Balesetet szenvedett a rekordbajnok a Dakar-ralin

Horizontal
Audi's hybrid driver Stephane Peterhansel and his co-driver Edouard Boulanger of France compete during the Stage 4 of the Dakar 2023 around Ha'il in Saudi Arabia on January 4, 2023. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Stéphane Peterhansel feladta a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralit, miután a hatodik szakaszon balesetet szenvedett, navigátora Edouard Boulanger pedig megsérült.

A hybrid Audit kormányzó 57 éves autóssal a gyorsasági szakasz 212. kilométerénél történt a baleset. A 14-szeres Dakar-győztes és ezzel rekorder pilóta akkor az élen állt. Boulanger-t hátfájdalmai miatt helikopterrel a burajdahi kórházba szállította a verseny egészségügyi szolgálata.

A francia kettős a csütörtöki ötödik szakaszt követően második volt összetettben a címvédő katari Nasszer al-Attijahtól 22:36 perccel elmaradva.

Az ugyancsak Audival versenyző spanyol Carlos Sainz, aki összesítésben negyedikként kezdte a hatodik szakaszt, ugyanazon a helyen szintén balesetet szenvedett, de ő és navigátora is sértetlenül úszta meg a bukást. A szervezők közlése szerint a páros igyekszik megjavítani az autót, hogy tovább haladhasson.

A szakaszt egyébként az összetettben élen álló és címvédő katari Nasszer al-Attijah nyerte. A motorosoknál az argentin Luciano Benavides (Husqvarna) győzött, második helyezett csapattársa, az amerikai Skyler Howes pedig megerősítette éllovas pozícióját összetettben.

A kamionosoknál a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió műszaki probléma miatt nem tudott elindulni a hatodik szakaszon. A Qualisport Racing csapat tájékoztatása szerint azonban a hazai stáb segítségével igyekeznek beszerezni a megfelelő alkatrészt, és amennyiben sikerül megjavítani a Scania Qualisport Hyenát, a hétfői szünnapot követően csatlakozna újra a mezőnyhöz a magyar hármas.

A résztvevőknek a prológgal együtt csaknem 5000 kilométernyi gyorsasági szakaszt kell teljesíteniük a jövő vasárnapi célba érkezésig. A viadal teljes távja az összekötő szakaszokkal együtt több mint 8500 kilométer.

Eredmények:
6. szakasz, Ha'il-Rijád (358 km gyorsasági):
autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 3:13:12 óra
2. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive Hunter) 3:29 perc hátrány
3. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota) 8:52 p h.
az összetettben:
1. al-Attijah, Baumel 24:00:48 óra
2. Lategan, Cummings 1:06:50 ó h.
3. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:13:19 ó h.

motorosok:
1. Luciano Benavides (argentin, Husqvarna) 3:14:19 óra
2. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 56 másodperc hátrány
3. Toby Price (ausztrál, KTM) 2:20 perc hátrány
az összetettben:
1. Howes 26:31:52 óra
2. Price 3:31 p h.
3. Kevin Benavides (argentin, KTM) 7:01 p h.

Szombaton Rijádból al-Duvadimibe halad majd a mezőny, a 714 kilométeres össztávból 398 kilométer lesz a gyorsasági szakasz.