Diego Simeone százados lett, Erling Haaland 40 BL-gólnál tart

fbl Horizontal
Manchester City's Norwegian striker #09 Erling Haaland watches his header get saved during the UEFA Champions League Group G football match between Manchester City and RG Leipzig at the Etihad Stadium, in Manchester, north west England, on November 28, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Diego Simeone 100. Bajnokok Ligája-mérkőzésén ült edzőként az Atlético Madrid kispadján szerda este, amikor is spanyol együttese 3-1-re nyert a holland Feyenoord vendégeként a BL csoportkörének 5. fordulójában - írta a játéknap csütörtöki összefoglalójában az IFFHS.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet anyaga szerint az argentin szakember

a 12. edző a sorozat históriájában, aki elérte ezt a mérföldkövet, és csupán a harmadik, aki ugyanazzal az együttessel lett "százados".

Korábban Alex Ferguson (190 BL-mérkőzés a Manchester Uniteddel) és Arséne Wenger (177, Arsenal) jutott el idáig és lépte is át a százmeccses határt. Simeone irányításával az Atlético a száz találkozóból 48-szor nyert, 27-szer döntetlent játszott és 25-ször veszített.

Diego Simeone százados lett Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A címvédő Manchester City története során először győzött úgy BL-találkozón, hogy a félidőben még kétgólos hátrányban volt. Josep Guardiola alakulata 0-2-ről fordítva nyert 3-2-re az RB Leipzig ellen, amelyben szerdán nem jutott szóhoz két magyar válogatott játékosa, a cseresorban ülő Gulácsi Péter és a sérülés miatt huzamos ideje hiányzó Willy Orbán. Az angol alakulat korábban mind a hat olyan mérkőzését elveszítette, amikor az első játékrészt követően ellenfele két góllal vezetett.

A City norvég sztárcsatárának, a három hazai találatból az elsőt jegyző Erling Haalandnak a lipcsei együttes az első számú áldozata: valamennyi eddigi találkozójukat tekintve a szerda esti gólja immár a 12. volt a német együttes ellen.

Haaland jelenleg 40. szezonbeli BL-góljánál tart, amelyet mindössze 35 meccsen ért el.

Erling Haaland már 40 BL-gólnál jár Forrás: AFP/Paul Ellis

Az FC Barcelona és a Porto összecsapásából az IFFHS azt a "szélsőséget" emelte ki, hogy a katalánoknál csereként pályára lépett Lamine Yamal és a vendégeknél szereplő veterán védőjátékos, Pepe 24 év és 137 nap korkülönbséggel játszott egymás ellen. Ez a második legnagyobb ilyen differencia a BL történetében: Pedrinél, a Barcelona ifjú irányítójánál Gianluigi Buffon a Juventus hálóőreként 24 évvel és 301 nappal idősebbként jutott szóhoz a 2020. december 8-i meccsen. A szerdán 40 éves és 275 napos Pepe bekerült a BL történetének öt legkorosabbja közé, az előtte levő négy játékos mindegyike kapus.