Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Ahogy az várható volt, az Európai Labdarúgó Szövetség, vagyis az UEFA nem fogja annyiban hagyni, hogy az Európai Bíróság döntése értelmében nem akadályozhatják meg egy rivális sorozat elindulását. 

Mint arról már beszámoltunk, az Európai Unió bírósága szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását. A döntés óriási jelentőségű, akár a Bajnokok Ligája végét is jelentheti. Ebbe természetesen nem hajlandó olyan könnyen belenyugodni az UEFA, amelyik a Real Madrid és a Barcelona nyilatkozata után nem sokkal kiadta saját hivatalos álláspontját.

Az UEFA bízik az új szabályzatának szilárdságában, és különös tekintettel abban, hogy azok megfelelnek az összes vonatkozó európai törvénynek, és előírásnak" - írta a szervezet.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Hangsúlyozzák, az UEFA továbbra is elkötelezett "az európai futballpiramis fenntartása mellett", és a jövőben is a nemzeti szövetségekkel, ligákkal, klubokkal, szurkolókkal, játékosokkal, edzőkkel, uniós intézményekkel, kormányokkal és partnerekkel közösen kívánja alakítani az európai sportmodellt.
"Bízunk benne, hogy a szolidaritáson alapuló európai futballpiramist, amelyet a szurkolók és minden érdekelt fél pótolhatatlan modelljének nyilvánítottak, az európai és nemzeti törvények megvédik a szakadással szemben" - áll az MTI által idézett közleményben.

A katalán Mundo Deportivo közben arról ír, hogy az UEFA és az Európai Klubok Szövetsége (ECA) a Paris Saint-Germain elnökével, Nasszer El-Kelaifival az élen

már elkezdte gyűjteni a támogató klubokat, akik vállalják, hogy továbbra is az UEFA által szervezett sorozatokban indulnak.

Nasszer El Kelaifi a PSG legnagyobb sztárja, Kylian Mbappé mellett pózol Forrás: AFP/Franck Fife

A Mundo szerint már több mint 60 klubbal vették fel a kapcsolatot, ezek azonban legjobb esetben is csak az európai klubfutball másodvonalába tartoznak, mint például a PSV, a Feyenoord, az Anderlecht vagy a portugál bajnokság élcsapatai. Amennyiben hajlandóak maradni, úgy mindannyian komoly tőkeinjekcióra számíthatnak az UEFA-tól.

Az Európai Bíróság döntésének értelmében ugyanakkor a Szuperligát szervező A22 Sports is elkezdhet kampányolni a saját sorozata mellette, azaz minden érdeklődő klub megismerheti a részleteket. Miközben a Szuperliga elindulása elől látszólag elhárultak a jogi akadályok, és a végig konokul kitartó két sztárcsapat közül a Real Madrid már jelezte, hogy mindenképpen az új sorozatban folytatják, addig a Barcelona még nyitva hagyott egy kiskaput az UEFA-val folytatott tárgyalások számára. A Mundo információi szerint ugyanis

az UEFA sem tétlenül várta a bíróság döntését: katari támogatással készen állnak, hogy elindítsanak egy új, "Szuper Bajnok Ligáját".

Mindent egy helyen az Eb-ről