Vágólapra másolva!
Csütörtök este a magyar labdarúgó-válogatott kijutott a jövő évi, németországi Európa-bajnokságra, mivel Bulgária vendégeként 2-2-es döntetlent játszott a zárt kapus szófiai selejtezőmérkőzésen. A biztos kijutás tudatában most már azzal is el lehet játszani, hogy kik lesznek azok a focisták, akikre Marco Rossi biztosan számítani fog majd a jövő nyári kontinensviadalon. Ami biztos, hogy jelenleg hat olyan focista van, aki harmadszor lehet ott a magyar válogatott Eb-keretében, köztük az a Nagy Ádám, aki minden bizonnyal az új magyar Eb-csúcstartó lesz.

Nagy Ádám lehet az új Eb-rekorder

A 76-szoros válogatott Nagy Ádám a magyar csapat legtapasztaltabb játékosa. Az olasz másodosztályú Pisa középpályása jövő nyáron csúcstartó is lehet a nemzeti csapatban, méghozzá az Eb-meccsek számában. Nagy Ádám a 2016-os és a 2021-es Európa-bajnokságon is három-három meccsen játszott, az eddigi rekorder, Szalai Ádám hét Eb-meccsel a háta mögött vonult vissza.

Nagy Ádám az egyik lefontosabb játékos Marco Rossi csapatában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A már visszavonult Szalai Ádám az egyetlen magyar játékos, aki az elmúlt két Eb mind a hét meccsén pályára lépett, őt Nagy Ádám követi a sorban hat mérkőzéssel, ő 2016-ban a portugálok elleni 3-3-as meccsen nem játszott, a másik hat találkozón a kezdőcsapat tagja volt.

Nagy annak ellenére is stabil pont Rossi kezdőcsapatában, hogy klubjában ebben az idényben kevesebb szerepet kap, mint a korábbi szezonokban. Miközben ebben a tekintetben változásban bízunk, a papírforma azt sugallja, hogy a 2024-es Eb után már Nagy Ádám lesz a legtöbb Eb-meccsel rendelkező magyar labdarúgó.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy

Nagy Ádám mellett Dibusz Dénes, Fiola Attila, Gulácsi Péter, Kleinheisler László és Lang Ádám lehet még triplázó a kerettagság szempontjából,

de mindegyikük helyzete eltér a többiekétől.

Dibusz a harmadik Eb-jére készül, de először védhet

Bizonyos szempontból Dibusz Dénes helyzete a legfurcsább, hiszen a Fradi kapusa úgy lehet háromszoros Eb-kerettag, hogy egyben az Európa-bajnoki bemutatkozására is készül. A 2016-os franciaországi Eb-n Király Gábor, a 2021-es, részben hazai rendezésű tornán Gulácsi Péter állt a magyar kapuban. Utóbbi szintén harmadszor lehet Eb-kerettag, ugyanakkor a kocka fordult a három évvel ezelőtti helyzethez képest, a Lipcsében sérülése után kispadra kerülő Gulácsi helyett immár Dibusz számít az első számú kapusnak a nemzeti csapatban.

Dibusz Dénes remekül szállt be Gulácsi Péter helyett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Lang Ádám különös helyzetben

A védők között is két játékos van, aki a harmadik Európa-bajnokságára készülhet: Lang Ádám és Fiola Attila. Mindketten négy Eb-meccsen szerepeltek eddig, de más okokból. Fiola 2016-ban az első mérkőzésen, az Ausztria elleni győzelem alkalmával megsérült, így a további találkozókon már nem állhatott Bernd Storck rendelkezésére.

2021-ben viszont mind a három meccsen kezdett, és bal oldali szélső védőként gólt lőtt a világbajnok Franciaország ellen, sőt az 1-1-re végződött meccs legjobbjának is megválasztották.

Lang viszont azok után, hogy a 2016-os Eb-n végigjátszotta a meccseinket, a legutóbbi kontinenstornát a kispadról nézte végig. A ciprusi Omonia védője az egyetlen a várható magyar keretből, aki nyolc év szünet után játszhat ismét Európa-bajnoki meccset. Akad ugyan még néhány aktív labdarúgó a 2016-os keretből, de az ő kerettagságukra semmiféle reális esély nincs, közülük Dzsudzsák Balázs az egyetlen, aki a legutóbbi Európa-bajnokság óta meghívót kapott Rossitól, és ő is csak a görögök elleni búcsúmeccsére.

Kleinheisler a legnehezebb helyzetben

Ha nem jön közbe sérülés, Dibusz, Gulácsi, Fiola, Lang és Nagy Eb-kerettagsága is majdnem biztosnak tekinthető. További két duplázónk, Szalai Ádám és Lovrencsics Gergő biztosan nem triplázik, utóbbi ugyan még futballozik a horvát másodosztályban, de a válogatottságot már lemondta.

A legnagyobb kérdés viszont Kleinheisler László harmadik Eb-szereplése.

A középpályás éppen a 2016-os Eb pótselejtezőjén mutatkozott be a nemzeti csapatban, ráadásul rögtön góllal, majd magán a tornán az első gólunkhoz ő adta a gólpasszt Szalai Ádámnak.

Kleinheisler László nincs könnyű helyzetben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azon az Eb-n kettő, a legutóbbin mind a három meccsen szerepelt, az utóbbi időben viszont több kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódott, és klubja, a görög Panathinaikosz színeiben legutóbb augusztusban játszott.

Az elmúlt években tapasztaltak alapján úgy tűnik, hogy amikor Kleinheisler bevethető állapotban van, akkor Rossi számol vele, ám könnyen lehet, hogy az Eb-kerettagság kivívásához a középpályásnak téli klubváltásra lesz szüksége. Igaz, az már a bulgáriai nyilatkozatokból is kiderült, hogy nem ő lehet az egyetlen, aki hasonlóban gondolkozhat az Eb-részvételre hajtó futballistáink közül.