Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint július 1-jétől megváltoztatja a tizenegyesrúgások szabályait a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) – vette észre a goal.com.

A világbajnok argentin kapus, Emiliano Martínez a döntő utáni ünneplése mellett főleg azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Hollandia és a Franciaország elleni találkozó büntetőpárbajában is sikeresen megzavarta az ellenfél játékosait. Martínez már korábban is igazi tizenegyesölőnek számított, a vb-n pedig a rafinált technikái nagyban hozzájárultak Argentína világbajnoki címéhez.

Emiatt is dönthetett úgy a FIFA, hogy a Szabályalkotó Testülete (IFAB) változtassa a büntetőrúgás előtti másodpercek szabályait – legalábbis az EuroFoot értesülései szerint. Eszerint július 1-jétől az alábbi módosítások léphetnek érvénybe:

  • a kapus nem érhet hozzá a kapufához vagy a hálóhoz a lövés előtt
  • a kapusnak nem szabad húznia az időt, és ezáltal késleltetnie a büntető elvégzését
  • a kapusnak semmilyen módon nem szabad megzavarnia a tizenegyes rúgóját
  • a kapusnak mindvégig meg kell adnia a tiszteletet az ellenfél játékosának

A szabályváltozással a pszichológiailag befolyásolható játékosoknak a későbbiekben könnyebb dolga lesz a tizenegyesrúgásoknál, míg az eddig a rafináltságukat kihasználó kapusoknak újabb ötleteket kell kidolgoznia az ellenfél megzavarása érdekében.