Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
A norvég Kolbotn Idrettslag női focistái hosszú évtizedek óta kénytelenek az erdőben vécére menni. A sofiemyri sportparkban ugyanis egyetlen WC vagy öltöző sem kapcsolódik a pályához.

"Ez valóban a mélypont" - mondja Elida Selliaas a Dagbladetnek, aki napi rendszerességgel játszik a Kolbotn negyedosztályú csapatában.

Kolbotn Idrettslag, WC
A játékosok kénytelenek az edőben elvégezni a dolgukat 
Fotó: Dagbladet

Bár a múltban próbálkoztak alternatív megoldásokkal, de az is gyorsan tönkrement - karbantartási és használati problémák miatt lebontották -, majd ideiglenes megoldásnak szánták a mostani "WC-t."

Az erdőben kénytelenek vécézni a focisták 

Ezért a "magányos" erdős területek jelentik az egyetlen alternatívát a közelben a vécézésre.  

A klubház nagyon messze van a pályáktól, ha a játékosoknak gyalog kell sétálniuk a pályától a klubházig és vissza, akkor körülbelül egy kilométert kell megtenniük.

"Ha ki kellene menned a mosdóba, akkor futnod kell egy kilométert oda-vissza. Semmilyen szempontból nem előnyös. Úgy érezzük, hogy ez méltatlan. Amikor jönnek a csapatok hozzánk, az egyszerűen kínos" - árulta el a játékos.

Ezért a focisták inkább a lucfenyő mellett végzik el a dolgukat a természet lágy ölén. És persze nem a szükségletek elvégzése az egyetlen probléma.

"Jól kell terveznünk, és gondoskodni arról, hogy legyen nálunk elegendő víz. Kár" – mondta a futballista.

A 21 éves játékos szerint furcsa, hogy korábban egyáltalán nem volt prioritás, hogy valamilyen illemhelyet és öltözőt helyezzenek el a sportpályához.

"Ez már több évtizede probléma. Sokan edzenek itt, fiatalabbak és idősebbek is. Fontosnak tartom, hogy megőrizzük a női futballt, és az ilyen létesítmények meglétére minimális elvárásként kell tekinteni."

Az, hogy nincs náluk öltöző, más szempontból is érinti a játékosokat.

"Az öltözőkultúra fontos a csapatépítéshez. Hogy a csapattal együtt tudjunk lenne a meccs előtt, ne csak a pálya közepén találkozzunk. Hogy edzés után le lehessen ülni átbeszélni a történteket. Egyszerűen szégyen" – árulta el a fiatal focista.

A Sofiemyrnél az erdő nyitott, a pálya mentén gyalogút vezet, az egyik oldalon le lehet nézni egy autóút felé. Túlzás nélkül állítható, kevés a magánélet, ha megjön a vágy, hogy az ember a WC-re menjen.

"Nyugodtan mondhatjuk, hogy itt szabad bejárás van. Általában azzal viccelünk, hogy mi vagyunk és a kutyák az erdőben" – mondta Selliaas.

Pal Wirak hetente sok órát tölt a Sofiemyr focipályáján. Egyszerre csapatvezető és edző is. Örül az aktív fiataloknak és az elkötelezett felnőtteknek, de szégyelli a körülményeket.

"Ez méltatlan" – mondra Wirak. Évek óta ez a helyzet a klubnál és megdöbbent, hogy a helyzet ugyanaz, mint 30 évvel ezelőtt.

"2014-ben volt szó a dologról. Aztán az eredményt láthatják. Ma is itt állunk, anélkül, hogy a helyzet változott volna."

Az NRK Dagsrevyennek adott interjújában a Nordre Follo önkormányzat igazgatója, Øyvind Henriksen azt mondta, ígérik, hogy a lehető leghamarabb megoldást találnak.


 

Mindent egy helyen az Eb-ről