Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott számára kedden kötelező a győzelem, amennyiben tartósan meg akarja őrizni a helyét az első kettő, azaz Európa-bajnoki szereplést érő helyen az Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában. A válogatott helye minimális vereség esetén sem lenne komoly veszélyben, de óriási lépéshátrányt jelentene, ha nem tudnánk nyerni Litvánia ellen. Ez az a meccs, amire az évfordulós szövetségi kapitány is azt mondja: kötelező nyerni.

Marco Rossi csapata szombaton, a várakozásoknak megfelelően küzdelmes meccset játszott Podgoricában Montenegró ellen, amelyen nem született gól. A Bulgária elleni siker és a szombati egy pont után négy ponttal áll a csoportja második helyén a magyar csapat, ez pedig ebben a lebonyolítási rendszerben automatikus Eb-szereplést ér.

A szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt a válogatott élére kinevezett sikerkapitány, Marco Rossi elégedetten nyilatkozott a szombati meccs után, de ez nem az eredménynek szólt.

Sok játékosunknak rossz napja volt, a múltban egy ilyen meccsen biztosan kikaptunk volna. Fontos a jövőre nézve az egy pont" – mondta szombaton a lefújás után a Mister, de ez a döntetlen csak akkor ér valamit, ha kedden hozzuk a kötelezőt.

Marco Rossi: Kötelező a győzelem! Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Litvánia ellen olyan meccs jön, amit a mai magyar válogatottnak kötelező megnyernie. A Puskás Arénában várhatóan teljes telt ház lesz, és az sem elhanyagolható tény, hogy

Litvánia az aktuális világranglista alapján (is) a csoportunk leggyengébb csapata,

ugyanis a 146. helyen áll. A már magabiztosan, hazai pályán 3-0-ra legyőzött Bulgária a 76., a magyar csapat pedig a 33. helyen áll a ranglistán. A győzelem azért is lenne fontos, mert a szabadnapos Montenegrótól három pontra el lehetne lépnünk.

Litvánia helyezése természetesen nem a véletlen műve, a keretben gyakorlatilag nincsen egy igazán komolyan jegyzett focista sem, egy játékosuk szerepel topligában, a középpályás Gvidas Gineitis szerepel a Toino csapatában, nem véletlen, hogy az ő piaci értéke a legmagasabb, ami 900 ezer euró. Rajta kívül szinte mindenki hazája bajokságban vagy a környező országokban focizik.

Összehasonlításképpen a magyar csapat legértékesebb játékosa, Szoboszlai Dominik a Transfermarkt szerint 40 millió eurót ér, míg a két csapat esetében ez a szám alig 8 millió a 112 millió ellenében, ami azért lényeges különbség, de mint tudjuk, a pénzeszsákok még nem lőttek gólokat, ezen a meccsen is a pályán kel kivívni a sikert, ami nem lesz egyszerű.

A Montenegró elleni döntetlen után kedden nyerni kell Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Litvánok elleni azon ritka meccsek közé tartozik, amiről a kapitány is azt mondta, kötelező a győzelem.

„Világos, hogy a holnapi meccset meg kell nyerni.

Ezt a találkozót attól függetlenül meg kell nyerni, hogy milyen stílusban játszik az ellenfél, de igyekszünk majd szépen is futballozni" – mondta Marco Rossi a hétfői sajtótájékoztatón, és hozzátette, hogy részben jogos kritikákat kapott a csapat a szombati meccs után.

Rossi 2018. június 19. óta (öt éve és egy napja) tölti be a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját, és a Litvánia elleni találkozó már az 53. lesz számára ez idő alatt. Baróti Lajos óta egyetlen szövetségi kapitány sem ült egyhuzamban ennyi ideig a kispadon. A kapitány Litvánia ellen még nem irányította a csapatot, de így is pontosan tudja, milyen tervekkel készül a következő ellenfélre.

„Természetesen törekszünk arra, hogy a közönségnek szép játékot mutassunk meg, pláne mert a Montenegró elleni teljesítménnyel sokan érthető módon nem voltak megelégedve. Maximálisan tiszteljük az ellenfelet, igyekszünk maximálisan felkészülni minden erényükből,
mint például hogy a litvánok képesek hosszú időn keresztül kontrollálni a meccset, ahogy a bolgárok ellen is tették."

A szurkolók a Bulgária elleni sziporkázó játékra számítanak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az eddigi három idei mérkőzésén kapott gól nélkül záró magyar válogatott szövetségi kapitánya megjegyezte, a jó védelemre a folytatásban is lehet építeni, ahogy Dibusz Dénes játékára is, de nem lehet csak a védekezésre összpontosítani.

„Nem vagyunk mi sztárok, nem tekintjük magunkat azoknak. Sok fiatal van a keretben, akik előtt szép jövő áll, ám egyik ellenfelünket sem szabad lebecsülni" – mondta Rossi, aki hozzátette, teljesen más mentális hozzáállás szükséges, amikor nekünk kell támadnunk, Montenegró ellen pedig ez nem sikerült a legjobban.

„Elgondolkodtunk néhány változáson, de nem azért, mert elégedetlen lettem volna néhány játékossal. Sokan fogtak ki rosszabb napot Podgoricában, de igazából Dénes kivételével senki nem nyújtotta a legjobbját. Ám ha lesz változás, az nem az elégedetlenségemet tükrözi, hanem az ellenfél miatt van. Szeretnénk friss energiákat kipróbálni, és legalább három helyen tervezünk cserét a kezdőben."

A Fenerbahce csapatával friss Török Kupa-győztes Szalai Attila a 35. válogatottságát ünnepelheti a litvánok ellen.

„Jó állapotban érzem magam, nagyon örülök neki, hogy ilyen sok mérkőzésen ennyire sok percet játszhattam mind a klubomnál, mind a válogatottnál. Mindig azt szoktam mondani, hogy
egy labdarúgónak ez a legnagyobb áldás: 3-4 naponta mérkőzéseket játszani magas színvonalon. Természetesen ezáltal még jobban kell figyelni a regenerációra és az edzésekre, de úgy gondolom, hogy sokat fejlődtem ebben az aspektusban is" – mondta Szalai Attila, aki a meccsel kapcsolatban elmondta:

„Gyorsabban, nagyobb lendülettel és koncentrációval kell játszanunk."

„Litvánia megmutatta, hogy kellemetlen játékot képvisel, Bulgária ellen is nagyrészt emberhátrányban futballozva ért el döntetlent. Ennek ellenére kötelezőnek érzi a három pont megszerzését" – tette hozzá Szalai.

2023-ban még gólt sem kapott a magyar válogatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi tanítványai 2023-ban még nem kaptak gólt, és ha ezen a jó szokásán nem változtat, akkor a támadókon lesz a feladat, hogy elől maradandót alkossanak.

Ez lesz a két csapat hatodik egymás elleni meccse

A két csapat eddig ötször találkozott egymással, négyszer magyar siker, egyszer pedig döntetlen született, tehát veretlenek vagyunk Litvánia ellen.

Ebben a párosításban az egyik legemlékezetesebb a 2000-es világbajnoki selejtezősorozat első felvonása volt, melyen 6-1-re győzött a Bicskei Bertalan irányította magyar csapat. Azon a találkozón játszotta egyik legjobb mérkőzését Fehér Miklós: a támadó - aki 2004-ben a Benfica futballistájaként összeesett a pályán és elhunyt - három gólt szerzett Kaunasban.

A litvánok az egyetlen döntetlent az egy évvel későbbi vb-selejtezőn érték el, amikor 1-1 lett az eredmény a magyar fővárosban.

A két csapat első meccsét 1998-ban játszotta, akkor 1-0-ra nyertünk egy barátságos meccsen Hrutka János góljával.

Két évvel később nyertünk 6-1-re Kaunasban világbajnoki selejtezőn, akkor Fehér Miklós mesterhármasa mellett Illés Béla, Horváth Ferenc és Lisztes Krisztián szerzett még gólt. Abban a sorozatban a „visszavágón" 1-1-es döntetlen született, akkor Sebők Vilmos volt a magyar gólszerző.

2010-ben újabb barátságos meccset játszott a két csapat, akkor 2-0-ra nyertünk, Priskin Tamás és Dzsudzsák Balázs voltak a magyar gólszerzők. Öt évvel később volt a két csapat eddigi utolsó meccse, akkor 4-0-ra nyertünk. Stieber Zoltán, Dzsudzsák, Nikolics Nemanja és Priskin lőtte a góljainkat.

A másik csoportmeccs is sima lehet

A csoport másik találkozóján a két mérkőzés után is hibátlan szerbek a várakozásoktól messze elmaradó Bulgária vendégei lesznek. Nagy meglepetés lenne, ha nem Szerbia nyerné azt a meccset.

A két csapat Razgradban találkozik majd, és a bolgárok mentálisan sem lehetnek jó állapotban, hiszen úgy játszottak döntetlent Litvániában, hogy több mint 75 percen keresztül emberelőnyben játszottak.

Amennyiben a bolgároknak mégis sikerülne pontot szerezniük, akkor a magyarok a litvánok legyőzésével a csoport élére ugranának. A bolgár-szerb összecsapás érdekessége, hogy a hazaiak szövetségi kapitánya a szerb Mladen Krstajic, azaz saját hazája ellen irányítja majd a csapatát.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel - az élvonalban nyolcadik lett -, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély.

A kedden 20.45-kor kezdődő találkozót az Origo is élőben követi a helyszínről.

Eb-selejtező, G csoport, 4. forduló:
MAGYARORSZÁG-Litvánia, Puskás Aréna 20.45
Bulgária-Szerbia, Razgrad 20.45

A csoport állása:
1. Szerbia 2 2 - - 4-0 6 pont
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 - 3-0 4
3. Montenegró 3 1 1 1 1-2 4
4. Litvánia 2 - 1 1 1-3 1
5. Bulgária 3 - 1 2 1-5 1

Korábbi eredmények:

1. forduló (március 24.):
Szerbia-Litvánia 2-0 (1-0)
Bulgária-Montenegró 0-1 (0-0)

2. forduló (március 27.):
Montenegró-Szerbia 0-2 (0-0)
MAGYARORSZÁG-Bulgária 3-0 (3-0)

3. forduló (június 17.):
Litvánia-Bulgária 1-1 (1-1)
Montenegró-MAGYARORSZÁG 0-0

A csoport további programja:

5. forduló (szeptember 7.):
Litvánia-Montenegró, Kaunas 20.45
Szerbia-MAGYARORSZÁG, Belgrád 20.45

6. forduló (szeptember 10.):
Montenegró-Bulgária 18.00
Litvánia-Szerbia, Kaunas 20.45

7. forduló (október 14.):
Bulgária-Litvánia 18.00
MAGYARORSZÁG-Szerbia, Puskás Aréna 20.45

8. forduló (október 17.):
Litvánia-MAGYARORSZÁG, Kaunas 20.45
Szerbia-Montenegró 20.45

9. forduló (november 16.):
Bulgária-MAGYARORSZÁG 20.45
Montenegró-Litvánia 20.45

10. forduló (november 19.):
MAGYARORSZÁG-Montenegró, Puskás Aréna 15.00
Szerbia-Bulgária 15.00

Mindent egy helyen az Eb-ről