Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
Egészen mesébe illő Kevin Lidin története, ugyanis a svéd focista pár éve még szurkolók ezrei előtt játszott Olaszországban, ám súlyos sérülései miatt 23 évesen kénytelen volt visszavonulni. Kevin Lidin élete legnehezebb döntése után aztán váratlanul mindent maga mögött hagyott, és Thaiföldre utazott, hogy buddhista szerzetesként kezdjen új életet egy kolostorban.

Kevin Lidin 1999. március 4-én született Svédország egyik legrégebbi városában, Lundban. Pályafutását is szülővárosának csapatában, a Lund BK-ban kezdte, amely néhány sikeresnek mondható évet leszámítva – kilenc szezont játszott a második legmagasabb szinten – története során rendre a harmadosztályban szerepelt. A Transfermarkt adatai alapján a svéd focista 32 meccsen 3 gólt lőtt a korosztályos együttesben, tehetségére pedig gyorsan felfigyeltek Olaszországban, és az AC Pisa labdarúgócsapata 2017-ben leszerződtette.

Kevin Lidin
Kevin Lidin már egészen fiatalon légiósnak állt, de folyamatos sérülések miatt nem tudott maradandót alkotni
Fotó: Instagram/kevin_lidin

Kevin Lidin útja az olasz másodosztályból a thaiföldi kolostorig

A svéd labdarúgás egy nagy ígéretének azonban nem indult jól az olaszországi karrierje, ugyanis Pisában nehezen találta meg a számításait új csapatában, emiatt pedig folyamatosan kölcsön adták. Szerepelt a Bologna, a svéd Eslöv csapatában is, valamint rövid időre visszatért a Lundhoz.

Két évvel később, 2019-ben a Pisa megnyerte a Serie C küzdelmeit, és feljutott az olasz másodosztályba, ám a toszkán csapat sikerének Lidin csak részben örülhetett. Az akkor 20 éves játékost folyamatos sérülések hátráltatták, emiatt pedig gyakorlatilag az egész 2018/2019-es szezont kénytelen volt kihagyni. 

Pályafutása ezt követően nem éppen úgy alakult, ahogyan azt előzetesen várta, mivel nem sokkal azután, hogy 25 ezer szurkoló előtt ünnepelte a csapat bajnoki címét az Arena Garibaldi stadionban, újra kölcsön adták. Fél évet lehúzott az alacsonyabb osztályban szereplő Paganese együttesénél, majd amikor 2020-ban visszatért Pisába, közölték vele, hogy felbontják a szerződését. Érdekesség, hogy a toszkán csapat egy évvel később éppen a svéd középpályás helyére szerződtette a magyar labdarúgó-válogatott alapemberét, Nagy Ádámot, aki jelenleg kölcsönben szerepel a Speziában.

Kevin Lidin
Lidin rövid karrierje során Olaszországban érte el legnagyobb sikereit
Fotó: Instagram/kevin_lidin

Lidin másfél évig csapat nélkül volt, ami megviselte lelkileg. Aztán visszatért Svédországba és az alacsonyabb ligában szereplő Bunkeflónál próbálta újra felépíteni magát. Hellyel-közzel sikerült is, így 2022 januárjában a svéd negyedosztályban szereplő Linero IF csapatához igazolt. Összesen tíz alkalommal lépett pályára, mindannyiszor végig a pályán volt. Azonban makacs sérülései miatt egy évvel később élete legnehezebb döntését meghozva kénytelen volt befejezni a pályafutását. A focista visszavonulása abból  szempontból nem meglepő, hogy három év alatt hat műtéten esett át. Ez után viszont érdekes fordulatot vett az élete. A nyugodtabb életre vágyó fiatal futballista a saját lelki békéjének megtalálása miatt útkeresésre indult, és mindent maga mögött hagyva buddhista szerzetesnek állt Thaiföldön.

Kevin Lidin
Teljesen kopaszra borotválták a svéd focistát
Fotó: Instagram/kevin_lidin

Fontos a mentális egészség

A focisták életstílusa és fizikai terhelése rendkívül magas szintű, ami rengeteg egészségügyi kihívást rejt magában. A múlt hónapban a 2016-os foci-Eb-t is megjárt ír futballista, Stuart Dallas jelentette be, hogy visszavonul, miután két éve küzdött sérüléssel, de az egyik legsikeresebb spanyol futballista, Raúl García is szögre akasztja a stoplist a szezon végén.

De nem csak a labdarúgásban, hanem minden sportágban fontos a mentális egészségre való odafigyelés. A háromszoros olimpiai bajnok magyar vívó, Szilágyi Áron például tizenhárom éve dolgozik együtt sportpszichológusokkal, márpedig ezek a szakemberek nem csupán a csúcsteljesítmény elérésében, hanem a nehéz helyzetek leküzdésében is segítenek egy sportolónak. Így egy súlyos sérülés vagy gyengébb teljesítmény után könnyebben lehet felállni a padlóról. 

Kevin Lidin
Kevin Lidin buddhista szerzetesként kezdett új életet
Fotó: Instagram/kevin_lidin

Profi focistából buddhista szerzetes: az Instán is megosztotta átalakulását 

Ugyanakkor Lidin más módszert választott a lelki- és mentális egészségének megőrzése érdekében. Olyat, amit a nyugati civilizációban nevelkedett emberek többsége nem hozott volna meg. Bár az élete 180 fokos fordulatot vett, amióta visszavonult, továbbra is élete fontos részének tekinti profi labdarúgó-pályafutását, amely során egyetlen trófeát nyert.

Elkezdtem magamra jobban figyelni, és folyamatosan azt kérdeztem magamtól, hogy mi a boldogság, mi az élet célja?!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az anyagi szabadság és a híressé válás boldoggá tesz minket. Szerzetessé válásom során tanulmányoztam a boldogság tudományát, rengeteg jógagyakorlat után pedig megtaláltam a választ. Megtanultam, hogyan kell megszerezni és megtartani a boldogságot" – írta Lidin Instagram bejegyzésében.

Kevin Lidin
A 23 évesen visszavonult svéd focista jógázás közben
Fotó: Instagram/kevin_lidin

A visszavonulás óta teljesen új életet kezdett. Kevin Lidin Instagram oldalán rendszeresen oszt meg bejegyzéseket az ázsiai utazásáról és a testi-lelki átalakulásáról. A svéd focista egy programon keresztül jelentkezett az egy hónapon át tartó szerzetesi képzésre. Hosszú, szőke hajkoronával érkezett meg Thaiföldre, ám amikor szerzetesnek állt, akkor leborotválták a fejét a felszentelési ceremónián, ugyanis ez egyfajta jele a világi életről való lemondásnak. A kolostorban töltött napok alatt átértékelte addigi életét, sőt már elfogadta, hogy mik a foci előnyei és hátrányai. 

Szerintem többet tanultam a 30 nap alatt, mint 15 év alatt az iskolában. Jobban megismertem saját magamat, és többet tanultam az életről is"

 - mondta az Ázsiába szerzett tapasztalatairól a korábbi középpályás.

A korábbi profi focista a visszavonulása óta tudatosabban figyel már az egészséges életmódra, már nem fogyaszt húst és alkoholt sem. Gyakran modellkedik, egzotikus helyeken járva pedig naphosszat lótuszülésben meditál és jógázik. Azonban a kolostori elvonulás nem teljes elszigetelődést jelent. Így fordulhatott elő például, hogy a svéd focistáról tavaly egy híres ruhamárka készített fotósorozatot Angliában.

Hogyan lehet valaki buddhista?

Az egyik legősibb vallásnak számító buddhizmus alapvetően Indiából származik, de később elterjedt Ázsiában, mára pedig már a világ számos országában találni buddhista közösségeket. Érdekesség, hogy a Buddha idejében senki nem akart buddhistává válni. Inkább csak tanácsért fordultak hozzá, majd a kérdezők közül többen úgy határoztak, hogy tanítványaként fogják követni őt. 

A buddhizmus lényege, hogy kerülni kell mindent, ami rossz, azt cselekedni, ami jó, s közben megtisztulni lelkileg. 

Kevin Lidin
Egy hónapot töltött egy thaiföldi kolostorban a Pisa labdarúgócsapatának korábbi játékosa
Fotó: Instagram/kevin_lidin

Vagyis a buddhizmus inkább egy szemléletmód, ahogyan az életre tekintünk. Ehhez persze egyfajta belső változás szükséges.

Öt erkölcsi fogadalom a buddhizmusban:

  1. Az öléstől való tartózkodás
  2. Tartózkodni attól, hogy azt elvenni, amit nem adtak.
  3. Helytelen szexuális magaviselettől való tartózkodás.
  4. Hazugságtól, hamis beszédtől való tartózkodás.
  5. Bódító italok és tudatmódosító szerek fogyasztásától való tartózkodás.

Két esetben válhat valaki buddhista szerzetessé. Az egyik, hogy már gyerekkorában a szülők beadják egy kolostorba egy Láma fennhatósága alá, míg a másik esete az, hogy az ember élete során eljut egy olyan kritikus szakaszba, amikor úgy dönt, hogy a buddhista tanítások hatékonyabb gyakorlása érdekében kolostorba vonulva szerzetesnek áll. Fontos azonban leszögezni, hogy egyik eset sem szól örökké. 

A buddhista szerzetesek élete nem könnyű 

A buddhizmus egyik fontos tanítása a dána, vagyis az adakozás, az adomány és mások segítése. Lidin szerint ez sokak számára nehézséget jelent a hétköznapi életben, mivel a legtöbben a boldogságot az anyagi javakban mérik, amik az identitásunk fontos részét képezik. A visszavonult focista az utazása során megtapasztalt számos életbölcsességet, és azt is, hogy a buddhista szerzetesek élete nem könnyű.

Kevin Lidin
Nagy változáson ment át a most 25 éves Lidin, még az alkoholról is lemondott
Fotó: Instagram/kevin_lidin

"Mielőtt még szerzetes lettem, nem értettem igazán, mennyire fontos másoknak adni. Amikor az ember ad valakinek, és azt szívből teszi (nem muszájból), a másik fél pedig elfogadja azt, akkor a boldogságot mindketten megtapasztalják. A szerzetesek élelmet kapnak, cserébe áldást vagy tanítást adnak. E nélkül a szerzeteseknek nincs ennivalójuk. Nehéz volt ételt kapni olyan emberektől, akik nagyon egyszerű életet élnek. De a buddhisták úgy tartják, hogy ha nem születik valaki gazdagnak, akkor még többet kell adnia, hogy a következő életében jobb sorsa legyen. 

Sok nyugati ember nem gyakorolja az adakozást, mert azt hiszik, hogy a boldogság egyenlő a pénzzel és az anyagi javakkal. Ezért ragaszkodunk a materiális dolgokhoz, mindig többet akarunk, és nem gondolunk másokra.

Nem kell nagy dologra gondolni, egyszerűen azzal is ad az ember, ha önkéntesen segít, és ettől jobban is fogja érezni magát. A szándék a fontos" – írta a 23 évesen visszavonult focista az Instagram-oldalán.

Bár a 25 éves svéd ex-futballista már visszatért a kolostoron kívüli életbe, és jelenleg jógatanárként dolgozik Thaiföldön, de az egészen biztos, hogy élete legizgalmasabb kalandját élte át az utóbbi években, miközben rálelt a boldogság titkára is.

Legendás olasz csatár is buddhizmusra váltott

Nem Lidin az egyetlen futballista, aki a buddhizmus tanításait gyakorolva kezdett új életet. Minden idők egyik legismertebb olasz labdarúgója, Roberto Baggio évekig a világ legjobb csatárai közé tartozott, de karrierje az 1994-es világbajnokságon kihagyott sorsdöntő tizenegyes után teljesen megváltozott. Önéletrajzában beszámolt róla, hogy rengeteget küzdött azzal, hogy túltegye magát az önsajnálaton. Baggio karrierjét ráadásul súlyos sérülések is befolyásolták, amik miatt a buddhizmusban talált gyógyírt.

Uruguay v Italy-Final-FIFA U-20 World Cup Argentina 2023, Roberto baggio
Roberto Baggio az egyik leghíresebb focista, aki buddhista hívő lett
Fotó: NurPhoto via AFP

"Katolikus családból származom. Akkor ismertem meg a buddhizmust, amikor Firenzébe kerültem. Rossz időszakban voltam, alig játszottam. Egy barátom aki jó ideje már a buddhizmus tanításai alapján élt, elhívott magával. Nem nagyon hittem a dologban, de azt mondtam magamnak: adok az egésznek fél évet. A harmadik nap után tudtam, nem hibáztam. Sok dologra rájöttem. Például teljesen felesleges másokban keresni a hibát, és ítélkezni, ha nem éred el a kitűzött céljaidat. Ez csak időpocsékolás. A jövőd a te kezedben van" – mondta korábban a világbajnoki ezüst- és bronzérmes olasz válogatott csatár.

Baggio tanácsára a francia válogatott Sébastien Frey szintén a buddhista hitre tért át egy súlyos térdsérülés után. Az Inter, a Parma és a Fiorentina korábbi kapusa ráadásul azt állította, hogy az új hitnek volt köszönhető a gyógyulása is. 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről