Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalosan is közzétette a 2024-25-ös idénytől megújuló Bajnokok Ligája lebonyolítási rendjét. Jön a nyolc meccses bajnoki szakasz, amelyben már nem lesznek párharcok, minden riválissal csak egyszer mérkőzik egy adott csapat. Hiába lesz a főtáblán immár 36 csapat, selejtezőből eljutni odáig szinte lehetetlen lesz.

Hosszas tervezés, szervezés, számolgatás és fejtörés után az UEFA kedden közzétette az európai klubsorozatok 2024-25-től érvényes szabályait. Ezek legfontosabb pontjai a következők lesznek.

Valamennyi sorozatban, azaz a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és a Konferencia-ligában is megszűnik az eddig ismert csoportkör, amikor négy csapatos csoportokban oda-vissza mérkőztek egymással az együttesek. Ehelyett egy úgynevezett bajnoki szakasszal indul a kupaősz, amelyben minden klub egy nagy főtáblán kap helyet.

Manchester City wins 2023 UEFA Champions League title, Erling Haaland
A Manchester City norvég sztárcsatára, Erling Haaland pózol a BL-trófeával a 2023-as döntő után
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2023 Anadolu Agency

Mindhárom sorozatban 36 csapat lesz a főtáblán, de a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában 8-8, míg a Konferencia-ligában 6 meccset játszanak a csapatok.

Ehhez a BL-ben és az El-ben a sorsolás előtt nyolc, míg a Kl-ben 6 csoportot alakítanak ki. Minden csapat 2-2 ellenfelet kap valamennyi csoportból, melyek egyik felével (azaz 4, illetve 3 csapattal) otthon, a másikkal idegenben mérkőzik meg. 

Az UEFA tervei szerint ebben a lebonyolítási formában több lesz a kiélezett és kevesebb az előre lefutott meccs.

A BL-be eljutni továbbra sem lesz gyerekjáték, sőt már-már lehetetlen lesz. Hiába a létszámemelés ugyanis, a selejtezőből elérhető helyek száma csak eggyel nő, négyről ötre, amit a bajnoki ágról indulva lehet elérni. Plusz egy helyet kap az ötödik számú európai bajnokság (jelenleg a francia Ligue 1) harmadik helyezettje, kettőt pedig az előző európai kupaidényben a résztvevő csapataik arányában a legjobban szereplő két bajnokságnak osztanak ki.

A lebonyolítás minden sorozatban azonos lesz: 

a nyolc, illetve hat meccses bajnoki szakasz végén az 1-8. helyezett csapatok a nyolcaddöntőbe jutnak, míg a 9-25. helyezettek oda-vissza párharcban mérkőznek meg a másik nyolc helyért

 (a 9-16. helyezettek lesznek a kiemeltek, ők játszhatják hazai pályán a visszavágókat). A 25-36. helyezettek számára véget ér a szereplés. A nyolcaddöntő párharcaitól kezdve nem lesz változás az eddigiekhez képest.

A BL és az EL bajnoki szakasza a következő idényben szeptembertől januárig, míg a Kl alapszakasza szeptembertől decemberig fog tartani, és mindhárom sorozatnak lesz egy exkluzív játékhete, amikor a másik két sorozatban nem rendeznek mérkőzéseket. Az utolsó fordulók mérkőzéseit egy időben rendezik majd. Az eddigiekhez hasonlóan továbbra is kedd-szerd lesz a BL, szerda-csütörtök az EL és csütörtök a Kl napja.