Vágólapra másolva!
George F. Hemingway, a Budapest Honvéd egykori tulajdonosa szerint a magyar labdarúgó-válogatott "most azon csúcson van, amit ezzel a kerettel el lehet érni", és Marco Rossi szövetségi kapitány együttese képes lehet továbbjutni a nyári Európa-bajnokságon a házigazda németeket, valamint a svájciakat és a skótokat is felvonultató csoportból. A 72 éves üzletember az M1 aktuális csatornának adott interjúban úgy fogalmazott, a válogatottal szemben nem szabad túl magasra tenni a lécet, szerinte ugyanis már az siker, hogy a csapat kijutott az Eb-re - írja az MTI.

"Ez az együttes képes arra, hogy bizonyos ellenfeleket megverjen, és biztos vagyok abban, hogy az Európa-bajnokságon a tisztes helytállás meglesz, a válogatott tisztességes eredményt fog elérni, de nem kell Eb-címet vizionálni" - jelentette ki Hemingway, aki 2006 és 2019 között irányította a kispesti csapatot.

Hemingway vezetésével bajnok lett a Honvéd
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

"Tizenhárom évig benne voltam, természetes, hogy vannak gondolataim. Reménykedem abban, hogy a Honvédnak a másodosztályban nem lesznek kiesési gondjai, de a mostani tulajdonosok hozzá nem értő, haszontalan, inkompetens embereket vettek fel, ezért mélyrepülés kezdődött, amit már nem tudtak megállítani" - mondta Hemingway, aki szerint "magáért beszél", hogy a kispesti klubnál a 2019-es eladás óta mennyi vezetőedző megfordult már.

"Ha az ember egy futballklubot akar vezetni, azt kétféle módon lehet: az egyik, hogy megtanulja a szakmát és jó emberekkel veszi körül magát, nekem ez három évembe került. A másik, hogy a tulajdonos csak ünnepelteti magát és hozzáértő embereket alkalmaz, ők hozzák a szakmát. Harmadik út nincs. A jelenlegi tulajdonosok a második utat választották, de rossz embereket vettek fel szakmai posztokra" - jelentette ki.

Hemingway felidézte, hogy korábban támogatta az NB I létszámának 16-ról 12 csapatra történő csökkentését, most viszont jónak tartaná azt, ha 18 együttes szerepelne a magyar élvonalban.

"Van pénz, de az most természetesen nincs rendesen elosztva. Ha egyik csapat sem lenne favorizálva, akkor elegendő lenne a pénz arra, hogy fenntartsanak egy 18 csapatos első osztályt. Mindezek mellett a légiósok számát háromban kellene maximalizálni, az akadémiákról érkező fiatalokat pedig játszatni kellene, így a válogatott is megerősödne egy 5-10 éves periódusban, mert az ifjú futballisták az NB I-ben játszanának és lenne egy komoly bajnokság. Persze ha nincs egy olyan együttes, ahova minden pénzt odairányítanak, akkor két-három évig nem lenne nemzetközi kupában eredmény, de később ugyanazokat az eredményeket három-négy klub érhetné el" - fejtette ki az üzletember. 

Marco Rossiról úgy vélekedett, az olasz edző a kezdetektől fogva jó szakember volt, mindemellett jó ember is és maga mellé tudta állítani a többi jó embert.

"Sok olyan edző van, aki szakmailag magas színvonalat képvisel, de vacak, jellemtelen ember, vagy nincs karaktere. Rossi nem ilyen, és a Honvédnál is sokat tanult, ennek is köszönhetően lett eredményes szakember" - jelentette ki.