Vágólapra másolva!
Szerdán egy francia bíróság bűnösnek mondta ki egy zsarolási ügyben a 94-szeres francia válogatott labdarúgót, Karim Benzemát. A Real Madrid csatára első fokon megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel, ugyanakkor tény, hogy ezzel Benzema is tagja lett egy olyan csoportnak, amelybe bekerülni egyáltalán nem dicsőség. Összeszedtük a francia futball köztörvényes bűnözőit: az euromilliókkal csaló Platini, a saját péniszéről kislányoknak fotókat küldözgető (és most egy másik ügy miatt börtönre ítélt) Benzema, a kiskorú prostituáltakat látogató Ribéry vagy a nőket erőszakoló Mendy. Persze, sok változásra nem érdemes számítani a francia futballban, amíg a Real Madrid nem zavarja el a bűnöző Benzemát, és főleg, amíg a francia válogatottból nem dobják ki. Főleg azok után, hogy a szélsőséges muszlim Benzema korábban kiköpött a francia himnusz alatt a stadionban. Előbb letagadta, majd azt mondta, azért köpött, mert túlságosan erőszakos a francia himnusz. Benzema egyébként 300 ezer euróval támogatott egy szalafista mecsetet Lyonban. Azaz, muszlim terroristákat.

Benzema esete csak egy sok közül, azonban nagyszerű lehetőséget kínál, hogy bemutassuk konkrét és átvitt értelemben a társait.

Bernard Tapie

Ha a francia futballban elkövetett bűnökről van szó, első helyen az idén október 3-án 78 éves korában meghalt sportvezetőt kell említenünk.

Divatos angol kifejezéssel élve, igazi self made man volt, aki különösebb hátszél nélkül tudott nagyon magasra jutni - majd onnan hatalmasat bukni.

Tapie karrierje Francois Mitterrand alatt kezdődött, a szocialista köztársasági elnök városügyi minisztere volt. 1990 és 1993 között pedig az éppen a csőd szélén álló Adidas tulajdonosa is. Leghíresebb teremtménye azonban az Olympique Marseille futballcsapata volt, amelyik 1993-ban máig egyetlen francia klubként megnyerte a Bajnokok Ligáját, a döntőben 1-0-ra legyőzve a nagy AC Milant.

Bernard Tapie a francia rendőrök gyűrűjében Forrás: AFP/Sebastien Verdiere

Ez egy májusi szerdára esett, Tapie-t még ugyanazon a héten őrizetbe vették bundázásért. A vád és a bizonyítékok szerint a BL-döntő előtti hétvégén némi készpénzért cserébe arra kérte a Valenciennes játékosait (köztük pl. a világbajnok argentin Jorge Burruchagát), hogy ne keserítsék meg a marseille-i játékosok életét, lehetőség szerint ne fárasszák őket, de főleg ne okozzanak nekik sérülést.

A bundázás azonban kitudódott, a kikötővárosban csak "Főnök"-nek nevezett Tapie-t letartóztatták, majd a bundázás mellett még a nyomozás akadályozásával és tanúk megfenyegetésével is megvádolták.

Végül két év börtönre ítélték, amiből nyolc hónapot le is ült,

a Marseille-t megfosztották bajnoki címétől, sőt a következő évben a Tapie-féle vezetés által elkövetett gazdasági szabálytalanságok miatt kizárták a klubot az első osztályból.

Michel Platini

Zinedine Zidane mellett minden idők legjobb francia futballistája volt a válogatottat első ízben, 1984-ben Eb-győzelemig vezető (öt meccsen 9 gólt lőtt) Michel Platini. A legendás 10-es, akit Diego Maradonával szokás egy lapon említeni, a pályán kívül is felért a csúcsra, egészen az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöki posztjáig vitte. Innen vezetett az útja az előzetes letartóztatásig, majd bírósági tárgyalások végtelen sorozatáig. Platini az UEFA 2007 januári tisztújító kongresszusán nagy csatában, 27-23-ra legyőzte a testületet akkor már 16 éve irányító svéd Lennart Johanssont. Az ambíciója azonban itt nem állt meg, és az Eb létszámának megemelése, valamint a BL átalakítása és az UEFA-kupa helyett életre hívott Európa-liga mellett 2015-ben bejelentette, hogy indulna a durva korrupciós botrányba belebukó Sepp Blatter FIFA-elnöki székéért.

Joseph Blatter (balra) és kiszemelt utódja, Michel Platini, akivel végül csak a botrányban és a büntetésben osztozott Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marcus Brandt

Talán éppen ezt nem kellett volna, ugyanis kiderült, hogy a Blatterrel közismerten jó viszonyt ápoló Platini több millió svájci frankot elcsalt.

Végül az ő vesztét is a pénz okozta: nem tudott ugyanis elszámolni egy mintegy 2 millió svájci frankos átutalással, ami a FIFA számlájáról került hozzá. 2015-ben előbb nyolc hónapra felfüggesztették, majd a FIFA etikai bizottsága őt (és Blattert is) 2023-ig a focival kapcsolatos minden tevékenységtől eltiltotta. Platini Svájcba, sőt az Emberi Jogok Európai Bíróságánál is fellebbezett, de mindkét helyen elutasították. Később előkerült a neve a 2015-ös görög futballbotrányban (számtalan meccset adtak-vettek, játékvezetőket fizettek le stb.), ahogy a katari vb-rendezés odaítélése körüli homályos ügyekben is.

Franck Ribéry

A 81-szeres válogatott, karrierje csúcsán 12 szezont a Bayern Münchenben töltő, klubszinten mindent megnyerő Franck Ribéry karrierje a kétezres években kezdődött. A 38 éves szélső, mondhatni, a mai napig a legmagasabb szinten játszik, ha az olasz élvonalban szereplő Salernitana csapatát ebbe a ligába soroljuk. 2010-ben az M6 kereskedelmi tévé riportot készített arról, hogy a családos, magát muszlim vallásúnak tartó Ribéry fiatalkorú prostiuáltakat használ. Bevitték a rendőrségre, de a komoly büntetést megúszta. Védekezésének lényege az volt, hogy nem tudta a 15 éves, Zahia nevű prostituáltról, hogy nem 18 éves.

Zahia Dehar egy párizsi rendezvényen 2014 nyarán, immár nagykorúként Forrás: AFP/Pierre Andrieu


Ribéry egyébként már a keresztnevét is megváltoztatta, nem Franck-nak szólíttatja magát, hanem Bilal Yusuf Mohammed-nek. Ribéry egyébként Benzemával együtt használta a 15 éves prostituáltat.

Karim Benzema

A cikk bevezetőjében már szó volt Benzema néhány botrányos ügyéről: a francia himnusz mocskolása, saját péniszéről küldött pornófotók egy 13 éves kislánynak, azaz, egy gyereknek, a terroristákat védő muszlim mecset támogatása és a saját játékostárs ocsmány zsarolása: utóbbit már nem úszta meg.

Az ügy még 2015-ben kezdődött: az 52-szeres francia válogatott futballista, Benzema egykori marseille-i csapattársa és barátja, Mathieu Valbuena az év júniusában panaszt tett, mert egy ismeretlen felhívta és közölte vele, birtokában van róla egy kompromittáló videó. A telefonáló az ügy "elrendezését" javasolta és azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza a felvételt, amennyiben nem fizetnek neki.

Karim Benzemát különösebben nem hatották meg a történtek Forrás: UEFA via Getty Images/Denis Doyle

A vád szerint Benzemát egy gyerekkori barátja rávette, hogy közvetítőként lépjen fel, érje el Valbuenánál, hogy egyezzen meg zsarolóival. A csatárt 2015 novemberében őrizetbe vették, de kihallgatását követően szabadon engedték, majd Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) elnöke decemberben bejelentette, hogy határozatlan időre eltiltják a válogatottbeli szerepeléstől.

Az ügy sértettje Benzema ellen vallott, és egyértelműen megvádolta a Real Madrid támadóját, aki viszont tagadta, hogy bármilyen aktív szerepet játszott volna Valbuena megzsarolásában. Végül kiderült: dehogynem. A zsaroló Benzema gyerekkori barátja és a pornóvideóval ő zsarolta a háttérből saját barátját és a válogatottbeli csapattársát.

A csatár az ügy miatt mindenesetre lemaradt a 2016-os Eb-ről, valamint nem volt tagja a 2018-as oroszországi világbajnokságon győztes francia együttesnek sem. Deschamps az idén májusban - abszurd módon - visszahívta a válogatottba.

Benjamin Mendy

A 27 éves 10-szeres válogatott focista a Le Havre, Marseille és Monaco érintésével került 2017-ben a Manchester Cityhez, aminél jobbat futballista aligha kívánhatna. Fantasztikus körülmények, csodálatos csapattársak, rengeteg pénz, és Pep Guardiola az edző - ezt nem nagyon lehet fokozni.

Nyár végén azonban négy rendbeli nemi erőszakkal, valamint szexuális zaklatással vádolták meg, majd letartóztatták

Benjamin Mendy 2018-ban még rendszeres vendége volt a francia válogatott edzőközpontjának Forrás: AFP/Franck Fife

A 27 éves védő a vád szerint négy lányt megerőszakolt, Cheshire-ben 2020 októbere és 2021 augusztusa között. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egyik tettét egy 18 évnél fiatalabb lány sérelmére követte el. Tárgyalásain a BBC szerint nem mutatott érzelmeket, amikor letartóztatták. Pedig a november közepén további két nemi erőszak elkövetésével megvádolt focista szinte biztos, hogy hosszú börtönre számíthat.