Rettegés és soha nem látott rendőri készültség Angliában az egymást gyűlölő szurkolók miatt

FOOTBALL - ENGLISH CHAMP - NEWCASTLE v SUNDERLAND ANGLETERRE CHAMPIONNAT ENGLAND ENGLISH league NEWCASTLE PREMIER Soccer SUNDERLAND Horizontal CHAMPIONSHIP FOOT FOOTBALL SPORT SQUARE FORMAT
Newcastle United fans celebrate their first goal during the English championship Premier League football match between Newcastle United and Sunderland on March 20, 2016 at St James Park in Newcastle, England - Photo Richard Lee / Backpage Images / DPPI (Photo by RICHARD LEE / BACKPAGE IMAGES Ltd / DPPI via AFP)
Vágólapra másolva!
Példátlan kiterjedtségű, az angol rendőrség történetének egyik legnagyobb akciójával készülnek a szombati Sunderland-Newcastle United északi rangadóra a rendfenntartó erők.

A Tyne-Wear derbi az angol és az európai labdarúgás egyik legnagyobb múltú, és legellenségesebb rivalizálása, ami már számos botrányos jelenetet eredményezett az elmúlt évtizedekben. Mióta a Sunderland nem a Premier League-ben szerepel (2017-ben estek ki), azóta a két csapat nem találkozott egymással, így a szurkolótáborok érthetően "ki vannak éhezve" egymás tarsaságára.

Newcastle United-drukkerek a két csapat egyik 2016-os találkozóján Forrás: DPPI via AFP/Richard Lee

Szombaton 13.45-től végre erre is sor kerül, mégpedig az FA-kupa harmadik fordulójában, amikor a Newcastle a Sunderland otthonában lép pályára. Az FA szabályai szerint a vendég csapatoknak az adott stadion befogadóképességének 15 százalékát kell rendelkezésre bocsátani, ami ezúttal azonban jóval több lesz, hiszen a 49 ezres Stadium of Lightban 6000 Newcastle-fanatikus lesz.

A vendég drukkerek csak a Newcastle FC által bérelt (ez az FA kikötése volt, és 150 ezer fontjába, mintegy 66 millió forintba került a fekete-fehéreknek),

összesen 120 busszal érkezhetnek a stadionhoz, sem autóval, sem tömegközlekedéssel nem mehetnek vendégdrukkerek a meccsre.

A vendégszurkolók jóval a kezdés előtt, reggel 8-kor indulnak a NUFC otthonától, a St. James Parktól 20 kilométerre lévő sunderlandi stadionhoz. A szurkolók csak a buszokról leszállva vehetik át a jegyeiket.

Hogy az angol rendőrség történetének egyik legnagyobb akciójában hány rendőr vesz részt, a The Telegraph című lap megkeresésére sem volt hajlandó elárulni a North Umbria-i rendőrség,

de forrásaik szerint az 1980-as évek bányászsztrájkjai idején sem volt akkora összehangolt akció, mint, ami szombaton lesz.

Ami egyébként nem csak a sunderlandi stadion környékére terjed ki, ahol kordonok sokaságával próbálják majd egymástól távol tartani a két szurkolótábort, de például szombaton délelőtt egész Newcatle-ben tilos lesz alkoholt árulni, a rendőrök pedig bármilyen járművet indoklás nélkül ellenőrizhetnek a két város közötti autópálya szakaszon.

A Tyne-Wear derbin a Sunderland kiesése előtt rendszeresek voltak az óriási balhék, a legemlékezetesebb eset talán az, amikor egy Newcastle-drukker egy rendőrlónak húzott be egyet.