Felavatták Törőcsik András síremlékét

Törőcsik, András, Újpest, Dózsa, FC, Köln, KEK, Budapest, 1983.10.19., foci, football, labdarúgás,
Budapest, 1983. október 19. Törőcsik András (j) kapura tör az Újpesti Dózsa - FC Köln KEK labdarúgó-mérkőzésen a Megyeri úton október 19-én (3:1). MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
Felavatták a tavaly elhunyt Törőcsik András 45-szörös válogatott labdarúgó síremlékét kedden a Megyeri temetőben.

Az UTE honlapjának beszámolója szerint az ünnepélyes eseményen előbb Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője méltatta a legendás játékost, majd Tahon Róbert, az UTE jogi igazgatója idézte fel Törőcsik emlékét, Dunai Ede életrajzi műve segítségével.

Törőcsik Andrást (j) mindenhol imádták, az Újpestben és a válogatottban is varázsolt Forrás: MTI/Németh Ferenc

A síremléket a család felkérésére Kéry Bálint Bence képzőművész-szobrász tervezte. A művész még látta játszani Törőcsiket, akinek az egyéniségét próbálta megjeleníteni. A síremlék felállításához anyagi segítséget nyújtott az MLSZ mellett az újpesti önkormányzat, az UTE és az Újpest FC is. Szintén a szobrász ötlete volt, hogy

a síremlék középső oszlopa éppen 172 centiméteres legyen, ami megegyezik a néhai labdarúgó testmagasságával.

Törőcsik Éva, az elhunyt játékos nővére szerint az alkotás méltó emléket állít öccsének, mert "letisztult, elegáns és nem hivalkodó".

A tavaly július 9-én, 67 éves korában elhunyt Törőcsik az 1970-es évek második felében három bajnoki címet nyerő Újpest közönségkedvenc futballistája volt. A magyar nemzeti csapattal részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, 45 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett.