Vágólapra másolva!
A Luton Town együttese szolgáltatta a 2022/2023-as fociszezon egyik legnagyobb szenzációját, ugyanis a 9 éve még az angol ötödosztályban szereplő kiscsapat története során először feljutott a Premier League-be. A feljutásról döntő mérkőzés drámai pillanatokat hozott, az első félidőben összeesett a pályán a Luton csapatkapitánya, akinek a kórházban meg kellett műteni a szívét. A döbbenetes esemény ellenére a csapat büntetőpárbaj után megnyerte a sorsdöntő mérkőzést, és a következő szezonban a világ legerősebb bajnokságában ajándékozhatja meg újabb csodás élményekkel a szurkolókat.

Az 1885-ben alapított Luton Town FC legutóbb 31 évvel ezelőtt szerepelt az angol élvonalban, éppen az 1992-ben létrehozott Premier League bevezetése előtt esett ki a másodosztályba. A klub 4 év elteltével már a harmadosztályban találta magát, majd az igazi dráma 2009-ben következett be, amikor pénzügyi szabálytalanságok miatt összesen 30 pontos levonással sújtották, így egészen az ötödosztályig zuhant.

"A Kalaposok" becenévre hallgató dél-angliai egyesület öt éven át sínylődött az ötödosztályban, amelyben 2014-ben bajnokként kiharcolta a feljutást, majd szenzációs menetelésbe kezdett. A Luton két szezonnal később felkerült a harmadik ligába, 2019-ben pedig a Championship-részvételt is sikerült kivívnia. Az együttes 2022-ben bejutott a PL-feljutásért folyatott rájátszásba, ám az elődöntőben akkor még elbukott.

A 2022/2023-as szezonban viszont a Luton elérte a playoff-döntőt, és drámai 11-es párbaj után, fennállása során először feljutott a Premier League-be.

Luton Town játékosai ünneplik a történelmi feljutást a Premier League-be Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Elképesztő dráma és rémület a playoff-döntőben

A 9 évvel ezelőtt még amatőr ligában, az ötödosztályban vergődő csapat a Wembley Stadionban játszotta a sorsdöntő meccset a Coventry City ellen, a találkozó elképesztő izgalmakat és rémisztő pillanatokat is hozott. Az első félidőben

a Luton csapatkapitánya, Tom Lockyer váratlanul összeesett és hordágyon kellett levinni a pályáról, majd azonnal kórházba szállították további vizsgálatokra.

A 28 éves játékos az eszméleténél volt és a kórházi ágyából figyelte csapata történelmi sikerét, később pedig elárulta, hogy kisebb szívműtétet hajtottak végre rajta az orvosok.

Tom Lockyert azonnal kórházba szállították, miután összeesett a pályán Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Elég szerencsés voltam, mert az orvosok azonnal tudták, mi történt velem, és hálistennek nem voltam életveszélyben.

mondta Lockyer.

"Valószínűleg ez az egyik legkevésbé súlyos szívprobléma, és soha többé nem fordulhat elő. Igazából az a vicces, hogy nem éreztem semmit.

emlékezett vissza az ijesztő esetre a csapatkapitány, aki a kórházi ágyán ünnepelte a történelmi feljutást, amiről egy képet is megosztott a közösségi médiában.

írta az Instagramon a focista, akinek elővigyázatosságból benn kellett töltenie az éjszakát a kórházban, de másnap már kiengedték.

A Coventry elleni mérkőzés után a Luton vezetőedzője, Rob Edwards képtelen volt a történelmi feljutással és az ünnepléssel foglalkozni, mert nagyon aggódott a játékosa állapotáért, és nem tudta visszatartani a könnyeit a kamerák előtt.

Addig nem is érdekel a feljutás, amíg nem tudom biztosan, hogy jól van. A gondolataim most csak ekörül járnak, rosszul érezném magam, ha most ünnepelnem kellene" - mondta a Luton edzője.

Lockyer rémisztő sérülése után a csapatkapitányi karszalag a kongói Pelly-Ruddock Mpanzu karjára került, akinek más okból érdekes a története.

A 29 éves futballista 2013 óta a Luton Town játékosa, és a történelmi feljutással ő lett az első labdarúgó, aki ugyanannak a csapatnak a tagjaként az angol ötödosztályból egészen a Premier League-ig menetelt.

Amikor Mpanzu a klubhoz került, akkor még egy nyilvános pályán edzettek, ahol a környéken lakók a kutyáikat sétáltatták, miközben ők tréningeztek.

Amikor szembesültem a körülményekkel és megláttam a stadiont, azt gondoltam: ó ember, ez nagyon más, mint a többi" - mondta korábban a kongói középpályás, aki a következő szezonban már olyan sztárcsapatok ellen léphet pályára, mint a Manchester City, a Manchester United, vagy éppen az Arsenal.

"Úgy érzem, hogy a pályafutásom már teljes. Visszavonulhatok, ennyi volt! Átéltem magasságokat és mélységeket, de hittem magamban, és most itt állok Premier League-játékosként" -

nyilatkozta Mpanzu a Coventry City ellen megnyert playoff-döntő után.

Pelly-Ruddock Mpanzu a trófeával a playoff-döntő után Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A feljutásért vívott finálé egyébként a csapatkapitány ijesztő sérülése mellett is drámai izgalmakat tartogatott, a Luton Elijah Adebayo remek cselsorozata után Jordan Clark bombagóljával vezetett, majd a 66. percben a magyar származású svéd válogatott Viktor Gyökeres passzából Gustavo Hamer egyenlített. A kétszer 15 perces hosszabbítás végén még lőtt egy gólt a Luton, de azt a videóbíró kezezés miatt elvette, így jöhettek a tizenegyesek. A drámai büntetőpárbajban sokáig senki sem hibázott, majd a Coventry hatodik rúgója, Fankaty Dabo a lelátóra bombázta a labdát, ez pedig a Luton feljutását jelentette.

A Premier League-ben való szereplés hatalmas változást jelent a csapat életében, amelynek 10 ezer férőhelyes stadionját, a 118 éves Kenilworth Roadot jelentősen fel kellene újítania,

hogy az megfeleljen az élvonal előírásainak. A játékoskeretben is nagy változások várhatóak a nyáron, előreláthatólag sokan távoznak majd, és több új futballista is érkezhet, akik segítségével kivívhatja a Luton a bennmaradást. A dél-angliai együttesnek nem lesz könnyű dolga, hiszen a világ legerősebb bajnokságában, bombaerős csapatok ellen kellene újabb csodát tennie.

A Luton 118 éves stadionja, a Kenilworth Road nem éppen Premier League-szintű Forrás: AFP/Justin Tallis

A Luton-szurkolók magyar kedvence mindig is hitt a feljutásban

A Luton együttesében korábban futballozott egy magyar játékos, Kovács János, aki már nem lehetett a részese ennek az elképesztő sikernek, mert 2018-ban visszavonult. A 37 éves egykori hátvéd két "részletben", 2010-ben, valamint 2011 és 2013 között szerepelt az akkor még ötödosztályú együttesben, amelyről kedves emlékeket őriz.

"Tíz éve jöttem el, természetesen figyeltem a csapat eredményeit és minden egyes feljutásnak nagyon örültem. Én kétszer játszhattam a csapattal az ötödosztály rájátszásában, egyszer az elődöntőben, egyszer pedig a Wembley Stadionban, a döntőben buktunk el.

nyilatkozta Kovács János, aki az MTK-ban nevelkedett, profi karrierjének jelentős részét pedig Angliában töltötte.

"Szinte biztosra vettem, hogy egyszer fel fog kerülni a klub a Premier League-be, hiszen a mai napig azok a tulajdonosok, akik engem is odacsábítottak.

Ők pedig igazi szurkolók, tehetős drukkerek, akik a nem kevés pénz mellett a szívüket-lelküket adják a csapatért. Engem is ezzel kenyereztek le akkor, és nagyon is láttam, hogy sikerülhet. Talán még gyorsabban is jött össze, mint amire számítani lehetett, hiszen ritka, hogy tíz év alatt ennyit ugorjon egy klub" - fogalmazott a korábbi futballista.

Kovács János (jobbra) kétszer is volt a Luton játékosa Forrás: hattersheritage.co.uk/

Kovács János a Lutonnal legnagyobb sikereként, 2013-ban az FA Kupa negyedik fordulójában óriási meglepetésre 1-0-ra nyert az akkor Premier League-es, a fiatal Harry Kane-nel a soraiban felálló Norwich City otthonában, ezzel pedig történelmet írt, ugyanis addig amatőr ligás csapat soha sem ejtett ki élvonalbeli klubot a világ legrégebbi kupasorozatában.

ami nem említhető egy napon a mi egykori sikerünkkel. Szinte hihetetlen, de a jelenlegi keretben van egy játékos, Pelly-Ruddock Mpanzu, aki már akkor ott volt és végigjárta az utat a Premier League-be a csapattal" - mondta Kovács János. A 2018-ban visszavonult védő a tulajdonosi kör mellett kiemelte a szurkolótábort is, amely a másodosztályból való folyamatos lecsúszás - amely főként anyagi okok miatt következett be - után is töretlenül kitartott a csapat mellett.

"Az ötödosztályban szinte majdnem telt ház, nyolcezer néző előtt játszottunk rendszeresen, és idegenbe is mindig sokan elkísértek minket" -

emlékezett vissza a Lutonnál töltött időszakra az egykori hátvéd.

A magyar futballista a csapat jövőjével kapcsolatban arra számít, hogy első PL-idényében ki fogja harcolni a bennmaradást a klub.

ugyanakkor esetleg két-három évig folyamatosan bennmaradni már jóval nagyobb kihívást jelent" - mondta a Luton-szurkolók magyar kedvence, aki folyamatosan tartja a kapcsolatot a klubvezetőkkel és várhatóan szeptemberben a családjával kilátogat majd egykori csapatához egy Premier League-meccsre.

A következő idényt a Premier League-ben tölti a Luton Town Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 2022/2023-as európai futballszezon egyik, ha nem a legnagyobb szenzációját szolgáltatta a Luton Town, amely kilenc éve még amatőr ligában szerepelt, augusztustól viszont a világ legerősebb bajnokságában, topklubok ellen játszhat. Az együttes elsődleges célja természetesen a bennmaradás, amit ha sikerül elérni, akkor azt újabb történelmi csodaként fogják elkönyvelni az angol kiscsapatnál.