Vágólapra másolva!
Az ősszel kirobbant videóbírós botrány a horvát labdarúgásban hatalmas fordulatot vett azzal, hogy kiderült, a játékvezetői testület azóta lemondott elnöke hamis felvétellel csitította el akkor a kritikusokat.

2023 szeptemberében a Dinamo Zagreb kétgólos hátrányból fordított az Osijek otthonában a horvát labdarúgó-bajnokság 7. fordulójában. A fővárosiak színeiben 

Bruno Petkovic a 87. és a 99. percben is egy videózás után megítélt büntetőből talált be Eszéken, így alakult ki a 2-3-as végeredmény. 

A mérkőzést követően a játékvezetői testület elnöke, az azóta lemondott Bruno Maric sajtótájékoztatót hívott össze a bírókra irányuló kritikák miatt, azok lecsendesítése céljából.

AC Milan v Dinamo Zagreb: Group E - UEFA Champions League
Bruno Petkovic értékesített, eszéki büntetői sokat jelenthetnek a végelszámolásnál
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Luca Rossini/NurPhoto

Azóta Kleinheisler László csapatát, a Hajduk Splitet is többször sújtotta a videóbíró döntése, a klubnál meg vannak győződve róla, hogy három súlyos játékvezetői hiba (jogtalanul megadott hazai gól, jogtalanul elvett spliti gól és egy meg nem adott büntető) okozta a múlt szombati, varasdi pontvesztésüket (1-1). A Hajduk ezek után nyilvánosságra hozta a játékvezető és a videóbírós szoba közötti párbeszédet, valamint levelet küldött a szövetség és a játékvezetői testület elnökének.

Hamisított felvétellel nyugtatták meg a kedélyeket

Azóta kiderült, hogy a Hajduk meccsén 

a videóbírós csapat egyik tagja azon a véleményen volt, hogy nem kellene megadni a varasdiak gólját, végül mégis megtették. 

A Sport365 továbbá megírta, hogy nyilvánosságra került a szeptemberi Osijek-Dinamo meccs videóbíró-szobás felvétele is, amelyet állítólag a találkozót követő sajtótájékoztatón levetített az átláthatóságot mindvégig bizonygató Bruno Maric. Ám most leleplezték, hogy 

az akkor elhangzott beszélgetést később, külön vették fel, mert az eredeti párbeszéd tele volt káromkodásokkal, nyoma sem volt benne a higgadtságnak, és abban hallatszódott a játékvezető is, aki a manipulált felvételen meg sem szólalt. 

A Horvát Labdarúgó-szövetség azzal védekezik, hogy ez csak egy illusztráció volt, nem pedig egy hiteles dokumentum, mert az eredeti felvétel lejátszásával a FIFA szabályait megsértették volna.

A hibák akár a teljes horvát focibajnokság végkimenetelét befolyásolhatják, hiszen 24 forduló után a Rijeka egypontos előnnyel vezet a Hajduk, és hárompontos különbséggel a Dinamo előtt a tabella élén.

Kapcsolódó cikkek