Az angolok elveszíthetik a csodacsatárt, aki több gólt lő, mint Messi és Neymar

fbl Horizontal
Reims' English forward Folarin Balogun (2nd R) celebrates after scoring his team's first goal during the French L1 football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Stade de Reims at the Parc des Princes stadium in Paris on January 29, 2023. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia labdarúgó-bajnokság idei szenzációját a Stade Reims okozza, amely főként azért beszédtéma, mert a csapat edzője, a 30 éves Will Still a tudása egy részét a Football Manager és a Championship Manager videójátékokból szedte össze. A Reims 2022 szeptembere és 2023 márciusa között 19 meccset játszott le veretlenül a Ligue 1-ben, ebben pedig a fiatal edző mellett óriási szerepe volt a 21 éves Folarin Balogunnak is, aki 18 góljával a második helyen áll a góllövőlistán. Az angol utánpótlás válogatott focista az Arsenal kölcsönjátékosaként szerepel a Reimsben, de könnyen lehet, hogy sosem lesz már az észak-londoni csapat játékosa, és arra is van esély, hogy az angolok is lemaradnak róla.

Meg fogja dönteni Glenn Hoddle rekordját

A 21 éves Folarin Balogun 29 mérkőzésen 18 gólt lőtt a Ligue 1-ben, ezzel pedig a két listavezető, Kylian Mbappé és a kanadai Jonathan David mögött a második helyen áll a góllövőlistán. A francia világbajnok Mbappé gólérzékenysége miatt kicsi a valószínűsége, hogy Balogun gólkirály lesz, azonban nagy valószínűséggel történelmet fog írni az idei szezonban, ugyanis már csak egy gólra van Glenn Hoddle-től, az egyetlen angol játékostól, aki több gólt lőtt nála a Ligue 1-ben. Az angol válogatott korábbi szövetségi kapitánya 1987 és 1991 között futballozott az AS Monacóban, az 1988/89-es szezonban pedig 18 gólig jutott. Balogunnak tehát még tíz meccse van arra, hogy beállítsa vagy megdöntse az angol legenda rekordját, és a formáját elnézve ezt egész biztosan meg fogja tenni.

Folarin Balogun (középen) ünnepeli a PSG ellen lőtt gólját Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Kicsoda Folarin Balogun?

Az angol támadó New Yorkban született, kétéves volt, amikor a családja átköltözött Angliába. Balogun mindössze nyolc éves volt, amikor az Arsenal akadémiájára került, 2019-ben írta alá az első profi szerződését a csapattal.

Az első mérkőzését 2020. október. 29-én játszotta a Dundalk ellen az Európa-ligában, november 26-án pedig már gólt is lőtt a Molde elleni csoportmérkőzésen, pedig csak nyolc percnyi játéklehetőséget kapott Mikel Arteta vezetőedzőtől.

Decemberben aztán a Dundalk elleni dublini mérkőzésen gólt lőtt és gólpasszt is adott, azonban a remek kezdést nem követte zajos siker. Balogun ekkor még csak 19 éves volt, és nem jutott túl sok játéklehetőséghez, ugyanis az Arsenalnak olyan támadói voltak, mint Pierre-Emerick Aubameyang, Alexandre Lacazette, Eddie Nketiah vagy a 80 millió euróért igazolt Nicolas Pépé.

Balogun az Arsenal egyik legnagyobb tehetsége Forrás: AFP/Paul Faith

Az észak-londoni csapatnál rendszeres hangoztatták, hogy Balogun az akadémia egyik legnagyobb ígérete, ennek ellenére a 2020/21-es szezonban egy Premier League-meccsen sem kapott lehetőséget, így némileg meglepő volt, amikor a szupertehetségnek tartott támadó meghosszabbította a szerződését 2025-ig.

Már két gólt is szerzett a felnőtt csapatban. Persze a kemény munka csak most kezdődik, mi mindenben a segítségére leszünk" – nyilatkozta a szerződéshosszabbítás után Mikel Arteta, az Arsenal edzője.

Franciaországban csiszolt gyémántok

Balogun a 2021/22-es szezon elején a Brentford és a Chelsea elleni meccsen is lehetőséget kapott, de az annak volt köszönhető, hogy koronavírus-fertőzés miatt Aubameyang és Lacazette sem volt bevethető.

Ráadásul az Arsenal három vereséggel kezdte szezont, ezzel beállított egy 67 éves negatív rekordot, így Artetának nem volt lehetősége arra, hogy fiatalokkal kísérletezzen, eredményeket kellett produkálnia.

Balogun így több bajnokin nem is kapott lehetőséget, de januárban aztán a másodosztályban szereplő Middlesbrough-hoz került kölcsönbe, ahol 18 meccsen három gólt sikerült lőnie. A szezon végén az Arsenalnál úgy ítélték meg, a Stade de Reimsnél gyorsabban fejlődhet a Ligue 1-ben, ahogyan az William Saliba esetében is történt.

Salibát 2019 nyarán 30 millió euróért vásárolta az Arsenal a Saint-Étienne-től, azonban a fiatal francia védő nem tudta meggyőzni a teljesítményével Artetát, így egy szezonra visszakerült a Saint-Étienne-hez, majd 2021 januárjában Nizzába került kölcsönben. Az előző szezont Marseille-ben töltötte, ahol olyan kimagasló teljesítményt nyújtott, hogy megválasztották a francia bajnokság legjobb fiatal játékosának, bekerült a francia válogatottba és az év csapatába is.

William Saliba pillanatok alatt az Arsenal védelmének vezére lett Forrás: AFP/Justin Tallis

Arteta ezek után tárt karokkal várt vissza Salibát, a 22 éves védő pedig az idei szezonban az első fordulótól kezdve minden bajnoki meccs minden percét a pályán töltötte – egyedül a Crystal Palace elleni legutóbbi Arsenal meccsen nem játszott sérülés miatt.

Saliba a Ligue 1-ben építette fel magát, mostanra pedig az Arsenal egyik legfontosabb és legértékesebb játékosa lett, így akár párhuzamot lehet vonni közte és Balogun között is.

„Ő egy olyan fiú, akinek nagyon világos elképzelése van a karrierjéről.

A terv az, hogy befejezi az ottani időszakot, felméri a helyzetet, ahol ő van és ahol mi vagyunk, aztán leülünk és megtervezzük a következő fejezetet a fejlődő karrierjében" – nyilatkozott Balogun jövőjéről Arteta.

Balogun a The Athleticnek nyilatkozva elmondta, hogy egykori csapattársai, Alexander Lacazette és Nicolas Pépé is azt javasolták neki, hogy próbálja ki magát Franciaországban, hogy megedződjön egy fizikálisan kemény bajnokságban.

„Pépé azt mondta, maradjak pozitív, dolgozzak továbbra is keményen, és

– mondta Balogun, aki már decemberben elérte a tízgólos célkitűzését a Ligue 1-ben, és azóta is megállíthatatlan.

Thierry Henry inspirálta

Balogun tavaly augusztusban a Marseille elleni idegenbeli meccsen góllal debütált a Ligue 1-ben.

„Még a csapattársaimat is megkérdeztem:

– mondta a The Athleticnek Balogun, aki azt is elárulta, hogy hatalmas élmény volt számára a Paris Saint-Germain elleni találkozó is.

Balogun álomszerűen mutatkozott be a Reimsben Forrás: AFP/Francois Lo Presti

„Az Anglián kívüli bajnokságokról az a képzet él, hogy könnyebbek, de

– folytatta Balogun, aki kiemelte, hogy rendkívüli izgatottsággal várta, hogy világ- és Európa-bajnok Sergio Ramos ellen futballozhasson.

Balogun március 12-én győztes gólt lőtt az AS Monaco ellen 1-0-ra megnyert meccsen. A találkozó pedig azért is emlékezetes számára, mert előtte elbeszélgetett az Arsenal legendájával, Thierry Henry-val.

„Nagyon különleges volt, nem számítottam rá, hogy találkozom vele. Minden, ami aznap este történt, egyszerűnek, természetesnek hatott" - mondta a Reims támadója, aki a gólja után Henry ikonikus szögletzászlós ünneplését utánozta.

„Láttam őt néhányszor az Emirates Stadionban, de ezek csak futó beszélgetések voltak. Először a PSG elleni meccs után beszéltem vele. Vicces módon a Monaco elleni meccs előtt küldött nekem bátorító üzenetet, majd én lőttem a győztes gólt."

Henry az Arsenal történetének legeredményesebb játékosa Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Jó, hogy közelebbről is megismerhetem őt. Kérdéseket teszek fel neki, ő pedig segít.

Azt mondja, hogy okkal vagy itt, és ez rajtad múlik. Hogy megragadod-e a lehetőséget vagy sem, az egy másik kérdés, de be kell bizonyítanod, hogy miért vagy itt" – tette hozzá a fiatal támadó, aki 1956 óta a legfiatalabb játékos, aki elérte a 18 gólt a Ligue 1-ben.

Nem hasonlítgatja magát Messihez vagy Neymarhoz

Balogunnak az idei szezonban több gólja van a Ligue 1-ben, mint Lionel Messinek vagy Neymarnak. Ennek ellenére a 21 éves támadó szerényen nyilatkozott a teljesítményéről.

Amit eddig sikerült elérnem, az biztos, hogy nagy zajt csapott, és nem csak az Arsenalnál, hanem mindenhol. Csak az a lényeg, hogy ezt folytassam, koncentrált maradjak, és segítsek a csapatnak, hogy elérje a maximális potenciálját ebben a szezonban. Ennél tovább nem gondolkodtam" – mondta Balogun, aki bízik benne, hogy a visszatérése után lesz esélye bekerülni az Arsenalba, de könnyen lehet, hogy nyáron a távozás mellett fog dönteni.

Balogun rendkívül hatékony a kapu előtt Forrás: AFP/Valery Hache

Balogun szerződése ugyanis már csak két évig érvényes az Arsenalnál, a csapatnak pedig olyan támadói vannak, mint a brazil válogatott Gabriel Jesus, az angol utánpótlás válogatott Eddie Nketiah, vagy a belga válogatott Leandro Trossard.

Az idei kiugró szezon után Balogun valószínűleg nem szeretne kispadozni, márpedig ha az Arsenalnál továbbra sem számítanak rá főszereplőként, egész biztosan komoly kereslet lesz rá a nyári átigazolási időszakban.

Az angolok elveszíthetik az egyik legnagyobb tehetséget

Balogun utánpótlás szinten játszott az angol és az amerikai válogatottban is, de a nigériai útlevele miatt akár az afrikai csapatban is szerepelhetne. A 21 éves támadó novemberben elmondta, hogy hamarosan döntést hoz arról, hogy a jövőben melyik válogatottat szeretné képviselni.

Jó tapasztalat volt, mert megismerhettem egy másfajta játékmódot és más módszereket. Több emberrel, akikkel ott találkoztam, még mindig tartom a kapcsolatot" – mondta Balogun.

A 21 éves támadó márciusban kisebb sérülés miatt kimaradt az angol U21-es válogatott keretéből, a válogatott szünet alatt pedig Floridába ment vakációzni, pont oda, ahol az amerikai válogatott edzőtáborozott, és találkozott is a csapat ideiglenes edzőjével, Anthony Hudsonnal is.

Hogy mi lesz a történet vége, egyelőre nem tudni, de az tény, hogy Balogun az angoloknál jelenleg csak egy név a sok potenciális csatárjelölt között, míg az amerikai csapatban ő lehetne az egyik legnagyobb sztár.