Hatalmas a káosz a 2034-es szaúdi foci-vb körül

Poland v Saudi Arabia: FIFA World Cup 2022 FIFA,sports Horizontal
AL RAYYAN, QATAR - NOVEMBER 26: FIFA President Gianni Infantino at Education City Stadium during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group C match between Poland and Saudi Arabia, in Al Rayyan, Qatar on November 26, 2022. Serhat Cagdas / Anadolu Agency (Photo by Serhat Cagdas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia még vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a 2034-es labdarúgó-világbajnokságot a napközbeni 38 Celsius-fokos hőség ellenére a tradicionális, nyári időpontban rendezze meg.

Lehet, hogy nyári torna lesz?

A sivatagi ország sportminisztere a BBC angol hírportálnak pénteken adott interjújában kijelentette, egyelőre a nyári és a téli opcióra is van esély, jelenleg tanulmányozzák, melyik a jobb időpont.

- tette fel a kérdést Abdulaziz bin Turki al-Fajszal herceg, a szaúdi sportminiszter.

A katari foci-vb-n folyamatosan járatták a légkondit Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A sportvezető hozzátette, számukra mindegy, melyik évszakban lesz a torna, a lényeg, hogy megfelelő körülmények és jó hangulat legyen a viadalon.

Júniusban az átlagos legmagasabb hőmérséklet a szaúdi nagyvárosok közül Rijádban 40, Dzsiddában 38 Celsius-fok fölött van, ugyanez novemberben 32 fok körül alakul. A tavalyi, szintén közel-keleti, katari vb-t a sportolók és a szurkolók egészségének védelme érdekében novemberben és decemberben rendezték, ugyanakkor a jövő nyári világbajnokságon is több olyan helyszín van, ahol a nyári hőmérséklet meghaladja a 38 fokot.

Gianni Infantino egyelőre hallgat

A FIFA egyelőre nem kommentálta a sportminiszter interjúját, mivel a nemzetközi szövetség hivatalosan csak jövő évi kongresszusán jelenti be a 2034-es torna házigazdáját.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Serhat Cagdas

Gianni Infantino elnök ugyanakkor októberben - amikor az arab ország maradt az egyetlen hivatalos pályázó a vb-re - közösségi oldalán már a következő rendezők között sorolta fel Szaúd-Arábiát. Az elnök akkor azt írta: a legnagyobb show-t Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok, azaz Észak-Amerika rendezi 2026-ban, a következőnek pedig Afrika (Marokkó) és Európa (Spanyolország és Portugália) ad otthont három ünnepi mérkőzéssel Dél-Amerikában (Argentína, Paraguay, Uruguay), majd Ázsia (Szaúd-Arábia) 2034-ben.

- üzente Infantino.

A két év múlva esedékes észak-amerikai világbajnokságot már 48 csapat részvételével rendezik.