Vágólapra másolva!
A spanyol futballbajnoki címvédő FC Barcelona mezéből fogyott a legtöbb tavaly, a bevételi rangsor élére repítve a katalán klubot, míg Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool a negyedik helyen található.

A Mundo Deportivo a kontinentális szövetség, az UEFA 2023-as pénzügyi jelentését részletező anyagában kiemeli, hogy a Barca messze megelőzte a Real Madridot és a Bayern Münchent. A mezek és más futballárucikkek értékesítéséből származó bevételeket tekintve a tíz legjobb európai klub rangsorában negyedik a magyar válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool.

Liverpool, Szoboszlai Dominik
A Liverpool mezéből fogyott a negyedik legtöbb a világon
Fotó: AFP

Érdekesség viszont, hogy míg a Manchester United, az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham is tagja az élvonalnak a szigetországi élklubok közül, addig 

a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában címvédő, aktuális klubvilágbajnok Manchester City nincs a tízes listán.  

Szakíthat a legendás sportszergyártóval a Barcelona

A Mundo Deportivo beszámolója szerint a Barcelona megszakíthatja 1998 óta tartó együttműködését a Nike-val. A katalán klubot ugyan 2028-ig köti szerződés az amerikai sportszergyártóhoz, ám a kapcsolat hamarabb is véget érhet, mivel a Barcelona állítólag mostanra feszült viszonyba került a mezgyártóval. A hírek szerint a Puma jó eséllyel pályázik arra, hogy a Barca mezszponzora legyen, mivel jelentősen több pénzt hozna évente a szponzoráció terén a spanyoloknak, akiknek viszont nagyjából 20-25 millió euró közötti összeget kellene fizetnie a Nike-nak, ha a szerződés lejárta előtt mondaná fel a szerződést. 

Barcelona
A Barca-mezek voltak a legkelendőbbek 2023-ban
Fotó: AFP

Azonban Joan Laporta klubelnök a RAC1-nek nyilatkozva kilátásba helyezett egy harmadik megoldást is, miszerint a Barcelona saját márkát hozna létre. A klub ennek érdekében már lépéseket is tett, több ázsiai gyárral is előrehaladott tárgyalásokat folytat. A Barcelonának legkésőbb jövő márciusig kell meghoznia a döntését.
    
A 2023-as bevételi lista legjobbjai az UEFA adatai szerint:
 1. FC Barcelona 179 millió euró
 2. Real Madrid 155 millió
 3. Bayern München 147 millió
 4. Liverpool 132 millió
 5. Manchester United 130 millió
 6. Paris Saint-Germain 97 millió
 7. Arsenal 89 millió
 8. Chelsea 87 millió
 9. Juventus 74 millió
10.Tottenham 74 millió