Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája F csoportjának hatodik, utolsó fordulójában a Paris Saint-Germain győzelmi kényszerben lépett pályára a már az utolsó kör előtt továbbjutó Borussia Dortmund ellen, ám hiába nem nyert nyert a Signal Iduna Parkban (1-1), így is továbbjutott. Mégpedig annak köszönhetően, hogy csoport másik meccsén az Newcastle hazai pályán 2-1-re kikapott AC Milantól, az olasz csapatnak viszont rosszabb az egymás elleni eredménye a franciák ellen. 

Nehezen, de megúszta az égést a PSG

A PSG három ponttal maradt el az F csoport első helyén álló német riválistól a forduló előtt - amely már biztosan nyolcaddöntős volt -, azonban csak kettővel állt jobban, mint a harmadik Newcastle United, amellyel szemben rosszabb volt az egymás elleni mérlege,

igy csak a győzelem jelentett biztos továbbjutást a francia sztárcsapatnak.

Mbappéék győzelmi kényszerben léptek pályára Forrás: NurPhoto via AFP/Ibrahim Ezzat/NurPhoto/Ibrahim Ezzat

A Newcastle a hozzá hasonlóan ötpontos AC Milant fogadta, és a továbbjutáshoz mindkét csapatnak arra volt szüksége, hogy nyerjen, miközben a PSG nem győzhetett Dortmundban.

Hatalmas iramban és kiváló lehetőségekkel kezdődött a meccs mindkét oldalon, de Kobel és Donnarumma is jól védett. Szűk negyedóra elteltével Wolf előtt adódott nagy lehetőség, de a német játékos 12 méterről hibázott, majd pillanatokkal később Li Kang In nem találta el az üres kaput öt méterről.

Na, de ami ezt után következett, az egészen elképesztő:

Mbappé tört be a tizenhatoson belülre, majd elvitte a labdát a kapus mellett, de hiába emelt kapura, Süle bevetődve mentett a gólvonalon.

Mbappé közel volt a gólhoz Forrás: AFP/Ina Fassbender

A 20. percben ismét nagyon közel volt a gólhoz a PSG, de Barcola a bal kapufára tekert. A folytatásban is sorjáztak a párizsi helyzetek, de Kolo Muani is hatalmas ziccert rontott, majd a másik oldalon Reus lövését védte nagy bravúrral Donnarumma. Bő fél óra játék után dortmundi tűzijáték végén Adeyemi rontott ziccert.

Hatalmas csoda volt, hogy nem esett gól.

Ahogy az első félidő hátralévő részében sem tudtak kapuba találni a csapatok - Kolo Muani ziccerét védte még Kobel, na meg büntetőt reklamált a PSG, de szó sem lehetett róla, majd Hummels fejelt kapu mellé jó helyzetben -, így a PSG nehéz helyzetbe került a szünetre.

A második félidő ott folytatódott, ahol az első befejeződött, nagy lehetőségekkel mindkét oldalon.

Az 51. percben pedig még nagyobb bajba került a PSG,

amikor Füllkrug passza után Adeyemi okosan lőtt a kapu bal oldalába 6 méterről.

Nem sokáig örülhetett a BVB,

az 56. percben Zaire-Emery 15 méterről egyenlíteni tudott.

A folytatásban is próbálkozott mindkét csapat, de jóval kevesebb volt már a veszély. A PSG szűk 20 perccel a vége előtt továbbjutásra állt, de nem mehetett biztosra. A 76. percben Mbappé betalált, de a videobíró les miatt érvénytelenítette a találatot, ígymaradt az 1-1.

A PSG-nek azonban végül a döntetlen is továbbjutást ért a csoport másik meccsének az alakuása miatt.

A halálcsoport másik meccsén, az ugyancsak a továbbjutásért harcoló Newcastle és a Milan csatáján

az első félidőt uraló angol csapat teljesen megérdemelten szerzett vezetést

a 33. percben Joelinton találatával. Hiába volt számtalan helyzete a Newcastlenek, újabb gól már nem esett az első félidőben, de így is továbbjutásra állt ekkor a hazai együttes.

Joelinton szerzett vezetést a Milan ellen Forrás: AFP/Paul Ellis

A második félidőben, egészen pontosan

az 59. percben egyenlíteni tudott a Milan

Pulisic góljával, ekkor megint a PSG állt jobban.

A Newcastle nem adta fel, ment előre, de Maignan tartotta a lelket a Milanban. A 84. percben mégis a Milan szerzett vezetést Chukwueze találatával. Azonban ez is kevés volt az olasz együttesnek, mivel a PSG-nek kedvezett a két csapat egymás elleni eredménye. A Milan így az El-ben folytathatja.

Az Atletico Madrid végzett az élen

Az E csoport legnagyobb kérdése az volt, hogy az Atletico Madrid vagy a Lazio végez az első helyen. A spanyol együttes állt jobban a mérkőzés előtt, Diego Simeone csapatának egy döntetlen is elég lett volna. Ám a hazai csapat nem akarta a véletlenre bízni a dolgokat, Griezmann góljával már a 6. percben vezetést szerzett, majd a félidő hajrájában Hermoso gólját érvénytelenítették les miatt. A második félidőben Lino gyors góljával lett kétgólos az Atleti előnye. Újabb gól már nem esett, így a madridi együttes lett a csoportelső.

A Celtic-Feyenoord összecsapáson 2-1-s hazai siker született, de az már a kör előtt biztos volt, hogy a holland együttes folytathatja az Európa-ligában.

A Barcelona pofont kapott Belgiumban, de így is csoportelső lett

A H csoportban a már biztos továbbjutó és igencsak tartalékos Barcelona nem kezdett jól a Royal Antwerp otthonában, a belga csapat Vermeeren révén a 2. percben megszerezte a vezetést. Azonban még az első félidőben, egészen pontosan a 35. percben egyenlített a Barcelona Ferran Torres góljával.

A tartalékos Barcelona döntetlenre állt az első félidőben Forrás: AFP/John Thys

A második félidőben nagy meglepetésre ismét az Antwerp szerzett vezetést Vincent Janssen góljával.A Barcelona

a 91. percben egyenlített Guiu találatával, majd Ilenikhena villanásával már megint a belgák vezettek, újabb gól már nem esett, így kikapott a katalán együttes, de csoportelső lett,

mivel jobb az egymás elleni eredménysora a Portóval szemben.

A Porto és a Sahtar Donyeck egymás ellen vívott nagy csatát a másik továbbjutó helyért. Az első félidő három gólt is hozott, a hazai oldalon Galeno duplázott, míg az ukránoknál Sikan volt eredményes. A második játékrészben Taremi is betalált, majd egy öngóllal zárkóztak megint közelebb az ukránok. Ám nem sokáig, mert Pepe 4-2-re alakította az állást. Végül Conceicao és Eguinaldo is betalált, így a Porto 5-3-re verte a Sahtart.

Hibátlanul zárta a csoportkört a ManCity, Gulácsi Péter a kapuban

A G csoport utolsó körének a küzdelmeire már kora este sor került, méghozzá igazán komoly kérdések nélkül, ugyanis már előzetesen biztos volt, hogy a Manchester City és az RB Leipzig jut tovább, a Young Boys folytathatja az Európa-ligában, míg a Crvena zvezda a negyedik helyen végez.

A Lipcse szerdán a svájci együttes ellen begyűjtötte a három pontot, de a vendégeknek volt esélyük a döntetlenre. A mérkőzés három gólja a második félidő elején öt perc lefogása alatt született.

A hazai kapuban ott volt Gulácsi Péter,

aki tavaly októberben a Celtic Glasgow elleni BL-mérkőzésen térdszalagszakadását szenvedett, és csaknem egy évig nem játszott. Visszatérése óta még csak a kupában védett, idegenben, így a szerdai volt az első hazai meccse.

Guácsi Péter újra BL-meccsen védhetett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A Manchester City nem vesztett pontot a csoportkörben, a címvédő 3-2-re nyert zárásként az utolsó helyezett Crvena zvezda vendégeként.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
E csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-SS Lazio (olasz) 2-0 (1-0)
Celtic Glasgow (skót)-Feyenoord (holland) 2-1 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

G csoport:
RB Leipzig (német)-Young Boys (svájci) 2-1 (0-0)
Crvena zvezda (szerb)-Manchester City (angol) 2-3 (0-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY