Vágólapra másolva!
A labdarúgás egyik különös velejárója, kötelező, többnyire inkább csak letudandó feladata a meccsek előtti, utáni sajtótájékoztatók vagy éppen a pályán készült meccs utáni interjúk. Ezeken többnyire a sablonszövegek jönnek, de néha maradandó élményt okoznak a játékosok vagy az edzők, azért, mert vagy még a meccs hatása alatt vannak, vagy éppen a riporterek kérdeznek olyat, aminek következtében felmegy a pumpa az érintetteknél; legutóbb Jürgen Klopp nem bírta cérnával a kérdéseket. Ebben a cikkben most pár ilyen emlékezetes esetet szedünk össze.

Jürgen Klopp, miért nem támadtatok le a 120. percben? Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool az Old Traffordon játszott drámai, hosszabbításos meccset a Manchester United ellen az FA-kupában. A meccs csak az utolsó pillanatokban dőlt el, de a United a hosszabbításban fordítani tudott és 4-3-mal bejutott a legjobb négy közé. Jürgen Klopp csapata így biztosan nem nyerhet idén négy trófeát, de a három még összejöhet, hiszen a Ligakupa már az övék, az Európa-ligában és a Premier League-ben pedig még felérhetnek a csúcsra.

Jürgen Klopp
Jürgen Klopp és Szoboszlai Dominik nem lehetett ilyen vidám a meccs után
Fotó: AFP

A hosszú, kimerítő meccs után Klopp érthetően nehezen tudta türtőztetni magát a meccs végi interjúk alatt, az egyiknél nem is bírta tovább, aminek egy dán riporter itta meg a levét. „Normál esetben a csapatára az intenzív játék a jellemző, a hosszabbításban mégis komoly nehézségei voltak” – hangzott el az újságírótól, amire Klopp kicsit hülyécskének nevezte a kérdést.

„Ha soha nem látja a meccseinket, akkor megkérdezhetné, hogy lehet az ellenfélnek több energiája. Mostanában rengeteg meccset játszottunk. Nem tudom, a Unitednek pontosan mennyi meccse volt. Nagyon csalódott vagyok a kérdése miatt, de maga szerint ez biztosan jó volt” – dühöngött Klopp. „Tehát túl sok meccs” – folytatta volna a riporter, de Klopp erre otthagyta, miközben tovább szidta. „Ne már. Nyilvánvalóan nincs túl jó formában, nekem pedig most nincsenek idegeim erre” – mondta Klopp, aki még ezt követően is tovább mondta a magáét.

Jürgen Klopphoz hasonlóan Harry Redknapp is kiakadt

A Tottenham korábbi menedzsere is faképnél hagyta a riportert, de egészen más okból kifolyólag. Redknapp nagymestere volt az átigazolási időszak végén nyélbe ütött üzleteknek, amiért a bulvársajtó Wheeler-dealernek becézte, amit seftelőnk lehetne talán a legjobban lefordítani. Az egyik riporter egy meccs utáni interjún próbálta ezen a néven szólítani, amit nem vett túl jó néven. Káromkodva küldte el a sunyiba, és ott is hagyta a riportert, aki ezt követően valószínű inkább a nevén nevezte a menedzsert.

Cristiano Ronaldót megsértették

A portugál még a Real Madrid focistája volt, amikor egy BL-meccs előtti sajtótájékoztatón a szemére vetették, idegenben kicsit kevés gólt szerez. CR-nek sem kellett több, megkérte a riportert, hogy ugyan mondjon már valakit, aki több gólt szerez nála idegenben, mióta a Madridban focizik. A felkészült újságíró nem tudott ilyet, a portugál pedig sértődötten kivonult a teremből.

90 perced volt felkészülni és ilyen hülyeségekkel jössz?

A Real Madrid Liverpool elleni Bajnokok Ligája döntője után faggatta a riporter a német Toni Kroost, de nem sok sikerrel. A győztes meccs után Kroos honfitársát sem kímélte, miután azt kérdezte, meglepte-e őket a Liverpool. „90 perced volt arra, hogy értelmes kérdéseket tegyél fel, erre két ilyen hülyeséggel jössz” – jött a válasz, majd próbált kicsit szakmázni, de csak a fejét fogta, majd otthagyta a riportert, akinek később is jelezte, szörnyű kérdéseket tett fel neki.

Bale válasz nélkül elrohant

4-0-s vereséggel búcsúzott a legutóbbi Eb-től a walesi válogatott, a dánok elleni vereség után pedig a csapatkapitány, Gareth Bale vállalta a nyilatkozatot. Bale sokáig tartotta a frontot, de az utolsó kérdés már neki is sok volt, amikor azt kérdezték a kiesés után, hogy ez volt-e az utolsó meccse a válogatottban. Bale később azzal magyarázta a dolgot, hogy szívügye a válogatott, ahol csak akkor nem fog már focizni, ha a labdarúgástól is visszavonult.

Lukaku is megunta

A belga válogatott Londonban lépett pályára az angol válogatott ellen Eb-felkészülési meccsen. A belga csatár a Chelsea-től éppen kölcsönben szerepel a Roma csapatánál, az angol riporter pedig természetesen arról kérdezte, mikor tér vissza Angliába, ha már úgyis viszonylag jó formában van. Lukaku szerint ezt a kérdést nem neki kellett volna feltenni, ezért inkább odébb állt. 

José: Respect!

José Mourinhót nem volt nehéz kihozni a sodrából, így volt ez, akkor is, amikor a Manchester United edzője volt. Egy Tottenham elleni vereséget követően az újságírók előtt bizonygatta, hogy a csapata jobb volt, mint az ellenfél. Azt nehezen lehet értelmezni, hogy a végére hogy jutott el oda, hogy neki három bajnoki címe van Angliában, míg a maradék 19 menedzsernek összesen csak kettő, de így történt. Mire befejezte a mondatát, már állt, majd egyre csak a Respect szót ismételgetve, kiviharzott a teremből.

Ferguson: Ez ide nem jöhet többet

A Manchester United kispadja nem csak Mourinhóból hozta ki a legrosszabbat, olykor Sir Alex Ferguson sem tudott mit kezdeni az újságírókkal. Sajnos nem mindről marad felvétel, pedig nem egyszer előfordult, hogy káromkodva küldte el melegebb éghajlatra a firkászokat, akik szerinte nem az igazságról számoltak be.

Egyszer egy Benfica elleni 2-2-es meccs után ment ki a sajtótájékoztatóról, mert az első kérdező szerint szenvedett a csapata.

Olyan is előfordult, hogy egy sajtóeseményen szólt a személyzetnek, hogy a következő konferenciáról tiltsanak ki valakit.

Trapattoni: Ich habe fertig!

25-nél is több év telt el azóta, de még ma is az egyik legviccesebb leolvadás a legendás olasz mesteré, Giovanni Trapattonié. A Bayern akkori edzője 1998 márciusában tartott sajtótájékoztatót,  ami alig tartott tovább három percnél, de minden másodperce aranyat ér.

Trap három nyeretlen meccs után borult ki a kritikus újságírók előtt, állítása szerint próbálta visszafogni magát, de győzött a temperamentuma. A kiabálása azért is vicces, mert finoman fogalmazva sem Hochdeutsch-ot használ a szakvezető, sok értelmetlen mondata is van, de a javára lehet írni, hogy németül próbált meg és tudott kiborulni. Trapattoni a saját játékosait sem kímélte, a végén pedig még vissza is szólt az újságíróknak, van-e kérdés, mert ha igen, akkor még egyszer el tudja mondani mindezt.

21-szer csúszott ki a száján a b-betűs szó

Pontosabban annak az olasz, c-betűs megfelelője. A szintén olasz Alberto Malesani 2005-ben a görög Panatinaikosz edzője lett, be is jutott a csapatával a BL-be, de a következő szezonban valami félresiklott. Egy Iraklisz elleni 2-2-es döntetlen után a sajtó képviselőin vezette le a feszültségét, amiért szerinte megmosolyogják azt, hogy a játékosok teljesítmény miatt sorra cserélik le a csapat edzőjét. Malesani azzal védekezett, hogy napi 24 órát dolgozik, a teljes kiborulást viszont szerencsére nem kellett lefordítania a tolmácsnak.