Vágólapra másolva!
Az 1999-2000-es bajnokságban a mostanihoz hasonlóan a Bayern München és a Bayer Leverkusen futott versenyt a Salátástálért. A 29. forduló előtt a Leverkusen két ponttal gyűjtött többet, mint a bajor csapat, így utóbbi freiburgi látogatása sorsdöntőnek ígérkezett a bajnoki cím szempontjából, de az a 2000. április 12-i mérkőzés nem elsősorban a tét miatt emlékezetes, hanem azért, mert olyan szörnyű dolog történt a hajrában, melyre még a most következő 2000. Bayern-bajnoki előtt is mindenki emlékszik.

Hétközi találkozóra érkezett Freiburgba a Bayern 2000-ben a 29. fordulóban, és mivel azt követően már csak öt mérkőzés várt a csapatokra mindenképpen nyernie kellett. Ennek ellenére rosszul kezdődött számára a mérkőzés, a 11. percben a grúz Levan Kobiashvili révén vezetést szerzett a fekete-erdei gárda, majd hat perccel később Sammy Kuffour kiállítása miatt már emberhátrányba is került a Bayern.

73169720
Uli Hoeness menedzser (balra) és Ottmar Hitzfeld vezetőedző (jobbra) döbbenten nézte a pályán történteket
 Photo by OLIVER LANG / DDP / ddp images via AFP

A Bayernnek azt követően is támadnia kellett, hogy a három védőjéből elveszítette az egyiket, és Carsten Jancker révén a 23. percben meg is született az egyenlítő találata. Ám a hajráig újabb gólt nem ért el az emberhátrányban játszó bajnokesélyes.

REPÜLT A GOLFLABDA

A 87. percben 1-1-nél viszont 11-eshez jutott a Bayern. A csereként beállt Mehmet Scholl értékesítette azt, és Bayernnek ekkor már csak „rutinból le kellett hoznia” a maradék kis időt. Ám a 90. percben történt valami, ami miatt ez a mérkőzés bekerült a történelemkönyvekbe.

Oliver Kahn a müncheniek kapusa kirúgáshoz készülődött a freiburgi tábor előtt, 

ám hirtelen elterült a földön.

 Nem volt egy puhány fickó, és eszébe sem jutott volna, hogy szimulálással húzza az időt. Azonnal sejthető volt, hogy nem ok nélkül csuklott össze. Ezt néhány másodperc múlva mindenki láthatta, ugyanis úgy pattant fel a földről, hogy ömlött a fejéből a vér. 

WC2002-MATCH58
A hajrában Oliver Kahn váratlanul összeesett
 PHOTO/EMMANUEL DUNAND

Örült módon rohant az alapvonal felé, talán maga sem tudta miért. A fejéből ömlött a vér. Döbbenetes pillanatot élt át mindenki, aki látta. Egy nézőtérről bedobott golflabda 1-2 centivel a bal szeme felett találta el a világ akkori legjobb kapusát.

"Ha csak egy kicsit lejjebb érkezik a labda, akkor megvakul"

- mondta Ottmar Hitzfeld, a csapat akkori edzője, aki azonnal lehívta csapatát a pályáról. A logikus az lett volna, ha a Uwe Kemmling játékvezető befejezettnek nyilvánítja a találkozót, ám mivel szoros volt az eredmény, és még nem telt el a 90 perc, így ez ebben az esetben félbeszakított meccsnek minősül, és a fegyelmi bizottság hoz döntést a hivatalos végeredményről. Mivel fennállt a lehetőség, hogy a bajnokság végén pontegyenlőség lesz, ezért egy esetlegesen megállapított, nem 2-1-es Bayern-győzelem befolyással lett volna az aranyéremre.

Cameroon - Germany
Ha egy kicsit lejjebb találja el a kemény golflabda akkor megvakul Oliver Kahn
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Kahnt ápolták (szerencsére az rögtön kiderült, hogy a szeme nem károsodott), az illetékesek pedig tanakodtak. A Bayernnek nem volt több cserelehetősége, így 

mezőnyjátékosnak kellett volna a kapuba állni,

 és kettős emberhátrányban lejátszani a maradék időt. Egy esetlegesen kapott gól pedig végzetes következményekkel járhatott a bajnoki címet illetően.

MAJDNEM TÖMEGVEREKEDÉS TÖRT KI

 Stefan Effenberg elkérte a cserekapus, Bernd Dreher mezét, és készült beállni a kapuba. Ám végül Kahn fejét két öltéssel összevarrták, és ő vállalta, hogy

 véres mezben, a hátralévő időre visszaáll a kapuba.

 A freiburgi tábor előtt, ahonnan a súlyos sérülést okozó golflabda érkezett. 

Nem kapott gólt, a Bayern 2-1-re megnyerte a számára nagyon fontos meccset, és miután a Leverkusen döntetlent játszott Rostockban,

 jobb gólkülönbségével az élre állt.

Kahn a szakíróktól másfeles osztályzatot kapott, ami a majdnem tökéletes teljesítményért jár. A lefújás után természetesen üvöltött a mögötte lévő freiburgiakkal, ha tehette volna egyenként felpofozza az összest. A csapat akkori menedzsere (ma nyugállományba vonult tiszteletbeli elnöke), Uli Hoeness, aki a kispadról nézte a meccset, próbálta nyugtatni, „Vul-Kahn”-t, de érthetően nem járt sok sikerrel.

FBL-GER-FRIENDLY-BAYERN MUNICH-BARCELONA
Mehmet Scholl 11-esével maradt versenyben a Bayern a bajnoki címért, és ez a gól  bőszítette fel a szurkolókat
 AFP PHOTO    DDP/JOERG KOCH 

Levonulás közben a két csapat tagjai is összeszólalkoztak. Kahn majdnem összeverekedett a hazaiak játékosával, Andreas Zeyerrel. Utóbbi, aki úgy érezte, hogy a meccset eldöntő 11-est ajándékba kapta a Bayern, üvöltött valamit Kahn-nak, erről évekkel később így vélekedett:

Tényleg nem emlékszem mit mondtam! De nyilván ez nem segített a kialakult helyzeten. Szerintem nem voltam bunkó, de ideges igen, a vereség miatt. Annak persze örültem, hogy semmi komoly baja nem lett Kahn-nak.

Zeyer egyébként 276 Bundesliga1-es meccsen lépett pályára, és elmondta, ennek a 2000-es Freiburg-Bayernnek a pontos eredményére sem emlékszik már, csak erre az említett incidensre.

A MECCS HARMADIK FÉLIDEJE NÉZŐK NÉLKÜL ZAJLOTT

A golflabdát bedobó nézőt egyébként nagyon gyorsan azonosították.

 Egy 16 éves diák volt.

A tárgyalása során (ami a kora miatt nem volt nyilvános) az ügyész szándékosan elkövetett, súlyos testi sértés vádját szerette volna elfogadtatni a bírósággal, és 40 óra közmunkára szóló büntetést szorgalmazott. A bíróság végül gondatlanságból elkövetett testi sértés vétségét állapította meg, és 

30 óra közmunkára ítélte a tinédzsert.

 Az egyesület visszavette a bérletét, és öt évre kitiltotta a stadionból. 

SC Freiburg - 1. FC Cologne
A kulturáltabb freiburgi szurkolók bocsánatot kértek a megsebesített kapustól
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/

A német szövetség 75 ezer márkára büntette a Freiburgot. A kitiltott szurkoló társai a következő hazai találkozón több transzparenssel kértek bocsánatot a kapustól. „Bocs’, Olli!”, „Sajnáljuk!”, „Ne haragudj, Kahn” – ilyen feliratokat lehetett látni a Schalke elleni meccsen.

A szerdai incidens után 

Oli Kahn szombaton védett

az 1860 München elleni, helyi rangadón. Pocsékul, a szakírók majdnem a legrosszabb osztályzatot, az 5-öst adták neki. Nehéz eldönteni, hogy ennek van-e köze a freiburgi incidenshez, vagy sem? Fizikailag nyilván javult az állapota, mégha nagyon fájhatott neki az a seb még három nap múlva is. Aki követte a pályafutását az valószínűleg úgy gondolja, hogy lelkileg túltette magát az eseten, de 

lehet, hogy ez nem így történt.

A Bayern a 30. fordulóban hazai pályán elszenvedett vereséggel lépéshátrányba került a bajnoki címért vívott párharcban, ugyanis a Leverkusen 4-1-re legyőzte a Bielefeldet. A következő három-három meccsét mindkét csapat megnyerte, így az utolsó játéknap előtt a Leverkusen három ponttal megelőzte a Bayernt. 

SOCCER-BAYERN MUNICH-ELBER-CUP
A bajnokság végén a Bayern ünnepelhetett a Salátástállal
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ám a zárófordulóban München „alvóvárosában”, Unterhachingban nem tudott pontot szerezni a Leverkusen, így a két csapat azonos pontszámmal végzett, és a 

jobb gólkülönbségével a Bayern lett az aranyérmes.

A Leverkusen azóta sem (és előtte sem) ünnepelhetett a Salátástállal.

A Bayern München pedig most, 2024. március 1-jén 32-szeres Bundesliga bajnokként készül a Freiburgban vívandó, 2000. Bundesliga1-es mérkőzésére.

Ezzel újabb történelmi tettet hajt végre, és remélhetően ez a találkozó csak ezzel a 2000-es mérkőzésszámmal vonul be a történelembe, és nem olyan dologgal, mint az a bizonyos 2000-es Freiburg-Bayern.

Kapcsolódó cikkek