beszorította saját kapuja elé a Romát, amely meglehetősen tanácstalannak tűnt. Egy pontrúgás után aztán mégis a Roma szerezhetett volna újabb gólt, de a beívelt labdát Abraham három méterről a kapusba rúgta.

A feszült hangulatú találkozó 75. percbében aztán büntetőt ítélt az angol játékvezető a Sevillának, miután Ibanezt elkaszálta Ocampost a tizenhatoson belül. Végül némi meglepetésre a videobíró visszanézése után felülbírálta döntését és visszavonta a büntetőt.

A rendkívül hajtós, de nem kimondottan látványos és élvezetes mérkőzés hajrájában a Sevilla becsülettel ment előre a győztes gólért, a Roma pedig csak a védekezésre koncentrált, így az eredmény nem változott már, jöhetett a kétszer tizenötperces hosszabbítás.

Roger Ibanez szája szakadt fel, miután Lamela lekönyökölte Forrás: MTI/Illyés Tibor

A ráadás rendkívül gyenge színvonalú játékot hozott, a Sevilla próbálkozgatott, de hiányzott az átütőerő, a Roma célja pedig érezhetően az volt, hogy csak valahogy kihúzza a tizenegyespárbajig.

Több érdekes eset is történt a hosszabbításban, Lamela könyöklése után Ibaneznek szakadt fel a szája, csodával határos módon az argentint azonban nem állították ki az eset után. Majd egy kisebb tömegjelenet alakult ki, miután a spanyolok megunták Mourinho játékosainak állandó szimulálását, és heves szóváltás alakult ki a két kispad között.

A maratoni hosszúságú finálét végül a 132. percben fújta le Anthony Taylor, így következhettek a tizenegyesek. Az idegek harcát a Sevilla bírta jobban, a római játékosok közül Mancini és Ibanez is hibázott, ám a spanyolok nem hibáztak - igaz, Gonzalo Montiel újra lőhette az elsőre kihagyott büntetőjét. Ezzel megszakadt José Mourinho sikersorozata, ellenben tovább folytatódott a Sevilláé, amely története során hetedik alkalommal diadalmaskodott a második számú európai kupasorzat fináléjában. Rádásul az andalúz együttes a Puskás Arénában aratott sikerével biztosította helyét a Bajnokok Ligája főtábláján.

1. félidő
45Lorenzo Pellegrini
45Lorenzo Pellegrini
37Rafa Mir
37
36Rafa Mir
35Paulo Dybala
35Gianluca Mancini
35
32
30
25
22Nemanja Matic
21Nemanja Matic
2
1
2. félidő
182
181
180
180
179
178
177
176
132
130Rick Karsdorp
130Lucas Ocampos
129Fernando
128Nemanja Gudelj
128Fernando
127Marcao
125Gonzalo Montiel
124Gonzalo Montiel
121Bryan Cristante
121Roger Ibanez
121Gianluca Mancini
121Gonzalo Montiel
121Ivan Rakitic
121Erik Lamela
121Lucas Ocampos
120Nemanja Matic
120Joan Jordan
120Nemanja Matic
119
116
112
109Erik Lamela
109Erik Lamela
107
106Leonardo Spinazzola
106Lorenzo Pellegrini
106Leonardo Spinazzola
106Lorenzo Pellegrini
106
105Nicola Zalewski
105Nicola Zalewski
96
95Jesus Navas
95Alex Telles
94Alex Telles
94Jesus Navas
91Mehmet Zeki Celik
91Mehmet Zeki Celik
91
76
75Roger Ibanez
75Tammy Abraham
74Tammy Abraham
74Mehmet Zeki Celik
74Mehmet Zeki Celik
68Paulo Dybala
68Paulo Dybala
66Ivan Rakitic
65Bryan Cristante
65Ivan Rakitic
65Bryan Cristante
55Gianluca Mancini
55Gianluca Mancini
52
48Gianluca Mancini
48Gianluca Mancini
47
46Bryan Gil
46Oliver Torres
46Oliver Torres
46Bryan Gil
46
Összeállítások
Sevilla4-2-3-1
AS Roma3-4-1-2
Football Pálya
13
Yassine
Bounou
16
Jesus
Navas
44
Loic
Bade
6
Nemanja
Gudelj
3
Alex
Telles
20
10
Ivan
Rakitic
55
Lucas
Ocampos
21
Oliver
Torres
25
Bryan
Gil
15
Youssef
En-Nesyri
1
Rui
Patricio
23
Gianluca
Mancini
6
Chris
Smalling
3
Roger
Ibanez
19
Mehmet
Zeki Celik
4
Bryan
Cristante
8
Nemanja
Matic
37
Leonardo
Spinazzola
7
Lorenzo
Pellegrini
21
Paulo
Dybala
9
Tammy
Abraham

Sevilla

Kezdők
13Yassine Bounou
16Jesus Navas
95
94
44Loic Bade
6Nemanja Gudelj
128
3Alex Telles
95
94
20Fernando
129
128
10Ivan Rakitic
121
66
65
55Lucas Ocampos
130
121
21Oliver Torres
46
46
25Bryan Gil
46
46
15Youssef En-Nesyri
19Marcos Acuna
1Marko Dmitrovic
31Alberto Flores
2Gonzalo Montiel
125
124
121
4Karim Rekik
7Suso
8Joan Jordan
120
12Rafa Mir
37
36
14Tanguy Nianzou
17Erik Lamela
121
109
109
23Marcao
127
24Alejandro Gomez
43Manu Bueno
Cserék

AS Roma

Kezdők
1Rui Patricio
23Gianluca Mancini
121
55
55
48
48
35
6Chris Smalling
3Roger Ibanez
121
75
19Mehmet Zeki Celik
91
91
74
74
4Bryan Cristante
121
65
65
8Nemanja Matic
120
120
22
21
37Leonardo Spinazzola
106
106
7Lorenzo Pellegrini
106
106
45
45
21Paulo Dybala
68
68
35
9Tammy Abraham
75
74
24Marash Kumbulla
63Pietro Boer
99Mile Svilar
2Rick Karsdorp
130
11Andrea Belotti
14Diego Llorente
20Mady Camara
25Georginio Wijnaldum
52Edoardo Bove
59Nicola Zalewski
105
105
62Cristian Volpato
68Benjamin Tahirovic
92Stephan El Shaarawy
Cserék