Vágólapra másolva!
Július 9-én lesz ötvenéves Fa Nándor székesfehérvári vitorlázó, az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlással a Földet.

A Székesfehérváron született Fa Nándor korán kapcsolatba került a sporttal: 11 éves korától 17 éves koráig birkózott, majd sérülés miatt a kajak-kenura váltott. 27 évesen lett vitorlázó. Saját építésű finn-dingi hajójával vált kerettaggá.

Szintén kalandvágyó barátjával, Gál Józseffel 1980 és 1985 között megépítették a 31 láb hosszú Szt. Jupát nevű túrahajót, amivel a következő két évben megkerülték a földgolyót. 1985. szeptember 26-án indult Opatijából az első magyar világ körüli vitorlásút két résztvevője, a Balaton-31 típusú hajóból maguk építette, 15 négyzetméter felületű vitorlás fedélzetén. 717 napi út után, Gibraltár, Ceuta, Las Palmas, a Zöldfoki-szigetek, Fokváros, Sydney, Auckland, a Falkland-szigetek, Buenos Aires, Montevideo és Rio de Janeiro érintése után 1987. szeptember 12-én érkeztek vissza Opatijába. Kikötéseik alkalmával a helyi magyarok mindenütt nagy szeretettel és segítőkészen fogadták őket. Az Indiai-óceánon egyszer felborultak, de megmenekültek, Sydneyben közel fél évet töltöttek, amíg rendbe hozták a megviselt hajót. Ezután megkerülték a Horn-fokot, a vitorlások Everestjét, majd az Atlanti-óceánon ismét borultak egyet, végül Opatijába érkeztek vissza. 1987. szeptember 12-e, megérkezésük napja sporttörténeti dátum: immár magyaroknak is sikerült vitorlással megkerülni a Földet.

Fa Nándor már ezen az úton elhatározta, hogy részt vesz egy egyszemélyes Föld-kerülő versenyen. Hazaérkezésük után megtervezte és megépítette az első magyar óceáni versenyvitorlást, a 60 láb hosszú Alba Regiát. Az 1990-91-es BOC Challenge elnevezésű versenyen azonban nem volt szerencséje, kormánytörést szenvedett, de így is 11.-ként ért célba, és szakmai különdíjat kapott.

Forrás: MTI
1993 márciusában


Hazatérése után Göncz Árpád köztársasági elnök Antall József miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének Polgári Fokozatával tüntette ki a kiváló sportembert, szülővárosa pedig díszpolgári címmel jutalmazta.

Fa Nándor meghívottként az 1996-97-es Vendeé Globe-on is elindult, de számtalan technikai probléma miatt fel kellett adnia a versenyt. 1997-ben a Transat kétszemélyes Atlanti-óceáni versenyen a 4. helyen ért célba. Ezután visszavonult. Megalapította a Balaton-kerülő vitorlásversenyt, elnöke a Megszállottak Klubjának, vállalkozásaival foglalkozik, és a családjának él. De nem tartja kizártnak, hogy benevez a 2008. évi Vendeé Globe-ra, ha kap kellő támogatást. Úgy érzi, van még "dolga" a tengerrel.