Vágólapra másolva!
A Ferencváros csütörtök este 21 órától a Groupama Arénában lép pályára a görög Olimpiakosz Pireusz ellen, hogy az athéni 1-0-s vereség után a maga javára fordítsa a párharcot, és kiharcolja az Európa Konferencia-liga nyolcaddöntőjébe jutást. Piszkosul nehéz dolguk lesz Dibusz Déneséknek, de ezzel mindenki tisztában van a Fradinál. Dejan Sztankovics kérésének megfelelően a játékosoknak biztos, hogy száz percen át kell küzdeniük, a szurkolóknak pedig pokoli hellyé kell varázsolniuk a Groupama Arénát.

Egy hete, február 15-én a Fradi egy késői góllal 1-0-ra kikapott Pireuszban, és a lefújás után mindenki érthetően el volt kissé keseredve: joggal érezte úgy mindenki, hogy bár a hajrában több helyzetük volt a görögöknek az első 60-70 perc játékát látva a Ferencváros rászolgált volna a döntetlenre. Ugyanakkor már a repülőtérre menet is az volt az általános vélemény: az egy gólos hátrány nem a világ vége, ennek a párharcnak még közel sincs vége!

Ferencváros, Olimpiakosz, Mohammed Abu Fani,
Mohammad Abu Fani (jobbra) és Santiago Hezze harcol a labdáért a pireuszi összecsapáson
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Dejan Sztankovics, a Fradi edzője mindjárt a meccs utáni sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar bajnok nem tett le a továbbjutásról, és a visszavágón abban a szellemiségben fog játszani, ami a párharc megfordításához kell. A szerb szakember ehhez azt kérte, hogy két órára változzon pokollá a Groupama Aréna a pályán és a lelátón is: azaz mindenki adjon bele apait-anyait, hogy meglegyen a továbbjutás.

Ezt történt Athénban

A Karaiszkakisz stadionba több mint két hónap után először engedték vissza a görög szurkolókat, akik valóban hangosak voltak, ugyanakkor meglepően visszafogottak is: 

nem robbantak hang- és füstgránátok, nem volt görögtűz, nem inzultálták a Fradi játékosait, az UEFA ellenőrének alighanem üres maradt a jegyzetfüzete.

Az Olimpiakosz a pályán sem volt félelmetes, a meccs első 60 percében egyértelműen úgy folyt a játék, ahogy azt a Fradinál eltervezték. A magyar bajnok nem húzta magára a görög csapatot, igyekezett megtartani a labdát, és egyszerű, gyors játékkal minél többször eljutni az ellenfél tizenhatosáig. És ki tudja, mi lett volna, ha a videobíró nem vonalaz olyan akkurátusan, hogy kiderüljön, Varga Barnabás a második percben lesről fejelt az Olimpiakosz kapujába. A választ nem tudjuk már meg, de ennél is fontosabb, hogy a visszavágó előtti sajtótájékoztatón a magyar válogatott csatár azt mondta: egyre jobb formában érzi magát, lassan újra százszázalékos állapotban lesz.

Ferencváros, FTC, labdarúgás, Európa-konferencialiga , EKL, Európa Konferencia-liga, edzés, 2024.02.21.
Dejan Sztankovics jól tudja, mekkora csata vár a játékosaira, és milyen fontos szerepe lehet Varga Barnabásnak
Fotó: Ladóczki Balázs / Fotó: Ladóczki Balázs - Origo 

Bár az athéni meccs lefújása után a görög újságírók próbálták sarokba szorítani Sztankovicsot, miszerint "lemeccselte" volna rutinos kollégája, az előző idény végén a Sevillával Európa-ligát nyer José Luis Mendilibar, szó sem volt erről: mindössze a spanyol edzőnek voltak olyan cseréi, akik tovább tudták emelni a meccs ritmusát, míg a Fradi padjáról ezúttal hiányzott ugyanez a minőség.

Jöhet a visszavágó!

A Ferencváros készen áll, ebben egészen biztos lehet mindenki. A zöld-fehérek a hétvégén nem játszottak bajnokit, ami Dejan Sztankovics szerint igazából nem sokat számít egy olyan idényben, amikor nagyjából 60 meccset játszanak az európai kupacsapatok, másrészről viszont először tudott igazán sokat együtt készülni a teljes kerettel. Aminek meg kell, hogy legyen az eredménye.

Ez lesz a MECCS, csupa nagy betűvel, amiben a klub minden egyes alkalmazottjának szerepe lesz. A szurkolóktól azt várom, hogy az utolsó pillanatig támogassák a csapatot, higgyenek a fiúkban, higgyenek a győzelemben.

 Tudom, hogy ezt követően is lesznek még meccsek, de most ez a meccs, amelyen együtt kell harcolnunk" - mondta a felvezető sajtótájékoztatón Sztankovics, aki kiemelte, hogy a sikerért a klub minden alkalmazottja együtt dolgozik.

Ferencvárosi TC - ACF Fiorentina, FTC, Fradi, Ferencváros, Európa Konferencia Liga, csoportkör, 6. forduló, Groupama Aréna, Budapest, 2023.12.14.
A ferencvárosi koreográfia a Fiorentina elleni csoportmeccs előtt. A csapat ezúttal is biztosan számíthat szurkolótáborra
Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo 

Sokan az év meccsének titulálják ezt az összecsapást, de szerintem sokkal inkább a pillanat meccse lesz, ahol egy-egy jó megoldás dönthet

 - tette még hozzá.

Az biztos, hogy a Groupama Arénában telt ház lett, már a hét elején minden eladható jegy elkelt, azaz hangerőben, buzdításban nem lesz hiány.  Attól sem tartunk, hogy a Fradi nem fogja bírni a ráadásokkal együtt legalább 100 perces csatát, ahogy attól sem félünk, hogy nem fogják tudni kezelni a téttel járó nyomást. A csapat már többször megmutatta, tudja kontrollálni a játékot, márpedig ezúttal pont erre lesz szükség: nehogy elhiggyék a görögök, hogy van keresnivalójuk a Groupama Arénában, illetve türelmesnek kell lenni, nem muszáj a meccs elején mindjárt gólt lőni. Persze, ha sikerül, nem fogja bánni senki, csak most adják is meg...

Szavazzon, és kövesse nyomon a szavazás állását!

Mi lesz a Fradi-Olimpiakosz párharc vége?

A megadják, nem adják kérdésben döntő szerepe lesz Clement Turpin játékvezetőnek. A francia bíró a jelenlegi FIFA-mezőny egyik legrutinosabb tagja, aki vezetett már két Eb-n, egy vb-n, fújta a sípot Európa-liga-döntőben (2021-ben a Villareal-Manchester United meccsen) és BL-döntőben is, amikor 2022-ben a Real Madrid legyőzte a Liverpoolt. A magyar szurkolók számára kedves emlék, hogy 2016-ban ő volt a játékvezető az osztrákok elleni bordeaux-i Eb-meccsen, amit 2-0-ra megnyertek a mieink.

A Ferencváros korábbi híres játékosai bizakodóak. Limperger Zsolt szerint a másfél hete kinevezett új edző, José Luis Mendilibar rutinos szakember, aki hamar feltalálja magát új csapatánál. Mucha József Dejan Sztankovicshoz hasonlóan a Fradi-táborban bízik, Nyilas Elek szerint pedig az első mérkőzés alapján egyáltalán nem félelmetes ellenfél az Olimpiakosz.

"Varga Barnáékat előzetesen azzal riogatták, hogy micsoda gazdagság áll a Olympiakosz mögött, és csupa extraklasszis labdarúgót vetnek be, ezért nincs sok esély a továbbjutásra... Ehhez képest még mindig él az esély" – nyilatkozta a Metropolnak az évek óta Tiszakécskén dolgozó Nyilas Elek. A korábbi Fradi-edző, Csank János is bizakodó.

"Negyvenöt percig a magyar bajnok szemre is szépen kombinálhatott. A nyugalom azonban tovatűnt, amikor szünet után a spanyol edző, José Luis Mendilibar zseniálisan cserélt, Horta, Podence, és Jovetics is beállt. Gyanítom, ez a trió a csütörtöki kezdőcsapatban kap helyet" – árulta el a Borsnak Csank, aki anno dolgozott Görögországban is.

A Ferencváros-Olimpiakosz Pireusz meccset az Origo élő szöveges formában közvetíti csütörtökön 21 órától. Az első találkozót a vendégek nyerték 1-0-ra, azaz bármilyen egy gólos Fradi-győzelem esetén hosszabbítás lesz, ha akkor sem változik az eredmény, akkor pedig jöhetnek a tizenegyesek.

Kapcsolódó cikkeink: