Év végére belelendült a Kassa, tavasszal jöhet a folytatás

FC Kosice, labdarúgás
Meghatározó tulajdonrészt szerzett a magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Arago Csoport az FC Kosice futballklubban
Vágólapra másolva!
Rossz kezdés után az év végére egyenesbe jött a szlovák élvonal újonca, az FC Kosice, és, ha így folytatja, akkor tavasszal sem lesznek kiesési gondjai.

A Kassai futball a kétszeres bajnok, Bajnokok Ligáját is megjárt 1. FC Kosice csődje után a kelet-szlovákiai nagyváros közel egy évtizedet várt rá, hogy újra élvonalbeli csapata legyen. A nagy múltú 1. FC romjain létrejött FC Kosice, a diósgyőri futballt is talpra állító Sántha Gergely érkezésével kezdte meg menetelését, és a 2023 nyarán feljutott az élvonalba, ahol rögtön az egyik kiesőnek kiáltották ki a szakértők és a szurkolók.

Újra van csapat, és talán most már a sikerek is jönnek Kassán Forrás: FC Kosice/Facebook

Az első fordulóban rögtön a bajnoki címvédő, a szlovák sztárcsapat Slovan Bratislava várt a kassaiakra, akik azonban meglepetésre egy 0-0-s döntetlent tudtak kiharcolni a BL-selejtezőben érdekelt pozsonyiakkal.

Ezt követően azonban úgy tűnt, igazuk lesz azoknak, akik a Kassa gyors búcsújára fogadtak: Dunaszerdahelyen (2-5) és otthon a Zsolnától (0-3) is kikapott a csapat, azonban mielőtt nagyobb lehetett volna a baj, egy Zemplin Michalovce (Nagymihály) elleni 2-0-s és a szlovák kupában elért, Késmárk elleni 3-0-s sikerrel válaszoltak a kék-sárgák, sőt ezt követően még a Zlaté Moravce (Aranyosmarót) ellen is begyűjtötték a három pontot (1-0).

A két bajnoki győzelem azért volt kulcsfontosságú, mert két közvetlen riválisát verte meg a Kassa.

Ezt követően azonban jött egy mély hullámvölgy öt egymást követő vereséggel, gólt is csak egy meccsen, a Podbrezova elleni 5-3-as vereség alkalmával szerzett a Kassa. A Spissky Stiavnik elleni 6-0-s győzelem és a továbbjutás a kupában még megmentette Anton Soltis állását, azonban a Besztercebánya elleni újabb, 4-2-es bajnoki vereség után október 23-án mennie kellett.

Helyét a korábbi 25-szörös szlovák válogatott, az 1. FC Kosice BL-csodájának egykori részese, ifj. Ján Kozák vette át,

és, ha szárnyalni nem is kezdett vele a csapat, szépen lassan azért kiegyenesedett az együttes.

A Somorja elleni 2-0-s kupasiker után négy, újabb rúgott gól nélküli vereség jött a bajnokságban, de tegyük hozzá, hogy a bajnokság jelenlegi első négy helyezettje, azaz a Slovan, a DAC, a Nagyszombat (Trnava) és a Zsolna (Zilina) ellen.

4, 3, 2 és végül 1-0-s vereségek voltak sorrendben, azaz látszott, hogy Ján Kozák összekapta a csapatot, a Nagymihály elleni győzelemmel pedig az első siker is megérkezett. Az utolsó két 2023-as meccsen pedig előbb az Aranyosmarót, majd a Rózsahegy (Ruzomberok) ellen játszott döntetlent a Kassa,

azaz a kék-sárgák egy hármas veretlenségi sorozattal zárhatják az őszt.

Méghozzá a 12 csapatos Niké Liga 10. helyén nyolc ponttal az utolsó helyen álló Aranyosmarót és legalább hárommal a vasárnap pályára lépő Nagymihály előtt.

A csapat a rövid téli pihenő után január elején rögtön megkezdi a felkészülést a tavaszra. Az új év első meccse február 3-án vár a Kozák-csapatra, amikor a Szlovák Kupa 5. fordulójában a Nagyszombatot fogadják. 2024. első bajnokijára sem kell aztán sokat várni, hiszen egy héttel később, február 10-én már a Trencsén otthonában lép pályára a Kassa.