Vágólapra másolva!
Silvia Iklé győzelmével ért véget a díjlovagló Világkupa kaposvári fordulója: azaz a svájciak klasszisa a szombati Nagydíjon aratott győzelmét a vasárnapi Nagydíj kűrben is megismételte. A legjobb magyar eredményt Dallos Zsófia érte el, aki az erős mezőnyben a 10. helyen végzett. A verseny színvonalát mutatja, hogy a háromszoros olimpiai bajnok német Isabell Werth csak a harmadik helyen zárt.

A kaposvári díjlovagló Világkupa 1988 óta íródó történetében eddig nyolc magyar és nyolc német győzelmet jegyezhettünk fel. Az idei verseny záró napja előtt igen nehéz volt megjósolni, hogy az elmúlt négy évhez hasonlóan újra a németek hódítják el az első helyet, esetleg a dánok vagy pedig a svájciak örülhetnek majd. A Nagydíj-kűr 15 résztvevője aztán újra gondoskodott róla, hogy végig izgalmas legyen a küzdelem az első helyért.

A zenés gyakorlatot elsőként a magyar bajnok Szeicz Erika mutatta be. Lovának, Furmintnak erőssége a nyújtott vágta, ami most is sokat lendített a kűrön, és a "páros" végül a 12. helyen végzett. A tavalyi bajnok Dallos Zsófia végig bátran versenyzett, többször is kockáztatott Leonardo nyergében. A produkciót a bírók is értékelték, s Dallos végül legjobb magyarként a 10. helyet szerezte meg.

A verseny legnagyobb csillagai a mezőny második felében következtek, s egymást múlták felül. A németek megint kitettek magukért: a bajor bajnok Glaser-Kappeler hetvenkét százalék fölött zárt, a háromszoros olimpiai bajnok Isabell Werth Antony nevű lovától pedig olyan elemeket láthatott a publikum, ami igazi ritkaság számba megy. A gyakorlat mégis csak a harmadik helyezéshez volt elég, mert két díjlovas is szinte csúcsformában versenyzett. Az athéni olimpia csapat versenyében negyedik helyezett dán Lone Jörgensen Ludewig nyergében nagyszerűen szerepelt, Silvia Iklé viszont még őt is túlszárnyalta. A svájciak egyik legjobbja klasszis lovával, Salierivel természetes könnyedséggel mutatta be még a dupla szorzójú elemeket is. A szombati Nagydíj-győztes Iklé így vasárnap is a legjobbnak bizonyult.

Eredmények, a Nagydíj kűr végeredménye (15 induló):
1. Silvia Iklé (svájci, Salieri nevű lovával) 77,325; 2. Lone Jörgensen (dán, Ludewig) 74,675; 3. Isabell Werth (német, Antony) 74,025; ...10. Dallos Zsófia (Leonardo) 65,575; ...12. Szeicz Erika (Furmint) 64,575.

A Pannon Lovas Akadémián minden idők legszínvonalasabb hazai díjlovaló versenyét rendezték, a 4 millió forintos pénzdíjért 14 nemzet 48 sportolója és 59 lova küzdött három napon át.

Fábik Tibor