Vágólapra másolva!
A Manchester United korábbi legendás focistája, Wayne Rooney még mindig csak 38 éves, de a 2021-es visszavonulása óta edzőként már a harmadik csapatát "fogyasztotta el". A korábbi angol válogatott játékos előbb a Derby County ideiglenes vezetőedzője lett még 2020-ban - akkoriban még élő szerződése volt a klubbal játékosként -, majd következő év januárjában 2023-ig szóló szerződést írtak vele alá. Hiába ülhetett 84 mérkőzésen a Championshipben szereplő csapat kispadján, nem jöttek az eredmények a pénzügyi gondokkal küzdő csapatnál, amely ki is esett a másodosztályból. Lemondását követően otthagyta az angol focit, és visszatért az Egyesült Államokba, ahol a korábbi együttese, a D.C. United edzője lett. Valamivel több, mint egy szezont töltött a klubnál, de egyszer sem tudott velük a rájátszásba jutni, így 2023 októberében távozott. Ezt követően az angol labdarúgó-másodosztályban szereplő Birmingham City vezetőedzője lett, de mindössze 15 mérkőzés után menesztették, a helyét azóta Tony Mowbray vette át. Az újabb kirúgása után Wayne Rooney elmondta, pihenésre vágyik. A nagy kérdés az, mennyire lesz ez hosszú ez a szünet, a fiatal edző a jövőben kap-e még egyáltalán komoly kispadot az egykori angol labdarúgó.

Amit a külföldi sajtó csak úgy hív: a Wayne Rooney-paradoxon

"Wayne Rooney jó menedzser? Erre van egy kézenfekvő válasz: három állás, három év és három hirtelen távozás vezetőedzőként, a legújabb a katasztrofálisan sikerült 15 meccs után a Birmingham Citytől.

A válasz teljesen egyértelmű: nem. Nincs itt semmi látnivaló, mindenki haladjon tovább"

- írta a The Guardian a Manchester United korábbi angol válogatott legendájáról, Wayne Rooneyról.

Wayne Rooney dicstelenül távozott a Birminghamtől Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A lap egy apró bökkenőre azért felhívta a figyelmet a futball-legendával kapcsolatban, amit egyszerűen csak Wayne-22-nek nevezett a 22-es csapdájára utalva. Eddig ugyanis csak olyan csapat alkalmazta a Vörös Ördögök egykori sztárját, amely szerint jó ötlet Wayne Rooney-t menedzserként alkalmazni.

Ez itt az alapvető paradoxon: bármelyik klub, amely képes mérlegelni az összes tényt, és mégis arra a következtetésre jut, hogy Wayne Rooney a megfelelő választás, az pontosan az a klub, amelyet Rooney-nak kerülnie kellene, mint a pestist.

Valahol érthető, hogy az edzőként még zöldfülű korábbi angol focista még nem vette át ezt az önkorlátozó elvet. Persze ez még nem segít a Birmingham City szurkolóin, akiknek végig kellett nézniük, hogy három hónapon belül már a második menedzser távozik a klubtól az új tulajdonosok munkássága alatt. Lehet, hogy Wayne Ronney elment, de

akik odavitték az angol labdarúgás kétségtelenül fontos alakját, ám trénerként még kezdő Rooney-t, azok még mindig ott pöffeszkednek az irodában.

A Wayne Rooney-paradoxon: miért rúgják ki mindenhonnan a legendát?

Az angol futball is szereti az olyan mesét, amelyek szépen keretbe van foglalva, Rooney és a Birmingham City története is ilyen. Augusztus 12-én még John Eustace vezetésével éppen a Leeds ellen nyert 1-0-ra a Birmingham az első hazai bajnokin az angol másodosztályú bajnokságban, majd a Manchester United kirúgott legendájának az utolsó meccse menedzserként újév napján, a Leeds United elleni 3-0 volt az Elland Roadon.

Itt érdemes megjegyezni, hogy amikor John Eustace-t október 9-én elbocsátották menedzseri posztjáról,

akkor azt a „lelkesedés" és „félelemmentes játékstílus" szükségességéről szóló fecsegés indokolta.

A vezetők ezt nem látták az edzőn, ezért kinevezték a Manchester United legendáját. Az angol válogatott Rooney népszerű figura, mélyen elkötelezett, hogy edzőként sikeres legyen, de még igazán sehol nem bizonyított.

Wayne Rooney nagy népszerűségnek örvend Angliában Forrás: Anadolu via AFP/2022 Anadolu Agency/Wiktor Szymanowicz

Maradt a könyörgés az új játékosokért, akiket már nem kapott meg, mivel 15 meccsen mindössze 10 pontot gyűjtött, összesen kétszer sikerült nyernie. Érdekesség, hogy hatszor gólt sem szerzett a Birmingham City, és a 6. helyről a 20. pozícióba csúszott a Championshipben. Nagyon ritka, hogy egy edzőcserének ilyen mélyen negatív hatása legyen egy klubnál.

Botrány Angliában: híres sorozatszereplőként figurázták ki Wayne Rooney-t

Wayne Rooney elbocsátása egy jókora botrányt is magával hozott Angliában. A BBC Wayne Rooney Birmingham Citytől való távozásának a hírét úgy tették közzé az X-en (Twitteren), hogy az angol másodosztályú klub menedzserét a

Peaky Blinders (Magyarországon Birmingham bandája) című sorozat főszereplőire jellemző külalakkal ábrázolták.

(A sorozat a Peaky Blinders néven elhíresült Shelby bűnözőcsalád történetét dolgozza fel.) Rooney menesztését pedig így kommentálták az ominózus képpel.

Wayne Rooney nem kímélte a BBC Forrás: BBC

- vette észre a Csakfoci. A Daily Mail által egyszerűen csak bizarrnak nevezett poszt alá Gary Lineker korábbi angol válogatott futballista - aki a BBC-nél a Match of the Day házigazdájaként dolgozik - azt írta: "töröljétek le" - ennek hatására a poszt el is tűnt a tévétársaság oldaláról.

Miért vallott most kudarcot edzőként Wayne Rooney?

Mi történt itt pontosan? A klubhoz közel álló újságírók szerint módszer és a valóság nem egyezett. A játékosok életét túl sok információ és taktikai formáció nehezítette, amelyre ez a keret alkalmatlan volt. Ebben Eustace kiválóan teljesített az anyagilag korlátozott csapatnál (a nettó transzferköltség az elmúlt három évben mindössze egymillió font volt).

A birminghamiek célja a szezon előtt még a feljutás volt, azóta már a kiesés elkerülése. A vezetők nagyon mellényúltak John Eustace menesztésével, és ez már az elején látszott. Wayne Rooney alig két hete ült le a másodosztályú Birmingham City kispadjára, amikor a szurkolók máris lázadtak ellene és elküldték volna a csapattól.

Az ESPN beszámolója szerint az egyik dühös drukker a legutóbbi kudarcot követően azt ordította Rooney-nak,

hogy "takarodj vissza Amerikába", miközben a korábbi angol válogatott csatár a játékoskijáró felé tartott.

A Manchester United legendája akkor így reagált a birminghami szurkolók kritikájára:

"Megértem a szurkolókat, de arra kérem őket, legyenek türelemmel. Nem rég vált meg a klub egy nagyon népszerű menedzsertől, aki jó munkát végzett, így természetesen megértem a szurkolók csalódottságát. Azonban fel kell ismernünk, hogy nem az a fontos, hogy hol tartunk most, hanem hogy hova akarunk eljutni. Szeretnénk fejlődni, mivel természetesen ez a célunk. Az első mondatom a játékosokhoz az volt, hogy

- mondta a Sky Sportsnak az angol szakember.

Üres csillogás jellemzi tehát jelenleg a Birmingham Cityt, amely augusztus elején jelentette be, hogy a hétszeres Super Bowl-győztes Tom Brady a klub résztulajdonosa lett. Ehhez asszisztált Wayne Rooney is, sokba is került neki. Talán majd az új menedzser, a Sunderlandtől érkező Tony Mowbray sikerrel jár. Nem mintha az angol futballnak összességében jót tenne ez az egész sztori.

Edzőként folyamatosan megbuknak az angol aranygeneráció sztárjai

A Manchester United legendája is csak egy az angol "aranygeneráció" tagjai közül - elég csak Frank Lampardra, John Terryre vagy éppen Stven Gerrardra gondolni -, akik folyamatos megégnek azon álom közben, hogy hogy sikeresek legyenek edzőként.

A tény továbbra is az, hogy Gareth Southgate még mindig az egyetlen tagja az 1998-2006-os angol vb-válogatottnak, aki tartós sikereket ért el a legjobbak között.

Nemrég Steven Gerrard kérte az Al-Ettifaq tulajdonosait, hogy nyissák ki a pénztárcájukat, különben nem tudja megmutatni saját menedzseri képességeit.

Gareth Southgate az egyetlen, aki tapsot érdemel? Forrás: AFP/Paul Ellis

Gary Neville a Valenciánál bukott meg, Frank Lampardot kétszer is kinevezték a Premier League-ben menedzsernek, de csak nyafogni tudott játékosai gyengeségei miatt; de alapvetően szinte minden miatt, kivéve a saját képességét.

Kirúgták Wayne Rooney-t: de mi állhat a menesztések hátterében?

Felmerül a kérdés, jól döntött-e a Manchester United-legenda, hogy viszonylag korán visszavonult a futballtól, és úgy döntött, immár edzőként próbál szerencsét az angol futballban.

A 2000-es és 2010-es években az angol futballban senkinek nem volt erősebb a győzelmi vágya és akarata, mint Wayne Rooney-nak. A Manchester United egykori csatárát páratlan munkabírása és számos szenzációs gólja miatt szerették a szurkolók.

Wayne Rooney azért vonult vissza, mert az edzősködésre akart koncentrálni.

A döntést Derby County együttesénél hozta meg, 2021. január 15-én fejezte be a játékos pályafutását, ugyanazon a napon, amikor a klub menedzsere lett véglegesen. Phillip Cocu menesztése után már két hónapig ideiglenesen irányította a klubot.

Wayne Rooney 35 éves volt, amikor visszavonult. A profi fociban nem ritka, hogy a topjátékosok a 30-as éveik végén játszanak, elég csak Lionel Messire, Cristiano Ronaldóra, vagy éppen Zlatan Ibrahimovicra gondolni. Nagy valószínűség szerint Rooney még néhány évig játszott volna, ha a Derby-lehetőség nem jön vártnál talán hamarabb.

Wayne Rooney-t feleseges Cristiano Ronaldóhoz hasonlítani Forrás: AFP

"Ha azt kérdezi, hogy hiányozni fog-e, akkor természetesen igen a válasz,

- mondta Rooney visszavonulása után . "Nekem már volt időm bizonyítani, eljött az ideje ennek a fiatalabb generációnak. Most már arról szól minden, hogy jobb játékosokat faragjak belőlük.

Ám hiába ülhetett edzőként 84-szer a Derby kispadján Rooney, a pénzügyi gondokkal küzdő csapatnál sem volt tündérmese a története, a klub ki is esett a másodosztályból. Mindössze 1.14 pontos átlaga volt, 38-szor kapott ki és a gólaránya is negatív volt a csapattal.

Wayne Rooney a DC Unitednél sem hagyott mély nyomot edzőként Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Lemondását követően otthagyta az angol focit, és visszatért az Egyesült Államokba, ahol a korábbi együttese, a D.C. United edzője lett. Valamivel több, mint egy szezont töltött a klubnál, de

egyszer sem tudott velük a rájátszásba jutni, így 2023 októberében távozott. Nem is csoda, itt még rosszabb pontátlagot (1,04) produkált, 53 meccsből 26-ot elbukott, mindössze 14-et nyert meg,

és természetesen negatív volt itt is a gólarány a csapattal.

Wayne Rooney-tól edzőként is többet várnak, mint amire valójában képes

Ezekkel az eredményekkel talán meg is kaptuk a választ, miért bukik meg mindenhol Rooney, aki már játékosként is utolért a paradoxon: hiába volt a világ egyik legjobb támadója, még többet vártak tőle, mint amennyit teljesített. Még több bajnoki cím? Nemzetközi siker? Mindenképpen valami extra. A

kritikusok Cristiano Ronaldo és Lionel Messi őrült statisztikáit vonták párhuzamba vele kapcsolatban, hogy mit elérhetett volna el, ha fegyelmezettebb,

vagy még elhivatottabb lett volna. Pedig ötször nyerte meg a Premier League-t, de 2008-ban a Manchester Uniteddel elhódította a Bajnokok Ligáját is.

Rooney viszont nagyrészt azoknak az utcáknak a terméke maradt, ahonnan származott, és ez nagy hatással volt rá.

Nemrég nyíltan beszélt ezekről a stresszekről és azok hatásairól, bevallotta, hogy a mérkőzések között ivott, hogy megpróbálja kezelni a stresszt. Ez pedig egyértelmű választ ad arra, hogy miért vonult vissza meglehetősen normális korban. Most pedig menedzserként is többet várnak az angol fociban dolgozók Rooney-tól, mint amire egyelőre fel van készülve a futball-legenda.

Szakemberek szerint azonban pont a játékosként is mutatott erényei, a harcossága, a játék megértése, a hozzáállása lehetnek a fő erényei edzőként is, ha ezeket eredményekkel is tudja párosítani. Jelenleg úgy néz ki, egyelőre egyik csapatánál sem talált megértő fülekre.

Persze talán korai lenne egyelőre leírni vagy azt mondani, hogy végleg megbukott edzőként Wayne Rooney,

már csak azért is, mert talán egyik kispad sem olyan volt, amelyre szüksége lenne. Egyelőre azonban elmondta, pihenésre vágyik, ami érthető is. És ki tudja, hogy mit hoz jövő? Egyszer talán edzőként is elhódítja majd a Premier League, - és a Bajnokok Ligája-trófeát. Azonban ez jelenleg még nagyon távolinak tűnik.