Jövőre enyhít drogpolitikáján a WADA

Coronavirus Pandemic Causes Climate Of Anxiety And Changing Routines In America GettyImageRank2 toke
BROOKLYN, NEW YORK - APRIL 14: A recreational marijuana smoker indulges in smoking weed on April 14, 2020 in the Bushwick section of the Brooklyn borough of New York City. As some smokers turn to smoking weed to ease their stress during the coronavirus pandemic, some doctors are warning that cannabis can cause airway inflammation that could cause complications should a user become a victim of COVID-19. Bruce Bennett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Januártól enyhébb következményekkel jár, ha egy sportoló versenyen kívül rekreációs drogot használ és lebukik - jelentette be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA).

Az eddig automatikusan járó kétéves eltiltás helyett ezekben az esetekben 1-3 hónap lesz a büntetés mértéke.

A WADA a jövőben inkább a teljesítménynövelő szerek kiszűrésére akar összpontosítani. A 2021-től életbe lépő új szabály szerint a versenyen kívüli ellenőrzésen lebukó versenyzők csak három hónapos eltiltást kapnak rekreációs drog használatért, és még ezen is faraghatnak, ha részt vesznek a WADA által kínált rehabilitációs programon. Utóbbi esetben egy hónapot kell csak kihagyniuk.

A WADA a jövőben jobban védi majd a visszaéléseket feltárókat is: szabálysértésnek számít az ilyen személyek elriasztása attól, hogy tanúskodjanak, illetve az esetleges fenyegetésük.