Döbbenetes ostobaság: ilyen tragikus hangulat még sosem volt focipályán egy 6-0-s győzelem után

női foci, angol válogatott, Nemzetek Ligája
Chloe Kelly of Manchester City and Alessia Russo of Manchester United are representing England Women, standing together after the UEFA Women's Nations League Group A1 match between England Women and the Netherlands at Wembley Stadium in London, on December 1, 2023. (Photo by Action Foto Sport/NurPhoto) (Photo by Action Foto Sport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az angol női labdarúgó-válogatott fölényesen, 6-0-ra legyőzte Skóciát a Nemzetek Ligája A divíziójának utolsó fordulójában, ám a rosszabb gólkülönbségüknek köszönhetően így sem nyerték meg a csoportjukat, ezzel Nagy-Britannia válogatottja biztosan nem lesz ott a párizsi olimpiai játékokon.

Az NL A divíziójában a férfiak tornájához hasonlóan négy darab négyfős csoportban küzdöttek meg a csapatok, ahonnan a csoportelsők jutottak tovább a februári négyes döntőbe. Ez a négy válogatott végül a világbajnoki címvédő Spanyolország, a riói olimpiai bajnok Németország, a 2017-es Európa-bajnok Hollandia és a tavalyi Eb-elődöntős Franciaország lett. Ám míg a franciák és a spanyolok már az utolsó forduló előtt bebiztosították a csoportelsőségüket, addig

a németek és a hollandok egészen drámai körülmények között végeztek a kvartettjük élén.

Ez pedig azért is különösen fontos, mert a jövő évi párizsi olimpiára csak a Nemzetek Ligájából juthat ki európai nemzet, méghozzá kettő – azaz

bizonyossá vált, hogy a házigazda franciák mellett a spanyol-német-holland trióból jut ki kettő az ötkarikás játékokra.

A februári négyes döntő párosításának és házigazdáinak sorsolására jövő hétfőn kerül sor.

A dánoknak semmi nem jött össze Izland ellen, így lemaradnak az olimpiáról Forrás: AFP/Johnny Pedersen/Johnny Pedersen

Dán és angol dráma

Két négyesben volt tehát különösen feszült az utolsó, keddi játéknap. A 3-as csoportban Dánia és Németország pontazonossággal állt az élen, az egymás elleni eredmények miatt a németek voltak kedvezőbb helyzetben. Azonban az addig pont nélküli Wales otthonában a német válogatott képtelen volt gólt lőni, és 0-0-s döntetlenre végződött az összecsapás – azaz,

ha a dánok odahaza legyőzték volna Izlandot, akkor a 2017-ben Eb-döntős csapat egy újabb olimpiától ütötte volna el az idei vb-n a csoportkörben búcsúzó németeket.

Ám nemhogy nem nyertek, egyenesen kikaptak: Izland 1-0-ra nyert egy 77. percben szerzett góllal, így (egyelőre) megmentette a németeket az újabb hatalmas pofontól.

Talán ennél is elképesztőbb volt az, ami az 1-es csoportban történt. Itt a hollandok és az angolok álltak azonos pontszámmal, miután Belgiumban mindkét együttes vereséget szenvedett, az egymás elleni meccseken pedig egyaránt egy góllal nyert a hazai csapat. Ez azt jelentette, hogy ha egyforma kimenetellel zárul a két válogatott számára az utolsó forduló, akkor az összesített gólkülönbség dönt kettejük között.

A játéknap előtt a belgákat fogadó Hollandia +4-es, a Skóciában vendégeskedő Anglia +1-es gólkülönbséggel állt,

azaz a hollandok sikere esetén a vb-döntős és Eb-címvédő angoloknak legalább hárommal több góllal kellett nyerniük Glasgow-ban.

Végül a hollandok örülhettek, az angolok pedig a fejüket foghatták Forrás: AFP/Glyn Kirk

Amikor mindkét meccs a félidőben járt, már az angolok álltak jobban, ugyanis ekkor a hollandok előnye 1, míg az angoloké 4 találat volt. Az angolok aztán a szünet után lőttek még egyet, így a hollandok hiába duplázták meg az előnyüket, az 5-0-s angol vezetés csoportelsőséget ígért. Ekkor jött el mindkét meccsen a hosszabbítás. Tilburgban Damaris Egurrola a 91. percben betalált, így hirtelen a hollandok álltak jobban, ám Lucy Bronze a 93. percben megszerezte a hatodik angol gólt is, ezzel ismét úgy tűnt, a Háromoroszlánosok örülhetnek. A holland-belga meccsnek viszont még nem volt vége:

Egurrola a 95. percben is gólt szerzett, ezzel Hollandia 4-0-ra nyert, és +8-as gólkülönséggel zárt; míg Anglia a 6-0-s sikerével is "csak" +7-esre kozmetikázta a gólarányát.

Azaz Hollandia nyerte a csoportot és őrizte meg az esélyét az olimpiára, míg Anglia elvesztette az esélyét a párizsi szereplésre. Ami különösen érdekes, hogy a mindenképpen csoportutolsó skótoknak is érdekük lett volna az angolok csoportelsőségében, hiszen

az olimpiákon Nagy-Britannia néven szerepelhetnek a brit sziget országai, azaz akár skót válogatott játékosai közül is ott lehettek volna néhányan Párizsban, ha az angolok kiharcolták volna a kijutást. Az pedig talán mindegy lett volna nekik, hogy 6 vagy 7 góllal kapnak ki,

így viszont mindkét csapat számára szörnyű eredmény született...

Hollandiában hatalmas örömünnep tört ki, az angol játékosok viszont teljesen összeomlottak a tilburgi hírek hallatán, többen is zokogásban törtek ki a glasgow-i hatgólos sikert követően. A negyedik gólt szerző Beth Mead szerint teljesen lesújtották a történtek a csapatot; Sarina Wiegman szövetségi kapitány pedig szintén csalódott volt, de elmondta, büszke a játékosaira. Angliában ráadásul nem először lehetnek elkeseredve, amiért a holland válogatottnak köszönhetően lemaradnak egy fontos tornáról, hiszen a férfi válogatott hasonló módon nem jutott ki az 1994-es világbajnokságra.

A magyar válogatott lehetséges ellenfelei

A magyar női válogatott szintén kedden 6-0-ra legyőzte Albániát az NL B divíziójának utolsó fordulójában, így a csoportja második helyén végzett, így tavasszal a Nemzetek Ligája A divíziójába jutásért osztályozót játszhat a legmagasabb osztály egyik harmadik helyezettjével. A februári osztályozók párosításait szintén jövő hétfőn sorsolják ki,

a magyar együttes lehetséges ellenfelei Belgium, Norvégia, Izland és a legutóbbi olimpián ezüstérmes Svédország.