Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
Javier Tebas, a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke terjedelmes interjút adott az argentin Olé Fútbol Internacionalnak, melyben beszélt a La Liga vonzerejéről, a Real Madrid Bajnokok Ligája dominanciájáról, a hamarosan megérkező Kylian Mbappéről és persze nem maradhatott ki Cristiano Ronaldo és Lionel Messi említése sem.

A Real Madrid az elmúlt tíz évben ötször nyerte meg a Bajnokok Ligáját, és az idei szezonban is ott van a fináléban, így adja magát a kérdés, hogy a sokak által lesajnált spanyol bajnokság versenyképessége összefüggésben van-e a Királyi Gárda sikerességével?

„Úgy gondolom, hogy néha még Spanyolországban sem értékelik azon csapatok konstellációját, amelyek ebben a ligában játszanak. Azt tenni, amit a Real Madrid folyamatosan csinál, az nagyon fontos visszaigazolás a klubnak és a spanyol bajnokságnak is. 

A Real Madrid ugyanis versenyez a spanyol csapatokkal, amit jól szemléltet, hogy nincs ott a Király-kupa döntőben. A Real az idei szezonban sok meccset nyert kiszenvedve az utolsó percekben. Nem volt könnyű megnyerniük a bajnokságot. Ez azt mutatja, hogy a spanyol futball még mindig a legmagasabb szinten van.

 A sztárok sokszor távoznak, de mindig maradnak nagyszerű játékosok. A Real Madridban már Vinicius Junior a sztár, de már feltűnt Jude Bellingham is, akire már korábban rengetegen felfigyeltek, de a Real Madrid egy jó játékost nagyszerű játékossá tesz” – mondta Javier Tebas, akit arról is kérdeztek, hogyan értékeli a spanyol bajnokságot az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo és a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi távozása óta. 

A Real Madrid tíz év alatt hatodszor nyerhet a Bajnokok Ligáját
Fotó: AFP/Thomas Coex

„Ligaként még mindig fent vagyunk, pedig azt mondták, hogy össze fogunk esni. A játékosok fontosak a bajnokságokban, de nem nélkülözhetetlenek. 

A példa erre Cristiano Ronaldo távozása. Elment a Juventushoz, kereskedelmi és audiovizuális szinten pedig nem felfelé, hanem lefelé ment ment az olasz csapat. A PSG megszerezte Mbappé és Neymar mellé Messit, de francia bajnokság színvonala nem emelkedett. És ami minket illet, ők elmentek, mi pedig nem lecsúsztunk, hanem egy kicsit emelkedtünk. Nagyon fontos tudni, hogy a bajnokság, a csapatok a játékosok és az edzők felett állnak. 

Igaz, hogy sokat segítenek ezek a csillagok, de nem nélkülözhetetlenek. Van a szaúdi futball is, ami működik, de nem csak a nagyszerű játékosok jelentenek kellenek a nagyszerű bajnoksághoz, hanem sokkal több dolgot kell jól csinálnod, és ha nem teszed meg, soha nem lesz remek bajnokságod” – folytatta a szövetség elnöke, aki kiemelte azt is, hogy a La Liga nem csak a Barcelonáról és a Real Madridtól szól, hiszen a közelmúltban a Sevilla és a Villarreal is megnyerte az Európa-ligát, idén pedig a Girona csoda szereplése teszi még izgalmasabbá a bajnokságot. 

A spanyol bajnokság rendkívül izgalmas, az elnököt azonban aggasztja, hogy folyamatosan változnak a tv-nézési szokások. Sokan az fiatalokban látják a problémát, akiket manapság már nem lehet kilencven percre a tv-képernyő elé szegezni, Tebast azonban ők, hanem az 50 felettiek aggasztják. 

„Nem rendszeresen használják a közösségi oldalakat, keveset telefonálnak, sok ember számára bonyolult egy okostelefon. A nagy TV-márkák már két gombot gyártanak a távirányítóra, egyet a Netflixhez és egyet az Amazonhoz, így az emberek közvetlenül ezekre a platformokra léphetnek. Jobban aggódom az idősekért, mint a fiatalokért. Ráadásul a legnagyobbak azok, akik fizetnek azért, hogy a fiatalok focit nézhessenek. Azt is meg kell értenünk, hogy egy 12 éves nem ugyanaz, mint egy 14 éves és egy 18 vagy 26 éves. Ezt látjuk a közösségi oldalak használatában. 

12-től 16-ig többet használják a Snapchatet, 14-től 22-ig a TikTokot, az idősebbek sokat többet használják a Facebookot és a Twittert. A fiatalok sokat használnak dupla képernyőt, mert amikor meccset néznek, csevegniük kell, nézniük kell a Twittert, reagálniuk kell. Ezért dolgoznunk kell ezen különféle közönségtípusok elérése érdekében. És van valami, ami nagyon fontos, mégpedig az, hogy egy fiatal mikor válik függetlenné. 

Mert ez az a pillanat, amikor megteszi azt a lépést, hogy fogyasztóként a pénzével fizet egy termékért. Előtte a focit az apa, a nagybácsi vagy a nagypapa fizeti. És ez országonként nagyon változó. Spanyolországban 26 évesen válnak függetlenné, Svédországban 19 évesen, Portugáliában pedig 32 évesen. Tehát a 32 már nem olyan fiatal. Minden helyen dolgozni kell egy kicsit aszerint, hogy milyen életkorban válnak önállóvá” – folytatta Tebas, aki elmondta azt is, hogy mit gondol Kylan Mbappé esetleg Madridba érkezéséről.

Kylian Mbappé minden bizonnyal a Real Madrid játékosa lesz
Fotó: AFP/Franck Fife

„A világ egyik legjobb játékosa, igaz? Nos, ott van még mellette Vinícius Junior és Jude Bellingham is. 

A Real Madridnak remek csapata lesz, bár ez nem garantálja a bajnoki címet. Kylian Mbappé a Bajnokok Ligáját akarja megnyerni. Ha aláír egy ötéves szerződést, öt szezonon keresztül lesz erre lehetősége.”

Lionel Messi 2021 nyarán távozott Barcelonából. A nyolcszoros aranylabdás játékos 778 meccsen 672 gólt lőtt és 303 gólpasszt adott a katalán csapatban. A szövetség elnöke szerint nem kérdés, hogy az argentin játékos minden idők legjobbja. De vajon van-e arra esély, hogy visszatérjen Barcelonába?

„Argentína megérdemelte, hogy megnyerje a világbajnokságot és Messi is megérdemelte. Véleményem szerint a történelem legjobb játékosa, aki nem vonulhatott vissza anélkül, hogy ne legyen a kezében a vb-trófea. De nem hiszem, hogy visszatérhet. Az Egyesült Államokba való szerződéssel meghozta azt a döntést, hogy távozik az európai futballból, így nem látom annak esélyét, hogy újra Barcelonába futballozzon” – mondta Tebas, aki Messi mellett Cristiano Ronaldóról és a szaúdi bajnokságról is elmondta a véleményét. 

Lionel Messi minden idők legjobb futballistája
Fotó: AFP/Franck Fife

„A szaúdiak elkezdhetik építeni a ligájukat nagyszerű játékosokkal, de ez nem lesz egyszerű. Sokkal jobban kell építeniük. A klubjaik, a közösségi oldalaik, a vállalati ügyek fontossága. A játékos mulandóak. Benzema vagy Ronaldo is elmennek egy napon. 

Gyakran példálózom a Premier League-gel. Nem is emlékszem az utolsó aranylabdásra a Premier League-ből. Talán Michael Owen nyerte akkor, amikor még egyetemre sem jártam.”

Javier Tebas végezetül arról kérdezték, hogy a következő szezonban kit látna a legszívesebben a spanyol bajnokságban. A szövetség elnöke meglepő választ adott, ugyanis José Mourinhót látná a legszívesebben. Az elnöke elmondta, hogy a portugál edző elképesztő karakter, akiért nagyon tud lelkesedni a közönség, ráadásul olyan karizmája van, hogy még a sajtótájékoztatói is látványosságot jelentenek. 

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30 

Mindent egy helyen az Eb-ről