Vágólapra másolva!
A legfrissebb időjárási előrejelzések szerint ugyan változékony, ám a vártnál sokkal kevésbé viharos időszak köszönt keddtől a Mol-K2-expedícióra. A csapat így a jövő hét első napjaiban akár az első csúcstámadási kísérletet is végrehajthatja.

A pozitív változásról Kollár Lajos, az expedíció vezetője számolt be hétfő esti bejelentkezésében, aminek keretében elmondta, az enyhébb időjárás (amennyiben beválik a jóslat) az ő számításaikat is alaposan befolyásolja - szerencsére jó irányban.

A legújabb tervek szerint a változékony, de aránylag jó idő lehetővé teheti, hogy a héttagú csapat péntekig felállítsa a 3-as tábort 7300 méteren, kiépítve a csúcs felé vezető táborláncot.

- Egy ott eltöltött éjszakával az akklimatizáció is befejeződhet, és a következő hét elején beköszöntő 5 napos enyhe időszakot kihasználhatjuk az expedíció első csúcstámadására - véli Kollár Lajos.

Ennek megfelelően kedd reggel Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Mécs László, Markos Huba és Jaro Dutka elindult az alaptáborból, hogy az 1-es tábor érintésével estére a 2-es tábort is elérje. Dan Borcea az 1-es táborig mindenképp elkíséri őket, a lehetőségek függvényében a román mászó a 2-es táborba is társaival tart majd. A csapat szerdán továbbhaladna, hogy felállítsa a 3-as tábort, majd az ott eltöltött éjszaka után csütörtökön térnének vissza az alaptáborba, az addig ott ügyeletet tartó Kollár Lajoshoz.

Mindehhez persze elengedhetetlen, hogy a tegnap esti prognózisok valósnak bizonyuljanak, ebben az esetben a Mol-K2-expedíció abban a szerencsés helyzetben lehet, hogy augusztus közepéig akár két csúcstámadást is végrehajtson, a megfelelő köztes pihenőkkel. Ellenkező esetben, amennyiben mégis csapadékossá, viharossá válik az időjárás a K2-n, marad a türelmes várakozás.