Tovább tart a Fradi-csoda a Konferencia ligában

VOETBAL soccer LIGUE RACING GENK RC GENK conferenceleague Horizontal FOOTBALL FOOT
Ferencvaros' Mohammad Abu Fani and Genk's Bilal El Khannouss fight for the ball during a game between Belgian soccer team KRC Genk and Hungarian Ferencvaros, on Thursday 26 October 2023 in Genk, on day 3 of the group phase of the UEFA Conference League competition, in group F. BELGA PHOTO JOHAN EYCKENS (Photo by JOHAN EYCKENS / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferencváros egy nem túl látványos mérkőzésen hatalmas szívvel és nagyon okosan focizva harcolt ki értékes döntetlent a belga Genk otthonában az Európa Konferencia-liga csoportkörének harmadik fordulójában. A magyar bajnok a győzelemtől is centikre volt, és a megszolgált egy ponttal őrzi továbbjutást jelentő helyét a csoportban. Folytatás a Groupama Arénában november 9-én újfent a Genk ellen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Genkből.

A találkozó előtt isten igazából nem tudtuk, hogy mire is számítsuk. A bomba formában lévő csatár, Varga Barnabás megsérült a Diósgyőr elleni bajnokin, Adama Traoré hetek óta harcképtelen, a védelemből pedig Henry Wingo és Eldar Civic sem utazott el Belgiumba. Ugyanakkor Dejan Sztankovics a találkozó előtt mindenkit megnyugtatott: elég mély a Fradi kerete, hogy minden kiesőt megfelelően tudjanak pótolni.

A másik kérdőjelet az jelentette, hogy vajon hogy sikerül az ingerszegény környezetben töltött egész nap után felpörögni a meccsre? Nos, gyorsan kiderült, hogy ezért kár volt aggódnunk, mert egyáltalán nem jelentett problémát: a Fradi az első perctől harapott!

Illetve a másodiktól, a meccs ugyanis a kezdő sípszó után rögtön egy játékmegszakítással indult, a bírónak ugyanis meg kellett várnia, amíg a belga drukkerek pirotechnikai bemutatója után felszáll a füst a pálya egyik térfeléről.

Így nézett ki a játéktér a sajtópáholyból Forrás: Hegyi Áron - Origo

Az első percek a belga csapatról szóltak, de a 10. perctől megnyugodott a magyar csapat, egyre gyakrabban jött ki a szorításból. A csapat ezúttal nem ugyanazt a focit játszotta, amit az eddigi mérkőzéseken megszokhattunk tőlük: kevésbé volt veszélyes támadásban, viszont hihetetlenül fegyelmezetten játszott a teljes 90 perc során.

A legfontosabb talán az volt, hogy ne hagyják a belgák gyors fociját érvényesülni. Ebből Sigér Dávid vette ki a részét a leginkább, aki óriási munkát végzett a középpályán: számolatlanul vívta a párharcokat, melyek többségét megnyerte, és végig nagyon ügyelt rá, hogy csak annyira legyen kemény, hogy ne kapjon érte sárgát. A szerepét Dejan Sztankovics is kiemelte a találkozó után:

- dicsérte a játékost az edző, aki azt is elmondta, nem tud még ennek a meccsnek a "visszavágójára" gondolni, mert annyi meccs vár még a Fradira a következő két hétben, hogy korai még a belgákkal foglalkozni.

Sigér Dávid (jobbra) egy személyben alkotott szinte áthatolhatatlan falat Forrás: fradi.hu/Adam Molnar

"De, ha valaki azt mondja, hogy a mai eredmény fényében hazai pályán a továbbjutás reményében léphetünk pályára, biztos, hogy aláírtam volna.

- mondta Sztankovics.

Fontos leszögezni: a Fradi ismét egy magasabban jegyzett bajnokság egyik legjobb csapatával vette fel a versenyt minden mutatóban, ráadásul idegenben!

Sem a labdabirtoklásban (54-46% a belgák javára), sem a várható gólok tekintetében (0,98-0,74) nem volt jelentős fölény a Genk javára, a kaput eltaláló lövések számát tekintve is csak minimálisan voltak jobbak, ebben a mutatóban 4-3 lett a javukra.

A Fradi a pálya közepén egyértelműen sikeresen fékezte meg a belgákat, a Sigér Dávid, Cebrail Makreckis, illetve a hátrébb játszó Botka Endre és Ibrahima Cissé is rengeteg labdát szerzett és párharcot nyert. A Fradi koncentrációját jól jelzi, hogy míg a szezon elején a zöld-fehéreknek rendre meggyűlt a bajuk az ellenfelek rögzített helyzetből indított akcióival, addig

most hiába rúgott be hét szögletet és legalább ugyanennyi szabadrúgást a kapu elé a Genk, komolyabb veszély talán, ha két kísérletből lett, az összes többi alkalommal magabiztosan hárított a védelem.

Vagy, ha nem a védelem, akkor Dibusz Dénes, akinek mindkét félidőben volt egy-egy nagy bravúrja, és ezúttal lábbal is rendkívül magabiztos volt, minden kirúgása Fradi-játékost talált meg, nem tudott az ellenfél visszatámadni egy rosszabbul sikerült megoldás után - mert nem volt ilyen.

Dibusz Dénes hatalmas védése az első félidő hajrájában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fraid pontosan úgy játszott, ahogy játszania kellett, hogy legalább egy ponttal utazhasson haza Genkből. Ha pontszámban nem is, de lélektanilag mindenképpen előnybe került a belga ezüstérmessel szemben, hiszen hazai pályán saját közönsége előtt már inkább a magyar bajnok lesz a párharc esélyese.

Apropó közönség: ahogy a pályán, úgy a lelátón is többet vártunk a belgáktól, akik egy szép meccs előtti koreón kívül nem sokat mutattak, arról nem is beszélve, hogy a 22 ezres Cegeka Aréna jóhiszemű becsléssel is csak félig telt meg. A vendégszektor viszont tele volt, mintegy ötszáz magyar drukker végig buzdította a Ferencvárost.

Ami pedig a folytatást illeti: két hét múlva újra a Genk lesz az ellenfél a negyedik fordulóban. Addig viszont még három kemény bajnoki találkozó, sorrendben az Újpest, a Puskás Akadémia és a Kecskemét ellen vár a Fradira, és majd utána jöhet a Genk elleni párharc második felvonása.

Ha a Fradi akkor is megőrzi veretlenségét a Sztankovics-érában, akkor minden esélye megvan rá, hogy egymást követő második évben is megérje a kupatavaszt, ami történelmi siker lenne a magyar futball számára.

Konferencia-liga, csoportkör, 3. forduló:
F csoport:
Genk (belga)-Ferencvárosi TC 0-0
Genk, v.: Aleksandar Stavrev (északmacedón)
kiállítva: Arokodare(93.)
sárga lap: Arteaga (29.), el-Hanúsz (59.), illetve Botka (40.)
Genk: Vandevoort - Munoz, McKenzie, Cuesta, Arteaga - Paintsil (el-Hadj, 90.), Galarza, Heyhen, el-Hanúsz - Baah (Sor, 75.), Zeqiri (Arokodare, 75.)
Ferencvárosi TC: Dibusz - Botka (Ben Romdhane, a szünetben), S. Mmaee, Cissé (Abena, a szünetben), Ramírez (Pászka, 82.) - Sigér, Makreckis - Zachariassen (Owusu 65.), Abu Fani, Marquinhos - Pesic (Lisztes, 73.)

A tabella:
1. Fiorentina 3 1 2 - 10- 4 5 pont
2. Ferencváros 3 1 2 - 5- 3 5
3. KRC Genk 3 1 2 - 4- 2 5
4. Cukaricki 3 - - 3 1-11 0

korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 21.):
Ferencvárosi TC-Cukaricki 3-1
KRC Genk-Fiorentina 2-2
2. forduló (október 5.):
FK Cukaricki-KRC Genk 0-2 (0-2)
ACF Fiorentina-Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)

a további program:
4. forduló (november 9.):
Ferencvárosi TC-Genk 18.45
Cukaricki-Fiorentina, Leskovac 18.45
5. forduló (november 30.):
Fiorentina-Genk 21.00
Cukaricki-Ferencvárosi TC, Leskovac 21.00
6. forduló (december 14.):
Genk-Cukaricki 18.45
Ferencvárosi TC-Fiorentina 18.45