Vágólapra másolva!
Nem csitulnak a kedélyek a hétfői ETO FC Győr-Budapest Honvéd (0-1) NB II-es focimeccsen történtek után. Ahogy arról beszámoltunk, a második félidő hajrájában a szurkolók egy csoportja összetűzésbe keveredett a kiemelt kockázatú mérkőzés biztosítását végző szolgálat munkatársaival. Most megszólalt egy szemtanú a botrányról.

Megszólalt egy szemtanú a győri focibotrányról 

A drukkerek – és a felvételek tanúsága – szerint a biztonsági cég egy vagy néhány tagja viperával (teleszkópos fém bottal) rontott rá a szektorokban lévőkre. Szerintük túlzó és törvénytelen volt a biztonságiak reakciója. Az ETO is reagált az incidensre, a kiadott közleményben azt írták, hogy mindkét fél felelősségét megvizsgálják. A szurkolók és a klub baráti köre ezzel azonban nem érte be, utóbbi kemény hangvételű nyílt levélben válaszolt a zöld-fehérek közleményére.

Győr, ETO, szurkolók, botrány
Nem csitulnak a kedélyek 
Fotó: ETO Baráti Kör

Hogy mi válthatta ki a biztonságiak súlyos reakcióját? A Kisalföld megkérdezett egy szemtanút, mesélje el, mit látott az incedens során. A tanú a neve elhallgatását kérte:

„Szokásomhoz híven csak a szünet után mentem fel az ultrákhoz. 

A bekapott gól után verbálisan elszabadult a pokol a győri és a kispesti drukkerek között. Ekkor úgy tűnt, a vendégdrukkerek egy része megindult felénk, s ezzel egy időben nagyjából három biztonsági ember bejött a szektorunkba. Volt közöttünk, aki elkezdett kiabálni, hogy fussunk, pánik hangulat alakult ki, majd elkezdődött a lökdösődés.

Nyilván nem vagyunk ma született bárányok, mi is csináltunk már hülyeségeket, de 

ezúttal semmi nem indokolta a kemény fellépést. Nyilván aztán már a drukkerek sem hagyták magukat, komoly verekedés alakult ki, a biztonságiak gumibotokkal, viperákkal ütötték a győri szurkolókat,

 akik megmutatták, hogy bármikor kiállnak egymásért és megvédik a társaikat” – mesélte a szemtanú.

Hogy milyen körülmények uralkodhattak a szektorban, arról egy a közösségi oldalon megjelent hozzászólást idézünk:

Szekusnak szétverték székkel a fejét egy győri ETO-st a földön végighúztak és fejbe rúgták, másik szekus orrát szilánkosra törték!

„Gyalázatos, hogy hazai pályán saját biztonsági embereink verjenek minket. Én amúgy úgy tudom, a biztonsági személyzet tagjai között ugyan van szlovákiai, de javarészt szombathelyi a társaság. Akik úgy tudni, jóban vannak a kispestiekkel” – tette hozzá a szemtanú, aki azt is elárulta, látott sérült győri szurkolót.

„Igen egyik ismerősömnek valószínű betörték az orrát, egy papírzsebkendőt tömött bele, amikor én láttam.”

A mentőszolgálat egy férfit szállított súlyos sérülés miatt a győri kórházba, az intézmény közlése szerint végül két sérült került a kórházba. Az ETO közleménye alapján a mérkőzést biztosító „szerv” két kollégája sérült meg, egy lengyel állampolgár ellen pedig eljárást indított a rendőrség.

Tilos viperát használni

A győri szurkolók részéről felvetődött, hogy jogszerűen használt-e  teleszkópos botot, azaz úgynevezett viperát a biztonsági személyzet a mérkőzésen.

A lap úgy tudja, a vipera a közbiztonságot különösen veszélyeztető eszköznek minősül,

 s a 2003-as vagyonvédelmi törvény szerint Magyarországon a használata szigorúan tilos. 

Bár a törvény a magyar rendőrségnek kivételes esetekben engedélyezi, számukra sincs rendszeresítve a golyósvégű, teleszkópos vipera.