Vágólapra másolva!
Kanadában újra elődöntős volt a ralikrossz-világbajnokság egyetlen állandó magyar résztvevője. Szabó Krisztiánnak egy héttel esküvője után számára ismeretlen városi pályán kellett helytállnia. Az EKS versenyzője a részsikerekkel elégedett, a káoszból pedig sikerült kimaradnia.

Tízből már hét fordulót lefutottak az FIA ralikrossz-világbajnokságon: a szezon legutóbbi megmérettetésének Kanada, Trois-Rivières utcai pályája adott otthont, egy gyors, de nehéz helyszín, amely még az élmezőny egyes tagjain is kifogott. Mattias Ekström csapatának versenyzője, Szabó Krisztián – hogy ne a falban érjen véget hétvégéje – futamról futamra növelte a tempót a két nap folyamán, melynek eredményeként a legjobb 12 helyezett közé, az elődöntőbe jutott.

„A Q3-ban nagyon jól sikerült a rajtom, Marklunddal együtt fordultam, de kicsit összeértünk. Bennett is be tudott vágni elém, így visszaestem az utolsó helyre. A Q4 kapcsán említésre méltó, hogy bár Kevin Hansen mögött végeztem, jobb köridejeim voltak nála. Mindkét vasárnapi futamon tovább javultak a köreim, de hátrányt jelentett, hogy korábbról nem ismertem a pályát, és elég lassan sikerült csak megtanulnom" – beszélt a vasárnapi történésekről az EKS pilótája, aki a köztes eredménylista 12. helyén továbbjutott a második elődöntőbe.

Szabó Krisztián: akár a döntő is meglehetett volna Forrás: Szabó Krisztián

„Bevallom, hatalmas szerencsém volt, hogy bekerültem az elődöntőbe. A Q4 utolsó futama kaotikusan alakult, Timmy Hansen be sem került a legjobb 12-be. Az elődöntőben már az első körben kijöttem jokerre, ami szerintem jó döntés volt. A hatalmas porral viszont nem számoltam, két fontos kanyarkombinációban sem láttam semmit, ezeket kétszer el is hibáztam. Doran és Scheider megforgása és kikerülése miatt szintén időt veszítettem, végül ötödik lettem a saját elődöntős futamomban."

„Ha nem hibázok és kicsivel több szerencsém van, a döntő is meglehetett volna, mert a végére összeállt a tempóm. Az eredmények talán nem ezt tükrözik, de részsikereseim voltak, így összességében nem vagyok csalódott, annak pedig örülök, hogy a nagy káoszból sikerült kimaradnom. A következő verseny Lohéacban lesz augusztus végén, ami végre egy olyan pálya, ahol tavaly már versenyeztem Supercarral. Így nagyon várom, és remélem, jó eredménnyel zárok majd!" – tekintett előre a folytatásra a kétszeres ralikrossz Európa-bajnok.

Számos ismeretlen pálya után végre egy olyan helyszín következik Franciaországban, melyen már számtalanszor versenyzett.

A kanadai WRX eredménye: 1. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1); 2. Janis Baumanis (lett, Ford Fiesta); 3. Timur Timerzsanov (orosz, Hyundai i20); 4. Guerlain Chicherit (francia, Renault Megane RS); ... 10. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1).

A WRX állása 7/10 forduló után: 1. Kevin Hansen (svéd, Peugeot 208) 143 pont; 2. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1) 138 pont; 3. Timmy Hansen (svéd, Peugeot 208) 129 pont; 4. Niclas Grönholm (finn, Hyundai i20) 115 pont; ... 11. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 62 pont.

Q1: 12. Q2: 7. Q3: 10. Q4: 7. INT: 12. SF2: 5.
Következő verseny: Lohéac, Franciaország, augusztus 31. – szeptember 1.