Vágólapra másolva!
A megmérettetés 1973-as kezdete óta először találtak tiltott drogokat az Alaszkát átszelő Iditarod kutyaszánverseny néhány részt vevő kutyája szervezetében - jelentették be verseny szervezői szerdán.

Az egyik versenyző néhány kutyájában egy opiát alapú fájdalomcsillapító nyomait mutatták ki.

A mintavételt hat órával a mintegy 1600 kilométeres táv megtétele után végezték március 14-én. A szert 15 órával, vagy közvetlenül a mintavétel előtt kaphatták a kutyák - közölték a szervezők, akik nem hozták nyilvánosságra a hajtó kilétét.

Chas St. George, az Iditarod szóvivője elmondta, hogy ügyvéd tanácsára nem nevezik meg a nyilvánosság előtt a hajtót.

Azért sem nevezik meg, mert a versenyszervezők nem tudják bizonyítani, hogy a hajtó szándékosan használta a drogot.

Az egyik versenyző néhány kutyájában egy opiát alapú fájdalomcsillapító nyomait mutatták ki Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Scott Chesney

Hozzátette, a hajtó ellen nem szabnak ki semmilyen büntetést, és a jövő évi versenyen is indulhat.

A március elején megrendezett versenyen 71 hajtó indult mintegy kétezer szánhúzó kutyával. A szervezők a célba érkezés uán az első 20 helyen végzett csapatot tesztelték.

Pozitív drogteszteket a világ legkeményebb kutyaszánversenyén Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Scott Chesney

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett megmérettetésen a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban, márciusban nyolc nap alatt.

A kutyákat 1994 óta tesztelik tiltott szerekre, valamennyi résztvevő kutyáját vizsgálják szúrópróbaszerűen a verseny kezdete előtt és a táv megtétele alatt, és az első húsz helyen végzettet a megmérettetés után.

Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Noméba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.