Nincs hír az Oroszországban elítélt amerikai kosárlabdázó hollétéről

GRINER, Brittney
Khimki, 2022. augusztus 2. Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó perének tárgyalásán a Moszkva szomszédságában fekvő Khimkiben 2022. augusztus 2-án. Grinert öt hónapja tartják előzetes letartóztatásban kábítószer-birtoklásáért. A Phoenix Mercury valamikori játékosát röviddel az ukrajnai háború előtt, február 17-én állították meg egy oroszországi repülőtéren, és nem sokkal később meg is vádolták kannabiszolaj szállításával. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a kosaras ellen, akire 5-10 év szabadságvesztés is kiszabható. MTI/EPA/Pool/REUTERS/Jevgenyija Novozsenyina
Vágólapra másolva!
Büntetőtelepre szállíthatták az Oroszország által marihuána birtoklásért kilenc év börtönbüntetésre ítélt Brittney Griner amerikai kosárlabdázót ügyvédeinek szerdai közlése szerint.

A drogbirtoklás miatt februárban letartóztatott, majd augusztusban elítélt Griner fellebbezését októberben elutasította az orosz törvényszék, és kilenc év börtönre ítélték.
A 32 éves sportolónőt pénteken szállították el a Moszkva melletti börtönből, új őrizeti helyéről nincsenek hírek - közölték a nő ügyvédjei.

Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó perének tárgyalásán a Moszkva szomszédságában fekvő Khimkiben 2022 augusztusában Forrás: MTI/EPA/Pool/REUTERS/Jevgenyija Novozsenyina

"Nincs információnk arról, hogy jelenleg pontosan hol van, és hogy hova szállítják. A hivatalos eljárás szerint értesíteni kell az amerikai nagykövetséget és az orosz ügyvédeket a célállomásra való megérkezéskor, az értesítés két hetet is igénybe vehet" - tették hozzá.
A Fehér Ház szerdán megerősítette, hogy az Egyesült Államok kezdeményezte Griner és egy szintén Oroszországban raboskodó, korábban katonaként szolgáló amerikai állampolgár, Paul Whelan elengedését, azonban az orosz fél nem hajlandó tárgyalni róluk.