Vágólapra másolva!
Nagy port kavart a napokban a hazai és a német sajtóban is, amikor a Paderborn elleni német másodosztályú mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón a Hertha BSC magyar edzője felállt és hirtelen távozott. Dárdai Pál botrányos jelenete abból fakadt, hogy felidegesítette magát egy újságírón, aki korábban kritizálta őt és a csapatát. Azt gondolhatnánk, hogy a korábbi magyar szövetségi kapitány esete egyedi, de közel sem az. Az edzők a játékosokhoz hasonlóan óriási nyomás alatt vannak nap mint nap, ezt pedig nem mindig könnyű jól kezelni. A futballtörténelemben számos olyan eset történt, amikor egy edzőnél elszakadt a cérna, ezeket az emlékezetes kirohanásokat szedtük egy csokorba.

Botrányos jelenet volt nemrég a Hertha BSC sajtótájékoztatóján, méghozzá egy újságírói kérdés miatt. A Kicker munkatársa, Steffen Rohr feltett egy kérdést Dárdai Pálnak:

Dárdai Pál, Hertha BSC, botrányos jelenet
Dárdai Pál botrányos jelenete mellett nem ment el szó nélkül a Hertha
Fotó: David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

„Pénteken megy a Hertha Paderbornba, ismét egy közvetlen rivális a tabellán. Milyen játékra számítasz? Milyen focit játszik az ellenfél? Változott a Paderborn a játékstílusa Florent Muslija januári távozása után?

Dárdai láthatóan bosszús volt, majd így válaszolt:

Steffen, azt írtad, hogy a Herthának nincsen koncepciója. Ameddig ezt így látod, addig nincs miről beszélnünk. Jöhet a következő kérdés, köszönöm" - mondta a magyar edző.

Az újságíró nem hagyta annyiban, nagyjából öt perccel később újra szót kért:  "Szeretném végezni a munkámat, Pali, újra megpróbálom."

Botrányos jelenet: Dárdai Pál elviharzott a sajtótájékoztatóról, de most is így tenne

Dárdainak azonban 

elege lett, felállt és elhagyta a sajtótermet, a távozáskor azt mondta: „Oké, Steffen, mondtam valamit. Köszönöm.” 

A magyar edző nem is tért vissza, így a Hertha játékosa, Fabian Reese egyedül válaszolt a kérdésekre.

A történtek után a hírek szerint válságértekezlet volt Berlinben, ahol a pletykák szerint már Dárdai lehetséges utódját kereste a vezetőség. A Hertha sportigazgatója, Benjamin Weber elárulta, hogy Dárdaival megbeszélték a történteket, részleteket azonban nem árult el róla.

„Persze, természetesen – nyilatkozta Dárdai a Sky-nak még a mérkőzés előtt arra a kérdésre, hogy ugyanígy cselekedne-e még egyszer, mint a szerdai sajtótájékoztatón. 

– Ez [miszerint a Hertha BSC-nek nincsen koncepciója] sértő ránk és a rajongókra nézve. Igenis van, a »Berliner Weg«, és ha valaki azt gondolja, hogy nincs, akkor ő ezzel a valótlansággal csak bajt akar okozni.  

Márpedig én nem beszélek valótlanságokról az emberekkel, így nőttem fel. Ezért aztán felkeltem és kimentem, és ugyanezt tenném holnap és holnapután is."

A Paderborn elleni győzelmet követő sajtótájékoztatón is természetesen megkérdezték Dárdait az újságírók a mérkőzés mellett a szerdán történtekről is, és a magyar edző ekkor is kitartott a véleménye mellett.

A Kicker azt írta, hogy a Dárdai által említett márciusi kritikájukban nem a 'Berliner Weg' ellen szólaltak fel, hanem „épp ellenkezőleg: kifejezetten dicsérték a tehetségeket, viszont kiemelték néhány játékos hiányosságát, hozzáállásbeli problémáját és a labdabirtoklásbeli ötlettelenséget, vagyis azokat a szempontokat, amelyek az edző felelősségi körébe tartoznak". Mint a neves német sportlap írta, a magyar edző ezekre a kritikákra – amelyek miatt szerdán Dárdai Pál kivonult – később sem reagált.


Berlinben most turbulens a légkör, a hamu alatt izzik a parázs. Miközben a csapat szurkolói kiállnak a magyar edző mellett, a tulajdonosok lépései már nem ennyire egyértelműek. 

  • Mi van a háttérben? 
  • Visszatérhet a Hertha utánpótlásához? 
  • Vagy esetleg hazafelé, Magyarországra veszi az irányt? 

Erről beszélgettünk nemrég a Látható Légió 5. adásában.

Kondás Elemér a következő kérdést kérte, Pep Guardiola másolta a magyar edzőt

Természetesen nem Dárdai Pál az egyetlen edző a futballtörténelemben, aki a viselkedése miatt került a címlapokra. Maradva még a magyar edzőknél, ki ne emlékezne Kondás Elemér 2015-ös nyilatkozatára, amikor a hazai pályán játszó címvédő Videoton 1-0-ra győzte le a DVSC-TEVA együttesét.

A mérkőzést követően Kondás Elemér az M4 televízió riporterének 

nem kívánt beszélni a szurkolótáborral szemben kialakult viszonyáról és arról, hogy szeretne-e azon javítani. A Loki edzője a következő kérdést kérte...

Kondás Elemér később a Debrecen Televízió Hajrá! sportműsorának adott nyilatkozatában kért bocsánatot a szurkolóktól.

„Én úgy gondolom, hogy mindenkinek megadtam és megadom a tiszteletet, amit visszafelé is elvárok természetesen. Amit mondtam, én

szerintem nem volt abban semmi sértő, nem is állt szándékomban megsérteni senkit, szó sincs erről, hogy akarattal valakit megsértettem volna, ha valaki mégis ezt sértésnek vette volna, őt arra kérem, hogy ne haragudjon

 – mondta az edző.

Két évvel később a Manchester City edzője, Pep Guardiola is hasonló helyzetbe került, miután 1-1-et játszott a csapata a Premier League-ben az Evertonnal. A City a 44. perctől emberhátrányban játszott, a bíró egy véleményes szabálytalanságért osztotta ki a második sárga lapot Kyle Walkernek. A mérkőzés után a kiállításról Pep Guardiolát, aki csak annyit mondott, „a következő kérdést, legyen szíves.”

Amikor a riporter visszakérdezett, az edző azzal magyarázta a válasz megtagadását, hogy ott akar lenni Bournemouth-ban, a City következő meccsén, sugallva azt, hogy amennyiben kritizálja a bíró döntését, eltilthatják.

A Vidi korábbi edzője is alaposan kiakadt

Visszakanyarodva még egy kicsit a magyar vonalra, 2014-ben José Gomes, a labdarúgó NB I-ben szereplő Videoton vezetőedzője rendkívül feldúltan nyilatkozott a Lombard Pápa elleni döntetlen (2-2) után, és úgy fogalmazott, mindenkinek tisztelnie kellene a fehérváriakat. 

A portugál szakember kiabálva zárta a sajtótájékoztatót, majd kivonult.

Íme, az esetről az nso.hu videója:


Sir Alex Ferguson és José Mourinho sem kivétel

A Manchester United legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson is tett olyan a karrierje során, mint Dárdai Pál. Ferguson besokallt az egyik újságíró kérdésétől a Benfica elleni BL-meccs után, és elhagyta a sajtótájékoztatót.

A skót szakembert arról kérdezték, hogy a két manchesteri csapat vajon amiatt szenved-e a Bajnokok Ligájában, mert a Premier League színvonala csökken.

"Ez most komoly? Mi nem szenvedünk a BL-ben" - mondta mosolyogva Ferguson, miközben kivonult a teremből.

Fergussonnak korábban is voltak problémái a sajtóval. Volt, amikor azt kérte, hogy tiltsák ki a sajtótájékoztatókról azt az újságírót, aki Ryan Giggs magatartásáról kérdezte őt. Akadt olyan is, amikor káromkodva osztott ki egy angol újságírót, amiért nem azt jelentette meg, amit Ferguson mondott. 2005-ben szintén kivonult egy sajtótájékoztatóról, miután egyperces beszédet tartott arról, hogy az újságírók lejárató kampányt indítottak a klub ellen.

A legendás angol edző, Harry Redknapp nem sajtótájékoztatón, de interjú közben borult ki, majd hagyta ott a riportert. 

A bulvársajtó Wheeler-dealernek (seftelő) becézte - mivel nagymestere volt az átigazolási időszak végén nyélbe ütött üzleteknek -, az újságíró pedig az egyik meccs végén próbálta így szólítani, ezt nem nagyon kellett volna.

Redknapp ugyanis káromkodva küldte el a fenébe, és ott is hagyta a riportert.

A sajtótermeken kívül is bőven akadnak edzői botrányok

Kicsit elengedve a sajtótájékoztatók és az újságírói kérdések vonalát is bőven akadnak olyan esetek, amikor az edzők elvesztették a fejüket.

Valósággal sokkolta a közvéleményt az a videó, amelyben hallható, hogy Véber György, az Újpest FC utolsó bajnokcsapatának futballistája nyomdafestéket nem tűrő szavakkal sértegette az irányítására bízott U19-es csapat futballistáit.

Az MTK elleni meccsen egy szülő ugyanis rögzítette, ahogy a saját futballistáit szapulja.

„K..va életbe, ereszd már el, kerüld ki körbe, b..d meg! Beleül az öledbe! Ez nem igaz, hogy nem mész rá, egy hónapja ugatom! Egyszerűbb, ha rúgsz egy öngólt minden meccsen. Buta f..sz! B... szájba az összes a k..va anyját! Neked eszed annyi van b... meg, mint annak a bábúnak ott, vitted ki a raktárba, b..d meg... A fa..omba kerültök ti ide, b...d meg, Újpestre, ilyen tudással. Vak ge.ik gyülekezete, ... meg. Goldballba, meg ott kéne a f...om tudja, hol lennetek. Falutokba... Senkiháziak..."

Az ecuadori labdarúgó-bajnokságban megrendezett Delfin-Aucas mérkőzésen botrányos jelenetet láthattak a szurkolók. A vendégek vezetőedzője az ellenfél két játékosát is megütötte, majd a bíró azonnal kiállította.

A mérkőzés 17. percében az oldalvonal mellett harcoltak a labdáért a játékosok, és az egyik hazai futballista lendületből, de nem szándékosan, felborította az Aucas edzőjét. 

A vendégek trénere ezen felháborodott és megütötte a focistát, aki felé még egy rúgó mozdulatot is tett. A dühöngő szakember ezek után sem állt le, a bíró orra előtt az ellenfél másik játékosát is nagy erővel tarkón vágta hátulról. 

A játékvezető mindezek láttán nem hezitált, azonnal lezavarta a pályáról a magáról megfeledkező edzőt.

Idén márciusban akadt olyan is eset is a focivilágban, amikor tettlegességig fajult egy eset.  

A Serie A-ban szereplő Lecce vezetőedzőjét, Roberto D'Aversát kis is rúgták, miután a a bajnokin lefejelte a Hellas Verona egyik futballistáját.

A Hellas Verona 1-0-s győzelmével véget ért bajnoki meccs lefújását követően a Lecce hátvédje, Marin Pongracic, illetve az ellenfél csatára, Thomas Henry összeszólalkozott egymással.  A hazaiak 48 éves edzője odament a vitázó felekhez, majd fejelő mozdulatot tett Henry felé, aki éppen az egyik partjelző előtt esett össze.

"A Lecce-Verona találkozó végét követő történések miatt a Lecce bejelenti, hogy felmenti Roberto D'Aversa vezetőedzőt kötelességei elvégzése alól" - írta közleményében a klub.

Sajnos a közelmúltban nem ez volt az egyetlen hasonló eset. Február végén a Sparta Praha a Galatasaray otthonában elszenvedett 3-2-es vereség után hazai pályán 4-1-re nyert, így bejutott a legjobb 16 közé a labdarúgó Európa-ligában.

A lefújást követően a csehek ünneplésébe közbeszóltak a mérges törökök, és elszabadultak az indulatok. Tömegverekedés alakult ki a pályán, amelyben a játékosok és a két edzői stáb is részt vettek. Végül "csak" a vendégek edzőjét állította ki a játékvezető: Okan Buruk kapott piros lapot.

Végül pedig ki mással is lehetne zárni a sort, mint az Atlético Madrid "őrült" edzőjével, Diego Simeonéval. Az argentin szakember többször is bebizonyította már, hogy nem megy a szomszédba egy kis bunkóságért.  A 2019-es BL-nyolcaddöntő első meccsén, hazai pályán a Juventus ellen (2-0)

az olasz szurkolókat hergelte a nemi szervét fogdosva, majd 2022-ben Bayer Leverkusen elleni csoportmeccsen ismételte meg a tettét az egyenlítés után.

"Nem egy szép gesztus, de egyszerűen úgy éreztem, meg kell tennem. Már játékoskoromban is így ünnepeltem a Laziónál. Ezzel mutatom meg a szurkolóknak, hogy tökösek vagyunk. Csak elnézést kérhetek mindazoktól, akiket feldühítettem, de a szívemből jött" - mondta akkor Simeone.