Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ellenzi a kék lap bevezetését, melynek teszteléséről szombaton dönt a futball szabályalkotó testülete (IFAB).

"Nem lesz kék lap a legmagasabb szinten.

 Ez egy olyan téma, amely számunkra nem létezik" - jelentette ki Gianni Infantino, a FIFA elnöke amikor megérkezett a skóciai Loch Lomondba az IFAB ülésére. 

A FIFA teljes mértékben ellenzi a kék kártya bevezetését, ha úgy tetszik, piros lapot mutat a kék lapnak.

Infantino hozzátette, mindig nyitottak az új ötletekre és javaslatokra, ugyanakkor meg kell védeni a játék lényegét és hagyományait.

trade fbl sports Women Horizontal HEADSHOT FOOTBALL PRESS CONFERENCE FIFA
Infantino szerint nem lesz kék lap 
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini 

Az ideiglenes kiállítást magával vonó kék lap nem új keletű, mivel az amatőr futballban a sárga és a piros lap bevezetése előtt bevett szokás volt a tízperces büntetés. Ezt akkor kapták a játékosok, ha például egy közepesen súlyos szabálytalansággal akadályoztak meg egyértelmű gólhelyzetet, vagy verbálisan támadták a bírót. A jelenlegi ötletgazdák szerint a kék lap átmenetet jelenthetne a sárga és a piros kártya között. 

Két kék lap ugyanúgy kiállítást érne, mint két sárga, illetve egy-egy sárga és kék lap is pirosat eredményezne.

A labdarúgás "grál lovagjainak" is nevezett IFAB nyolc tagból áll: képviselteti magát az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség - egyfajta tisztelgésül a sportág gyökerei előtt -, továbbá négy főt delegál a FIFA. Mivel a döntésekhez többség szükséges, a világszervezet megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat.

A mostani tanácskozáson a tagok még nem döntenek a kék lap bevezetéséről, csak arról, hogy teszteljék-e egy szezonon át. Az angol szövetség már felajánlotta, hogy a kupasorozataiban próbálják ki először az újítást.