Vágólapra másolva!
Elérték az 5895 méter magas Uhuru Peaket a magyar Kilimandzsáró-expedíció tagjai, Czanik Csaba Árpád, dr. Sipos Gábor, Sipos Anikó, Tóth András és Szabó László szerdán reggel - közölte szerdán Szigeti Kata, a soproni Föld Arca filmstúdió szervezésében létrejött expedíció Magyarországon maradt sajtósa.

A hegymászók helyi idő szerint hajnali fél hétkor - magyar idő szerint fél ötkor - vágtak neki az ezer méteres szintkülönbségnek a 4800 méter magasan fekvő táborból. Az indulás napján pihentek, és sok folyadékot ittak. Fejlámpáik fényénél, a hegyi vezetők kíséretében, mínusz 10-15 fokos hidegben indultak a csúcsra, s az ötórás menetelés alatt néhányszor álltak csak meg percekre pihenni.

Az utolsó szakaszon - a csúcsmenet során - négy sziklafalat kellett megmászniuk. Ezek hármas erősségű falaknak tekinthetők, ami azt jelenti, hogy ugyan mindegyik meredek - 70-85 fokos dőlésszögű -, de a haladáshoz a falon biztos fogásokat lehet találni. Az egykor aktív vulkánként működő Kilimandzsáró kráterperemét hajnali fél hatkor érték el, onnan kellett az utolsó, kb 200 méteres, 70 fokos dőlésszögű sziklafalon felkapaszkodniuk, hogy megközelítsék a csúcsot. A vulkáni működés miatt a kráterperem hamuval borított, ami valamelyest megnehezíti a haladást. Az útvonalon hó nem volt, csupán a homoksivatag szerű, 50 focipálya méretű kráterben láthatóak gleccserfoltok. A kráter közelében kénes szag is érezhető, ami szintén a vulkáni működésre utaló jel - mondták el az expedíció tagjai, amikor már a csúcsról lefelé vezető úton telefonon beszéltek Szigeti Katával.

Már kezdett pirkadni, amikor ottani idő szerint fél hétkor a csapat minden tagja felért az Uhuru Peakre, ami tulajdonképpen a kráterperem legmagasabb pontja. S annak ellenére, hogy a csúcs körül, messze zivatarfelhők gyűltek, a hegy és a reggel csodálatos napfelkeltével ajándékozta meg a magyar hegymászókat. Reggel fél nyolckor már úton voltak a 3400 méteren felépített tábor felé, amit a teherhordárok állítottak fel pirkadatkor, amíg a hegymászók a csúcs felé igyekeztek.

A hegymászók csütörtökön ereszkednek tengerszint közeli magasságba, elfoglalják szállásukat, és pénteken éjjel indulnak Magyarországra.

Az expedíció tagjai Szabó László kivételével a Föld Arca filmstúdió munkatársai, de már a filmstúdió megalapítása előtt is együtt járták a hegyeket. Az expedíció-sorozatot a fogyatékosok évében, előttük tisztelegve kezdték, s azóta a Kilimandzsárót, a Mont Blanc-t és idén újra a Kilimandzsárót mászták meg, jövőre az Andokba készülnek immár egy 7000 méter körüli csúcsra.

Czanik Csaba, az expedíció és a filmstúdió vezetője, eddig hét könyv írója. Dr. Sipos Gábor orvos, fotós és operatőr, felesége Sipos Anikó, a túra szervezője, 28 évével a csapat legifjabb tagja - kettőjüket Benedek nevű 11 hónapos kisfiuk várja haza. Tóth András az expedíció és a filmstúdió operatőre. A hegymászó csoport legidősebb tagja a 43 éves Szabó László.